Një udhëzues për t’i dhënë fëmijës tuaj telefonin e parë

Arritja kryesore për adoleshentët dikur ishte marrja e patentës së shoferit, duke i hapur atyre derën drejt një bote të re lirie dhe rreziku. Për shumë adoleshentë, sot, është të marrësh smartfonin e parë.

Ndryshe nga një makinë – e cila vjen me mësime drejtimi, lejen e një nxënësi dhe një provë të madhe për të siguruar gatishmërinë në rrugë – shumë prindër blejnë fillimisht telefonin, pastaj përpiqen t’i mësojnë fëmijët e tyre se si ta përdorin atë. Është një qasje e rrezikshme, thonë ekspertët. Sado e lehtë që t’i jepni fëmijës tuaj më shumë liri, mund të jetë një betejë brutale ta ktheni atë me kthetra kur ata e keqpërdorin atë ose tregojnë shenja të përdorimit të tepërt.

Ne e kemi bërë këtë udhëzues për prindërit ose kujdestarët që duan të jenë gati për atë moment të madh, jo të pengohen në të. Ne do të mbulojmë gjithçka që nga mosha e duhur për të blerë një telefon inteligjent, deri tek bisedat e vështira rreth bullizmit, sexting dhe dezinformimi.

Në qendër të të gjitha këshillave tona është nevoja për të pasur biseda të hapura dhe të vazhdueshme me fëmijët. Nevojat, interesat dhe çështjet e tyre do të evoluojnë me kalimin e moshës, dhe të rriturit në jetën e tyre duhet të vazhdojnë. Jini të hapur për të rivlerësuar rregullat tuaja dhe për të lejuar më shumë fleksibilitet ndërsa ato rriten. Qëllimi juaj nuk duhet të jetë të monitoroni gjithçka që ata kërkojnë në internet dhe çdo bisedë private që ata kanë me miqtë. Ju dëshironi t’u jepni fëmijëve tuaj aftësitë që u nevojiten për t’i trajtuar vetë problemet dhe të krijoni besim të mjaftueshëm në mënyrë që ata të dinë se mund të vijnë tek ju me ndonjë gjë më të madhe.

Pyetje: Në çfarë moshe duhet të marrë një fëmijë telefonin e parë?

Përgjigjja: Diku nga 10 deri në 14, megjithëse ka arsye të vlefshme për t’i dhënë një fëmije një telefon më herët (ata udhëtojnë vetëm ose kalojnë kohë në shtëpitë e të dy prindërve) ose më vonë (ata nuk janë mjaftueshëm të pjekur, kanë shfaqur probleme të mëparshme me mbipërdorimin e teknologjisë ). Nuk ka një moshë magjike për çdo fëmijë, por ne do t’ju ndihmojmë të gjeni vendin e ëmbël për familjen tuaj. Në fund të fundit, vendimi i takon prindit ose kujdestarit, i cili e njeh më së miri fëmijën dhe filozofinë e tij të rritjes së fëmijëve.

Pritja nuk vonon domosdoshmërisht ekspozimin e një fëmije ndaj internetit dhe mediave sociale.

Sipas Qendrës Kërkimore Pew, 95% e adoleshentëve midis 13 dhe 17 vjeç raportojnë se kanë akses në një smartphone. Catherine Pearlman, një punonjëse sociale klinike e licencuar dhe autore e First Phone, një udhëzues për fëmijët, rekomandon fillimin midis 10 dhe 12 vjeç, kur fëmijët shpesh janë më të hapur ndaj një të rrituri që monitoron përdorimin e tyre dhe i mëson.

Pyetje: Çfarë duhet të bëni përpara se t’i jepni fëmijës tuaj një telefon?

Përgjigjja: Një pjesë e punës duhet të ndodhë përpara se pajisja të jetë ndonjëherë në duart e fëmijës suaj. Do të jenë gjërat emocionuese, si vendosja e rregullave, kontrollet prindërore dhe paralajmërimet për qoshet më të errëta të internetit.

Zgjidhni një pajisje: Opsionet tuaja përfshijnë telefona specifikë për fëmijë, pajisje që vishen, telefona me funksione si telefoni klasik me rrokullisje, telefonat inteligjentë të vjetër dhe një sërë telefonash inteligjentë të rinj që kushtojnë diku nga 200 deri në 2,000 dollarë. Vetëm për shkak se 10-vjeçari juaj ka nevojë të telefonojë në shtëpi shumicën e ditëve nuk do të thotë se ai ka nevojë për një iPhone 14,800 dollarë. Nga ana tjetër, t’i jepni një gjimnazisti diçka të krijuar për një fëmijë më të vogël mund ta turpërojë ose ta bëjë të vështirë kryerjen e detyrave të nevojshme.

