Netflix vlerëson se 100 milionë familje po ndajnë fjalëkalimet

Netflix, kompania më e madhe në botë e videove të transmetimit, paralajmëroi një goditje globale për ndarjen e fjalëkalimeve. Duket si një paralajmërim serioz këtë herë dhe mund të nënkuptojë fundin e praktikës së shfrenuar të huazimit të informacionit të hyrjes së një anëtari të familjes ose shokut – ose të një të njohuri të lirë.

Netflix tha se vlerëson se më shumë se 30 milionë familje amerikane dhe kanadeze po përdorin një fjalëkalim të përbashkët për të hyrë në përmbajtjen e tij. Kompania tha se më shumë se 100 milionë familje të tjera ka të ngjarë të përdorin një fjalëkalim të përbashkët në mbarë botën.

Në letrën e tij tremujore të aksionarëve, Netflix pranoi se ka lejuar qëllimisht ndarjen bujare të fjalëkalimit jashtë shtëpisë, sepse i ndihmoi përdoruesit të lidheshin me shërbimin. Por me konkurrencën nga Disney, Warner Bros. Discovery, Paramount Global, NBCUniversal, Apple TV+ dhe transmetues të tjerë që po rriten, Netflix tha se dëshiron që miliona familje që ndajnë fjalëkalime të fillojnë të paguajnë.

Depërtimi ynë relativisht i lartë në familje – kur përfshihet numri i madh i familjeve që ndajnë llogari – i kombinuar me konkurrencën, po krijon pengesa në rritjen e të ardhurave”, tha Netflix në letrën e tij. “Ndarja e llogarisë si përqindje e anëtarësimit tonë me pagesë nuk ka ndryshuar shumë gjatë viteve, por, së bashku me faktorin e parë, do të thotë se është më e vështirë të rritet anëtarësimi në shumë tregje – një çështje që u errësua nga rritja jonë prej COVID-19.”

Netflix raportoi një humbje prej 200,000 abonentësh me pagesë në tremujorin e parë të përfunduar më 31 mars – hera e parë në më shumë se 10 vjet që Netflix ka humbur abonentë gjatë një tremujori. Kompania parashikoi se do të humbasë 2 milionë abonentë më shumë në tremujorin e dytë.

Platforma e transmetimit aktualisht ka 222 milionë abonentë në mbarë botën. Kompania gëzoi një rritje të madhe gjatë pandemisë, por ajo rritje e klientëve është ulur – dhe tani është kthyer në negative – pasi karantinat Covid-19 janë hequr kryesisht.

Planifikimi i goditjes

Netflix ka jetuar me ndarjen e fjalëkalimeve sepse kompania, sipas fjalëve të bashkëthemeluesit Reed Hastings, “bënte mirë” pa ndërmarrë ndonjë veprim të fortë.

Për sa i përket shkëmbimit të fjalëkalimit, nuk ka plane për të bërë ndonjë ndryshim atje,” tha Hastings në 2016. “Ndarja e fjalëkalimit është diçka me të cilën duhet të mësoni të jetoni, sepse ka kaq shumë ndarje legjitime të fjalëkalimit, siç ndani me bashkëshortin tuaj, me fëmijët tuaj …. kështu që nuk ka asnjë vijë të qartë, dhe ne po ia dalim mirë siç është.”

Netflix ka ndërtuar një markë miqësore për konsumatorin gjatë viteve, dhe lejimi i ndarjes së fjalëkalimit ka ndihmuar me atë imazh.

Ndarja e fjalëkalimit ka të ngjarë të ndihmojë rritjen tonë duke bërë që më shumë njerëz të përdorin dhe shijojnë Netflix,” tha kompania në shënimin e saj të aksionerëve. “Dhe ne jemi përpjekur gjithmonë ta bëjmë të lehtë ndarjen brenda familjes së një anëtari, me veçori si profile dhe transmetime të shumta.”

Por kohët kanë ndryshuar. Dhe kur rritja ndalon, qëndrimet priren të ndryshojnë.

Në fillim të këtij viti, Netflix filloi të testojë mënyra të ndryshme për të frenuar ndarjen e fjalëkalimeve në Kili, Kosta Rika dhe Peru. Ekzekutivët thanë në thirrjen e fitimeve të kompanisë të martën se ajo mund të zgjerojë modelin e paraqitur në ato vende, duke tarifuar shtesë për llogaritë që ndajnë fjalëkalime jashtë shtëpisë.

Netflix nuk ka përshkruar ende një strategji konkrete globale, por sugjeroi që ndryshimet globale mund të vijnë që nga viti 2023.

Burimi: CNBC

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here