NATO kompleton modernizimin e bazës ajrore në Kuçovë

Kuçova airbase

Shqipëria shënoi një moment të rëndësishëm në partneritetin e saj strategjik me NATO-n teksa zbuloi zyrtarisht bazën e rinovuar ajrore të Kuçovës të hënën, më 4 mars 2024. Pas një transformimi gjithëpërfshirës, ky objekt i dikurshëm është tani një bërthamë e modernizuar për operacionet e ardhshme ajrore të NATO-s.

E vendosur afërsisht 80 kilometra në jug të Tiranës, baza ajrore e Kuçovës është thelbësore në forcimin e logjistikës, operacioneve ajrore, stërvitjes dhe stërvitjeve rajonale të Aleancës. Me një investim prej rreth 50 milionë eurosh nga NATO, kjo përpjekje nënvizon përkushtimin e Aleancës për të forcuar praninë e saj në Ballkanin Perëndimor – një rajon strategjik jetik.

Zëdhënësi në detyrë Dylan White theksoi rëndësinë e bazës ajrore, duke e quajtur atë një qendër ajrore thelbësore të NATO-s dhe një testament për përkushtimin e palëkundur të Aleancës për të përmirësuar pozicionin e saj në Ballkanin Perëndimor.

Ceremonia zyrtare e rihapjes dëshmoi praninë e zyrtarëve të shquar shqiptarë, përfshirë Presidentin Bajram Begaj dhe Kryeministrin Edi Rama, së bashku me përfaqësuesit e nderuar të NATO-s si gjeneral-leitnant Juan Pablo Sanchez De Lara dhe Stacy Cummings, Menaxhere e Përgjithshme e Agjencisë së Mbështetjes dhe Prokurimit të NATO-s. Fjalimet e dukshme u mbajtën edhe nga ministri italian i Mbrojtjes Guido Crosetto dhe gjeneral-leitnant turk Göksel Kahya, duke nënvizuar frymën bashkëpunuese të kësaj përpjekjeje.

Udhëtimi drejt rivitalizimit të bazës ajrore të Kuçovës, projekti më i gjerë i NATO-s në Shqipëri në dekadën e fundit, filloi me një ceremoni themelimi në vitin 2019. Rinovimet gjithëpërfshirëse përfshinin përmirësime në kullën e kontrollit, pistat, hangarët dhe objektet e magazinimit, duke nënkuptuar një transformim holistik në infrastrukturën e bazës. Financuar nëpërmjet Programit të Investimeve në Siguri të NATO-s (NSIP), i cili mbështet projekte të rëndësishme të ndërtimit të mbrojtjes nëpër vendet aleate, kjo nismë qëndron si një testament për angazhimin e qëndrueshëm të NATO-s për të forcuar sigurinë dhe bashkëpunimin rajonal.

Kulmi i përpjekjeve në bazën ajrore të Kuçovës shënon jo vetëm një moment historik simbolik, por edhe një përforcim të prekshëm të aftësive operacionale të NATO-s në Ballkanin Perëndimor. Ndërsa baza merr rolin e saj të ri si një fener stabiliteti dhe bashkëpunimi, ajo nënvizon partneritetin e qëndrueshëm midis Shqipërisë dhe NATO-s në ruajtjen e sigurisë rajonale dhe avancimin e objektivave të përbashkëta në skenën globale.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here