Njihuni me prindërit që refuzojnë t’u japin fëmijëve të tyre telefona inteligjentë

Shumica dërrmuese e adoleshentëve dhe të rinjve sot kanë telefona inteligjentë. Por këta prindër thanë jo.

Për Adriana Stacey, është shumë e thjeshtë.

Unë kurrë nuk do të blej një smartphone për asnjë nga fëmijët e mi,” thotë ajo.

Është një qëndrim personal i lindur nga përvojat profesionale. Stacey është një psikiatre që punon kryesisht me studentë të shkollave të mesme dhe kolegj në Fayetteville, Arkansas, dhe në praktikën e saj ajo u kërkon në mënyrë rutinë pacientëve të rinj që të hapin telefonat e tyre dhe t’i tregojnë asaj se sa kohë kalojnë para ekranit brenda një dite.

Unë rrallë gjej një që është nën nëntë orë,” thotë ajo. “Pra, këta adoleshentë po shpenzojnë më shumë kohë në telefonin e tyre sesa duke fjetur.

Ajo shpesh i nxit ata pacientë që të fshijnë vetëm një aplikacion. Hapa të vogla. Por për disa të rinj që zbarkojnë në zyrën e saj, mendimi për të mos mbajtur një streak në Snapchat është pothuajse i paimagjinueshëm. “Unë iu kam thënë: “Ne nuk mund të vazhdojmë më tej me trajtimin tuaj derisa të ndaloni përdorimin e telefonit” dhe ata thjesht nuk kthehen më,” thotë ajo. “Kjo është sa e fortë është tërheqja për këto pajisje.”

Pra, Stacey, nënë e katër fëmijëve, mori një vendim: Jo për fëmijët e saj.
Nëse ata duan një kur të mbushin 18 vjeç dhe kanë një punë dhe mund ta përballojnë atë, kjo është zgjedhja e tyre,” thotë ajo.

Stacey është një luftëtare e linjës së ashpër në një luftë që zhvillohet në shtëpi kudo, ndërsa të rriturit përpiqen të kufizojnë përdorimin e smartfonëve që ata besojnë se mund të jetë i dëmshëm për fëmijët, edhe pse ata përpiqen të krijojnë zakone të shëndetshme me telefonat e tyre. Dhe, çudi e madhe, prindërit nuk po fitojnë. Sepse nuk janë vetëm fëmijët e tyre kundër të cilëve ata janë kundër, por edhe një industri e teknologjisë që shtyn produktet që persona të brendshëm thonë se janë të dizajnuara për të krijuar varësi dhe një shoqëri që ka kapitulluar kryesisht ndaj normave, nxitjeve dhe pritshmërive që të gjithë këto telefona dhe aplikacione kanë krijuar.

Edhe kur bëhet fjalë për fëmijët. 53% e fëmijëve amerikanë kanë një telefon të zgjuar të tyren në moshën 11-vjeçare, sipas një raporti të vitit 2019 nga Common Sense Media. Deri në moshën 16 vjeç, 89% e fëmijëve kanë një të tillë. Një raport i mëparshëm nga Common Sense Media zbuloi se 50% e adoleshentëve ndiheshin të varur nga telefonat inteligjentë dhe se 59% e prindërve të tyre mendonin se ishte kështu. E gjithë kjo ka përkuar me një rritje befasuese të sfidave të shëndetit mendor midis adoleshentëve, të cilat disa psikologë besojnë se mund të jenë të lidhura me efektet negative të përdorimit të mediave sociale.
Ndërsa Stacey ulet me pacientë të rinj që po përballen me ankthin ose depresionin ose mungesën e fokusit dhe nuk mund ta kuptojnë shkurtimin e përdorimit të smartfonit të tyre, një mendim i vetëm priret t’i kalojë në kokën e saj: “Kjo është budallallëk, që këto pajisje të vogla po kontrollojnë fëmijët.”
Psikiatri nuk mund t’i detyrojë pacientët e saj të heqin dorë nga telefonat inteligjentë. Por ajo po kujdeset që fëmijët e saj të mos i kenë ato.