Fillimi me një pajisje më të kufizuar mund të veprojë si rrota trajnimi dhe t’u japë atyre diçka për të fituar në të ardhmen me sjelljen e mirë të telefonit. Përdorimi i diçkaje në të njëjtin ekosistem me telefonin tuaj do të thotë se është më e lehtë të konfiguroni dhe lidhni llogaritë. Bëjeni këtë një diskutim me fëmijën tuaj, duke ditur se cilat janë limitet tuaja buxhetore ose të veçorive, në mënyrë që ata të kenë një kontribut në vendimin e madh që ndikon në jetën e tyre.

Zgjidhni aplikacionet fillestare: Për pajisjen e parë të fëmijës, do të dëshironi të kufizoni aplikacionet e instaluara, veçanërisht nëse janë nën 13 vjeç. Dikush i ri në internet nuk duhet të ketë akses në paketën e plotë të mediave sociale dhe mjeteve të tjera të palëve të treta. Nëse një fëmijë është nën 13 vjeç, ka shumë aplikacione dhe shërbime që ligjërisht nuk supozohet t’i përdorin.

Një grup i mirë fillestar mund të jenë aplikacionet e paracaktuara për mesazhe dhe telefonata, email dhe një kalendar.

Lërini të shtojnë disa lojëra, ndonjë aplikacion shkollor ose arsimor, një opsion lajmesh dhe ndoshta një aplikacion të mediave sociale. Filloni me bazat, dhe ndërsa ata e marrin veten të jenë në linjë vetë, ju mund të lejoni më shumë opsione. (Mos u shqetësoni, ne do të arrijmë tek teknikat për t’u siguruar që ata po i përdorin këto në mënyrë të sigurt.)

Vendosni rregulla bazë: Diskutoni sjelljen e pritshme: çfarë nuk lejohet, kohë dhe vendndodhje të përshtatshme kur telefonat mund të përdoren dhe pasojat për shkeljen e çdo marrëveshjeje. Shumë familje i bëjnë këto me shkrim duke hartuar një kontratë telefonike ose plan mediatik. Akademia Amerikane e Pediatrisë ka një mjet për të bërë planin mediatik të familjes suaj.

Gjërat më të mëdha që familjet zakonisht dëshirojnë të diskutojnë dhe të marrin me shkrim përfshijnë shumat e pritshme të kohës para ekranit, nëse një i rritur ka mjete monitorimi ose akses tjetër në telefon, dhe çfarë sjelljesh mund të rezultojë në marrjen e telefonit.

Pyetje: Si i konfiguroni kontrollet prindërore për një telefon?

Përgjigjja: Do t’ju duhet të vendosni se çfarë shpresoni të kontrolloni: Dëshiron të kufizosh kohën para ekranit? Të bllokohet aksesi në aplikacione ose përmbajtje specifike? Të monitorohet aktiviteti si mesazhe individuale? Apo thjesht merrni përmbledhjet e kohës para ekranit dhe aplikacioneve?

Mbani në mend, cilësimet prindërore janë mjete, por ato nuk duhet të jenë themeli i strategjisë suaj të kontrollit të teknologjisë. Ashtu si natyra, fëmijët gjejnë një mënyrë. Ata gjejnë zgjidhje, përdorin internetin ose kompjuterin në shtëpitë e miqve, ose thjesht pengohen në përmbajtje që nuk duhet ta shohin rastësisht. Është gjithashtu e përshtatshme për zhvillimin e adoleshentëve që të eksplorojnë ide ose të provojnë personalitete jashtë syrit vigjilent të prindërve të tyre.

Nuk ka asnjë aplikacion për të rritur fëmijët tuaj për ju,” tha Devorah Heitner, autore e Screenwise: Ndihma për Fëmijët të lulëzojnë (dhe të Mbijetojnë) në Botën e tyre Digjitale.

