Njerëzit shpenzojnë më shumë se gjysmën e ditës së tyre duke bërë punë në lidhje me punën

Punonjësit e zyrës po kalojnë më shumë se gjysmën e ditës së tyre duke bërë punë në lidhje me punën në vend të punës për të cilën janë punësuar në të vërtetë, sipas një sondazhi të ri me më shumë se 10,600 punonjës globalë nga Asana, një platformë e menaxhimit të punës.
Indeksi vjetor i punës, i kryer në tetor 2021, zbuloi se njerëzit shpenzonin 58% të ditës së tyre duke bërë “punë në lidhje me punën”, duke përfshirë komunikimin për punën, kërkimin e informacionit, ndërrimin ndërmjet aplikacioneve, menaxhimin e prioriteteve në ndryshim dhe ndjekjen e përditësimeve të statusit.

Punonjësit thonë se humbin më shumë se pesë orë në javë, ose gjithsej gjashtë javë pune çdo vit, për shkak të një pjese të kësaj pune të ngarkuar, duke përfshirë detyra të dyfishta dhe takime të kota.

Njerëzit thonë se ata shpenzojnë rreth 33% të ditëve të tyre duke bërë punën për të cilën janë punësuar. Por ata po shpenzojnë vetëm 10% duke bërë planifikim strategjik që mund t’i bëjë ata më të mirë në punët e tyre.

Në tërësi, kjo po çon në mungesë të qartësisë rreth punës.

Mungesa e qartësisë nxit stresin e punës
Puna në lidhje me punën ka qenë një problem për dekada pasi teknologjia u ka dhënë njerëzve mënyra të reja dhe të vazhdueshme për të komunikuar, dhe është përkeqësuar vetëm gjatë Covid, thotë Sahar Yousef, një neuroshkencëtar njohës në UC Berkeley dhe zëdhënësi i Asana.

Në vitin e kaluar, punëtorët nga indeksi Asana raportuan se shpenzonin më shumë kohë në email, në video thirrje, duke kryer shumë detyra gjatë takimeve virtuale dhe duke ndjerë nevojën për t’iu përgjigjur menjëherë njoftimeve. Shqetësimet e vazhdueshme kanë bërë që 33% e punëtorëve të thonë se hapësira e tyre e vëmendjes është më e shkurtër se sa ishte një vit më parë.

Nuk ka asgjë në thelb të gabuar me email ose Slack, thotë Yousef për CNBC Make It, por shkëputja vjen kur njerëzit nuk kanë një kuptim të qartë se si dhe kur t’i përdorin ato dhe përfundojnë “duke kontrolluar vazhdimisht të gjitha platformat dhe duke u dhënë atyre peshë të barabartë 24/7.”

Për t’i dalë përpara, udhëheqësit mund të vendosin pritshmëri më të mira, thotë Yousef: Cili kanal është i përshtatshëm për t’u përdorur, si do t’i përdor ato dhe cila është koha e pritur e përgjigjes?

40% mendojnë se lodhja është e pashmangshme
Dy vite jetë dhe punë gjatë pandemisë i kanë çuar nivelet e lodhjes në nivele të reja. Punëtorët amerikanë thanë se përjetuan lodhje mesatarisht 2.3 herë vitin e kaluar, më i larti në nivel global. Në mbarë botën, 40% e punëtorëve madje thonë se besojnë se lodhja është një pjesë e pashmangshme e suksesit.

Punëtorët thonë se organizatat mund të bëjnë më shumë për të vendosur qëllime më të qarta dhe më realiste dhe për të ofruar burime më të mira të shëndetit mendor në mënyrë që të ndihmojnë punonjësit të menaxhojnë lodhjen.

Ata gjithashtu duan më shumë qartësi rreth orareve të tyre: 37% e njerëzve në përgjithësi dhe 53% e punonjësve të Gen Z thonë se nuk kanë një kohë të qartë fillimi ose mbarimi të ditës së tyre të punës.

Puna në distancë ka mjegulluar orët e ditës së punës, me siguri, por Yousef shton se njerëzit duhet të ndiejnë se po bëjnë përparim të përditshëm dhe po kryejnë detyrat e duhura për të “përfunduar” ditën e tyre.

Menaxherët mund të japin reagime më të mira për t’i ndihmuar njerëzit të përgjigjen: A është e qartë për mua në baza ditore se çfarë duhet të bëj për të pasur sukses në këtë punë? A ka një fillim dhe fund të qartë të ditës, ku unë mund të kryej detyra të qarta që shoh se shkojnë drejt ndikimit më të madh të kompanisë?

Të kesh një fillim dhe mbarim të qartë të ditës është e rëndësishme jo vetëm për të shmangur lodhjen“, thotë Yousef, “por gjithashtu i ndihmon njerëzit të ndihen mirë me punën e tyre.”

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here