Në fund të klasës së tetë, Annalize Stacey ishte e vetmja në klasën e saj pa një smartphone. Dhe fjalët e nënës së saj se sa të këqija janë pajisjet për trurin e fëmijëve nuk e bënë edhe aq më të lehtë.

Nëse miqtë e saj vendosnin të dilnin pas shkollës ose në një fundjavë, ata do të bënin plane përmes mesazheve në grup. Kur shkonte për të fjetur, ajo shpesh përfundonte duke parë vajza të tjera duke lëvizur në telefonat e tyre. Annalise, e cila tani është 15 vjeç, ndonjëherë nuk e dinte se për çfarë po flisnin shokët e saj të klasës, sepse thashethemet ishin shkëmbyer përmes mesazheve ose mediave sociale.

Isha e frustruar vetëm sepse jam më shumë një person i turpshëm, kështu që ndjeva sikur po më linin patjetër jashtë gjërave dhe nuk dija si të përfshihesha”, thotë ajo gjatë një interviste në Zoom nga dhoma e saj, ku pëlhura e hollë formon një tendë mbi shtratin e saj.

Garat e vallëzimit ishin më të këqijat. Në shkollën e mesme Annalize kërceu në një ekip konkurrues që përfshinte vajza nga shkolla të ndryshme. Vajzat kishin shumë pushime gjatë garave ndërsa prisnin radhën e tyre për të performuar. Në një epokë tjetër, kjo mund të ketë qenë një mundësi për të biseduar ose për të bërë shaka. Por Annalize ishte e bllokuar në këtë epokë vetëm. “Do të përpiqesha të flisja me njerëzit, por ata thjesht do të shkonin në telefonat e tyre ose në Snapchat apo çfarëdo tjetër,” thotë ajo. Jo se ajo i fajësonte ata. Ata po tregoheshin social – online, me njerëz që tashmë i njihnin.

Annalize mësoi të sillte një libër me vete në konkurse. Ajo kalonte më shumë kohë duke u ushtruar vetë. Ajo ende e donte kërcimin, por dinamika nuk ishte shumë argëtuese. “Kjo ishte një nga arsyet që unë në fakt e lashë kërcimin për një vit,” thotë Annalise. “Ishte e vështirë për mua të bëja miq në ekip.”

Adriana Stacey e di se sa e vështirë ka qenë për Annalise. “Është një lloj shpate me dy tehe,” thotë ajo. “Unë mund ta shoh atë me fëmijët e mi dhe se si ndikon tek ata dhe në marrëdhëniet e tyre.”

Por ajo është e bindur se për të gjitha sfidat e të qenit pa një smartphone në adoleshencë, shumatorja e të pasurit një do të ishte më keq.

Për vajzën 13-vjeçare të Wendy Herlich, Vera, të qenit i ndaluar të zotërojë një smartphone do të thotë shumë gjëra, dhe asnjëra prej tyre nuk është e mirë. Së pari, ka çështje praktike. Vera ka qenë në klasa ku mësuesja u kërkon nxënësve të fotografojnë shënimet me telefonat e tyre. Ajo nuk mund ta bëjë atë. Në shkollën hebraike seancat shpesh fillojnë me një lojë kuiz që kërkon përgjigje përmes telefonit inteligjent. Ajo nuk mund ta bëjë atë. Ndonjëherë miqtë e saj e mëshirojnë Verën dhe i japin një nga telefonat e tyre, duke thënë se mund ta marrë hua për pak kohë. Ajo me të vërtetë e urren këtë.
Përtej praktikes, Vera ndihet sikur të mos ketë një smartphone është një tregues se prindërit e saj nuk i besojnë asaj. Dhe sikur nuk kujdesen për ndjenjat e saj. Si mund ta kuptonin se çfarë do të thotë të jesh 13 vjeç dhe pa telefon? Telefonat inteligjentë as që ekziston kur ata ishin fëmijë.