Kontrollet prindërore mund të jenë të dobishme me telefonin e parë kur përdoret me maturi. Cilësimet e sakta që aktivizoni duhet të ndryshojnë në bazë të moshës së fëmijës tuaj dhe shqetësimeve specifike që keni. Për shembull, nëse filloni me një pajisje të mbyllur për një anëtar më të ri të familjes që thjesht zhyt gishtat e këmbëve në botën në internet, duhet të lironi kufizimet ndërsa ata fitojnë besimin tuaj dhe piqen. Sigurohuni që të ndërtoni një dhomë lëvizëse që ata të mësojnë aftësi.

Në pajisjet Apple, do të përdorni cilësimet Family Sharing. Në telefonat Android ose Chromebook, do të përdorni aplikacionin Family Link të Google. Ruterat e internetit shpesh ofrojnë opsione të kontrollit prindëror që mund të mbyllin aksesin WiFi në momente të caktuara ose madje të bllokojnë përmbajtjen. Pajisjet më të vogla specifike për fëmijët, si pajisjet e veshjes ose telefonat bazë, do të kenë aplikacionet e tyre për kontrollet prindërore.

Përcaktoni sasinë e kohës para ekranit: Ekspertët bien dakord që prindërit duhet të vendosin kufizime për sa kohë kalojnë fëmijët në telefonat e tyre. Sidoqoftë, cilësimet janë vetëm një mënyrë.

Në vend që të përqendroheni në atë se sa kohë u lejohet në ditë, Pearlman rekomandon të përqendroheni në të kundërtën. Krijoni kohë pa ekran dhe zona pa ekran. Për shembull, nuk ka pajisje në vaktet ose për një orë para gjumit, ose që ata të qëndrojnë prapa për aventura në natyrë ose vizita me familjen në fundjavë.

Nëse dëshironi të përdorni kontrollet prindërore të integruar të telefonit inteligjent dhe kompjuterit tuaj, mund të kufizoni aksesin e tyre të përgjithshëm në internet në një sasi të caktuar në ditë (një deri në dy orë për një pronar telefoni për herë të parë) ose në një dritare kohe kur ai janë në gjendje të lidheni në internet (pas shkollës deri në kohën e gjumit, duke kuptuar se nuk do të jenë gjatë gjithë kohës). Ju gjithashtu mund ta bëni këtë nga kontrollet prindërore të ruterit tuaj të internetit, nëse i ofron ato.

Mënyra e vetme për t’u siguruar vërtet që fëmijët nuk janë në telefonat e tyre kur nuk duhet të jenë, është të hiqni pajisjen. Ekspertët rekomandojnë heqjen fizike të pajisjeve çdo natë, në mënyrë që fëmijët të mos tundohen t’i përdorin ato, ka më shumë gjasa t’i ndihmojnë ata të bëjnë një gjumë të mirë.

Kufizoni atë që ata mund të shohin në telefonat e tyre: Ju mund të kontrolloni se cilat aplikacione përdorin me kontrollet e integruara të Android ose iOS. Blloko aftësinë për të shkarkuar aplikacione nga App Store ose Play Store pa leje. Ky është gjithashtu çelësi për t’i parandaluar ata të instalojnë viruse ose të përballen me çështje të tjera të sigurisë ose privatësisë. Ju gjithashtu do të dëshironi të kufizoni atë që ata mund të blejnë, edhe nëse është vetëm në Amazon ose blerje brenda aplikacionit për lojëra.

Aplikacionet individuale shpesh kanë kontrolle prindërore të integruara. Për shembull, TikTok ka një mjet Family Pairing për të kufizuar atë që një adoleshent mund të bëjë në aplikacion dhe Google ka cilësime për të kufizuar atë që ai mund të qaset në YouTube.

Monitoroni se çfarë po bëjnë: Ky është lloji më i diskutueshëm i kontrollit prindëror, por mund të ketë vendin e tij në varësi të moshës së fëmijës. Nëse po ndihmoni dikë të ri të mësojë të mirat dhe përfitimet e përdorimit të një telefoni, duke përfshirë etiketën e mesazheve, mund të konsideroni të konfiguroni pajisjen e tij në mënyrë që të mund të shihni se çfarë po bëjnë nga distanca (si shikimi i mesazheve në kohë reale) ose të bëni një marrëveshje që ju mund të shikoni përmes telefonit të tyre në çdo kohë pa paralajmërim.