Prindërit e Verës e lejojnë atë të ketë një telefon – nëse mund ta quash kështu. Është një pajisje e zhveshur e quajtur Light Phone që mund të kryejë telefonata dhe të dërgojë mesazhe me tekst. Ajo është aq e turpëruar nga kjo saqë pothuajse kurrë nuk e nxjerr atë rreth fëmijëve të tjerë, veçanërisht atyre që nuk i njeh mirë.

Është me të vërtetë jashtë mode,” thotë ajo. “Dhe ka shumë fëmijë që më gjykojnë. Sikur unë jam dikush që nuk jam aq përgjegjës për të pasur diçka që të gjithë të tjerët e kanë.”

Wendy Herlich, në fakt, kujdeset për ndjenjat e vajzës së saj. Shkrimtarja 47-vjeçare thotë se ajo dhe bashkëshorti i saj vuajtën nga dilema e smartfonit. Më pas, Wendy dëgjoi për “Prit deri në 8“, një organizatë jofitimprurëse që inkurajon prindërit të vendosin kolektivisht t’i mbajnë telefonat inteligjentë larg fëmijëve të tyre deri në vitin e fundit të shkollës së mesme, në mënyrë që të kufizojnë efektet e përdorimit obsesiv të telefonit pa krijuar shumë izolim. Nuk kishte asnjë lëvizje masive midis grupit prindëror të Herlich për të nënshkruar zotimin, por dukej si një ide e shkëlqyer në teori.

Një pjesë e asaj që më bën të mos ndihem mirë me gjithë këtë gjë është se thjesht ndihem sikur nuk ka zgjidhje,” thotë nëna. “Sepse të gjithë ndihen sikur bota po shkon në këtë mënyrë.”

Kundërshtimi filozofik i Herlich për lejimin e telefonave në atë moshë u testua kur familja e tyre u zhvendos nga Manhattan në New Jersey në mes të pandemisë dhe Vera u detyrua të fillonte një shkollë të re të mesme. Ajo do të duhej të bënte të gjithë miq të rinj dhe nuk do të ishte në gjendje të lidhej me ta ashtu siç lidheshin shpesh me njëri-tjetrin – përmes telefonave të tyre.

Patjetër që ka pasur një grusht bisedash me lot, ku ajo shpreh vërtet zhgënjimin e saj” që ne nuk e lejojmë të zotërojë një smartphone, thotë Herlich. “Sepse ajo është e vetmja.”

Emily Cherkin herë pas here dridhet nga zemërimi kur flet për ndikimin që telefonat inteligjentë kanë pasur tek fëmijët. Ajo kaloi 12 vjet si mësuese e anglishtes në klasën e shtatë në Seattle. Kur ajo filloi, në vitin 2003, vetëm disa nga studentët e saj kishin telefona me rrokullisje dhe shpesh dukeshin të turpëruar për to; Të kesh një telefon do të thoshte se kishe prindër tepër mbrojtës. Në kohën kur ajo u largua nga klasa, në vitin 2015, ishte e kundërta.

Cherkin tani punon si një aktiviste dhe trajnere, pjesë e një fushe të re konsulentësh në zhvillim që synojnë të ndihmojnë prindërit që po luftojnë me ndikimin e kohës së tepërt të ekranit të fëmijëve të tyre.

Është një dilemë e vështirë për këdo që ta menaxhojë me hijeshi. Telefonat inteligjentë mund t’i ekspozojnë fëmijët ndaj të gjitha llojeve të gjërave toksike në internet – ngacmimi kibernetik, pornografia, informacioni i keq, falsiteti që çrregullon mendjen e mediave sociale – dhe megjithatë pajisjet janë aq të ndërthurura me jetën moderne sa që t’i privoni fëmijët e tyre nga një nuk duket as si një opsion.