Ka aplikacione të palëve të treta si Bark, Qustodio dhe Boomerang që mund të thjeshtojnë procesin duke ju lejuar të kontrolloni disa aplikacione dhe platforma njëherësh. Ato shpesh mund të përdoren për mbikëqyrjen më intensive që paralajmërojnë ekspertët e prindërimit. Mjetet e vendndodhjes si Life360 gjithashtu mund të ecin në këtë linjë të mirë.

Ekspertët nuk rekomandojnë gjurmimin e vendndodhjeve të fëmijëve tuaj ose sjelljen në internet pa i lënë ata të dinë se çfarë mund të shihni dhe ku. Ju rrezikoni të krijoni një marrëdhënie luftarake mbi teknologjinë në vend të një marrëdhënieje bashkëpunuese, dhe çdo mungesë besimi mund të nënkuptojë se ata nuk do të vijnë tek ju me probleme reale, nëse dhe kur ato lindin.

Merrni raporte për kohën para ekranit: Raportet e kohës para ekranit mund të jenë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u siguruar që e dini përmbledhjen e asaj që fëmijët tuaj po bëjnë në internet dhe sa shumë. Përdoreni atë për të filluar bisedat. Nëse shihni se ata kanë qenë në një aplikacion të mediave sociale një sasi të tepërt, bisedoni me ta për atë që po bëjnë në atë kohë dhe nëse njëri ose të dy prej jush mendojnë se duhet ta kthejnë atë ose të bëjnë një pushim.

Një tjetër mjet i dobishëm që mund të konfiguroni janë cilësimet që i ndihmojnë ata të përqendrohen, si kufizimi i sinjalizimeve ose aplikacioneve të caktuara gjatë detyrave të shtëpisë ose kohës së leximit.

Pyetje: Çfarë duhet t’u tregoni fëmijëve tuaj përpara se t’u jepni një telefon?

Përgjigjja: Këto nuk janë biseda që bëhen vetëm një herë. Ju duhet të kontaktoni rregullisht me fëmijët tuaj pasi të kenë një smartphone dhe t’i pyesni se si po iu duket, çfarë po vënë re dhe nëse kanë ndonjë shqetësim. Përpiquni t’i përdorni disa nga këto pika në biseda të rastësishme.

Filloni me bazat teknike. Shpjegoni rregullat e mirësjelljes në internet, si t’i mbani private informacionet personale, si duken mashtrimet dhe si t’i shmangni ato. Google ka një burim të mirë për familjet të quajtur Be Internet Awesome që synohet për përdoruesit më të rinj.

Sapo fëmijët të jenë gati për gjëra më të mëdha si mediat sociale, ju do të dëshironi të flisni për pamjen kundrejt realitetit, përgjegjësinë që vjen me ndarjen e fotove ose videove në internet dhe shkrim-leximin mediatik.

Shqetësimet më të mëdha të prindërve janë shpesh pornografia, sexting dhe grabitqarët. Së pari, pranoni se shmangia e përmbajtjes seksuale në internet mund të jetë pothuajse e pamundur – nëse nuk e shohin atë në telefonin e tyre, mund ta gjejnë diku tjetër. Flisni me ta për pornografinë më parë. Këtu mund të gjeni pika të hollësishme. Në mënyrë të ngjashme, bisedoni me ta për rrezikun e grabitqarëve, realitetin e identitetit në internet dhe sexting.

Pyetje: Si të kontrolloni një fëmijë me një smartphone?

Përgjigjja: Ata janë përgatitur, telefoni është konfiguruar dhe ata nuk po dërgojnë mesazhe me emoji dhe zhargon që nuk i kuptoni. Ky është vetëm fillimi i punës.

Kontrolloni rregullisht fëmijët (pa u futur fshehurazi). Pearlman rekomandon t’u bëni fëmijëve pyetje të hapura, si p.sh. se si ndihen kur nuk janë në telefonin e tyre (të stresuar? të lehtësuar?).

Kujdesuni për çdo ndryshim në sjellje, të tilla si humbja e interesit për aktivitetet që u pëlqenin më parë ose ndryshime të mëdha në disponimin e tyre. Shikojini ata kur është koha për të hequr telefonin dhe shikoni nëse po përpiqen ta heqin atë dhe të angazhohen me njerëzit përreth tyre. Për shkak se fëmijët po pësojnë ndryshime të mëdha në të gjitha pjesët e jetës së tyre në këtë gamë moshe, ndryshimet në sjellje mund të jenë për shkak të gjërave që nuk kanë lidhje me smartfonët e tyre.

Burimi: The Washington Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here