Ajo që më shqetëson vërtet është se ne po japim pajisje dhe produkte dhe aplikacione që janë krijuar për të krijuar varësi për fëmijët,” thotë Cherkin, duke iu referuar llogarive të algoritmeve të informatorëve të krijuar për të maksimizuar vëmendjen e përdoruesit. “Dhe pastaj ne presim që ata të vetërregullohen dhe të mërziten kur bëjnë gjëra marrëzi. Shkolla e mesme ishte një vend i sigurt, në pjesën më të madhe, për fëmijët që të mashtronin dhe të mësonin se si të mos e bënin përsëri herën tjetër. Sapo kemi hequr rrjetën e sigurisë së ngatërresës pa u shpërthyer apo turpëruar në një platformë digjitale.”

Për disa prindër, gjërat janë bërë aq keq sa nuk thërrasin një konsulent. Ata thërrasin një mjek.

Varësia nga telefonat inteligjentë imiton abuzimin e substancave në mënyrën se si shkakton përgjigjet e dopaminës në tru, thotë Bradley Aaron Zicherman, i cili drejton një klinikë rikuperimi për adoleshentët në Stanford Children’s Health.

Zicherman shpesh përdor të njëjtat teknika, duke përfshirë seancat e terapisë familjare dhe intervistat e krijuara për të ndihmuar pacientët të gjejnë një motivim për të ndryshuar, në trajtimin e të dy çrregullimeve. “Është ndoshta edhe më sfiduese se disa çështje të abuzimit me substancat,” thotë ai, sepse teknologjia është kaq e përhapur. Ndryshe nga abuzuesit e drogës ose alkoolit, të varurit nga smartfonët duhet të mësojnë të vetërregullojnë përdorimin e tyre, jo ta braktisin atë plotësisht. Dhe disa nga pacientët e tij kanë pasur akses të papenguar në ekrane për shumicën e jetës së tyre. Në kohën kur ata paraqiten në klinikën e tij, zakonet e tyre janë forcuar.

Shumë raste që unë marr janë raste kur prindërit kanë frikë të kufizojnë kohën para ekranit sepse arrin deri në pikën ku do të bëhen pretendime për vetëvrasje,” thotë ai.

Që nga ngritja e klinikës në vitin 2019, Zicherman thotë se është tronditur nga numri i referimeve të pacientëve që mori për sjellje të lidhura me teknologjinë. “Gjysma e kërkesave të mia vijnë nga prindërit që kërkojnë ndihmë,” thotë ai, “sepse ndihen sikur koha e fëmijës së tyre para ekranit është jashtë kontrollit dhe ata nuk dinë çfarë të bëjnë në këtë moment”.

Një problem tjetër? Prindërit nuk po japin shumë shembull. Disa nuk janë të gatshëm të modifikojnë përdorimin e tyre të smartfonit. “Nëse doni që sjellja e fëmijës suaj të ndryshojë,” thotë Zicherman, “duhet të ndryshoni sjelljen tuaj.” Kjo është arsyeja pse ai dëshiron që prindërit të krijojnë rregulla për smartphone për të gjithë familjen përpara se pajisjet të bëhen problem.

Disa prindër duan që t’i kenë telefonat e tyre inteligjentë sa më pranë vetes.

Unë bëj gjithçka në telefonin tim,” thotë Cherie Garcia, një nënë e vetme e dy fëmijëve që zotëron një firmë dizajni kuzhine dhe tualeti jashtë Denverit. “Unë jetoj në telefonin tim.”

Garcia thotë se ajo ka nevojë për pajisjen që të mund të arrihet nga klientët, por ndjen ndikimin negativ që ka në jetën dhe emocionet e saj. Ajo donte të sigurohej që truri i djemve të saj të mos formohej nga të njëjtat forca ndërsa ata ishin ende në zhvillim. Ajo kishte lexuar se drejtuesit e Silicon Valley nuk u jepnin fëmijëve të tyre pajisje të caktuara, dhe nëse njerëzit që shpikën këto gjëra nuk i besonin, atëherë pse duhej t’i besonte ajo?

Ishte një vendim jopopullor në familje. Djali i madh i Garcias, Trevor, kujton se humbi disa takime me miqtë sepse nuk ishte në një bisedë në grup. Mamaja e saj, gjyshja e Trevorit, madje u përpoq të anashkalonte rregullat e Garcias dhe t’i blinte Trevorit një smartphone. (“Mos guxo!” kishte qen reagimi i Garcias.)

Aimée Lykins Lawson dhe fëmijët e saj ishin së bashku në fillim. Por kur e kuptoi se i mungonin mesazhet për shkollën, ajo i bleu vetes një smartfon pa dëshirë. Shumë shpejt ajo e gjeti veten duke lëvizur në mënyrë të pandërgjegjshme nëpër aplikacionet e lajmeve dhe duke iu përgjigjur në mënyrë refleksive njoftimeve.

Është sikur po bëjmë këtë eksperiment masiv në trurin e njeriut”, thotë Lawson, një mësues francez.

Rezistenca e saj për t’i lënë dy fëmijët e saj më të vegjël, Lucien 13-vjeçare dhe Sophia 12-vjeçare, të zotërojnë telefona inteligjentë është komplikuar nga fakti se familja tani po jeton përkohësisht në Abu Dhabi, ku i shoqi punon si profesor. Ata donin telefona për të komunikuar me miqtë e tyre amerikanë në shtëpi, thotë Lawson, dhe për t’u lidhur me adoleshentët e tjerë në lagjen e tyre të re.

Kur burri i Lawson përmirësoi telefonin e tij të mençur, ai ia dha të vjetrën Lucien-it. Lawson qëndroi i kujdesshëm dhe vendosi rregulla strikte se kur mund të përdorej. Kur Lawson e kapi Lucienin duke kontrolluar telefonin vonë një natë, ajo ndërmori veprim. “Ajo e hodhi atë në pishinë,” kujton djali. Ky ishte fundi i atij argumenti.

Sa i përket Staceys, në Fayetteville, vajza 15-vjeçare e Adriana-s, Annalise, ka filluar të vlerësojë qëndrimin e ashpër të nënës së saj pasi vëllai dhe motra e saj më e vogël – binjakët 12-vjeçarë – kanë lobuar në mënyrë agresive për smartfonët e tyre.

Ajo i ka parë miqtë e saj të vuajtur nga drama që ndodhi përmes teksteve ose rrjeteve sociale. “Dhe jam disi e lumtur që nuk jam pjesë e saj,” thotë Annalize. “Është aq shumë stres shtesë në jetën time sa nuk kam nevojë.”

Vitin e kaluar ajo mori një pajisje të thjeshtë të quajtur një telefon Gabb që mund të telefonojë dhe të dërgojë mesazhe. Dhe megjithëse e di se një ditë do të marrë një telefon inteligjent, është e lumtur që ka kaluar kaq shumë kohë pa të. Kjo e ka bërë atë më miqësore, mendon ajo. Dhe më të vetëdijshëm se si telefonat mund të ndryshojnë sjelljen e njerëzve. Kur ajo shoqërohet me miqtë, thotë ajo, ata ndonjëherë kalojnë orë të tëra duke u përpjekur të kapin një foto të përsosur për mediat sociale.

Ata thjesht duan të bëjnë fotografi të bukura në mënyrë që të gjithë në Instagram të shohin se sa të lumtur janë”, thotë ajo. “Dhe mua më duket e çuditshme sepse mendoj: “A nuk mund të kënaqemi me atë që po bëjmë?

Burimi: Washington Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here