Pas 163 vitesh, kërkimet e reja sfidojnë teorinë e famshme të Darvinit për seksin

Seksi është një biznes i kushtueshëm, në aspektin biologjik. Gjetja e një bashkëshorti të përshtatshëm kërkon kohë dhe energji. Pasardhësit janë gjithashtu një investim i madh burimesh. Por seksi ofron një mundësi shpërblyese: fëmijët që janë më në formë se prindërit e tyre falë kombinimeve të reja dhe “më të mira” të gjeneve. Darvini kuptoi se për këtë arsye shumë specie kafshësh i zgjedhin me kujdes bashkëshortët e tyre.

Megjithatë, ekziston një pabarazi e lindur biologjike. Vezët janë relativisht të pakta në numër – një investim i madh dhe i kushtueshëm – ndërsa spermatozoidet janë të vogla dhe shumë më të bollshme. Dhe embrionet shpesh kanë nevojë për investime të mëtejshme në trup ose jashtë. Meqenëse investimi më i madh priret të bjerë tek femrat, ato shpesh janë seksi më selektiv (ndërsa meshkujt konkurrojnë për t’u zgjedhur).

Por sipas një studimi të ri, të botuar në Science, botëkuptimi patriarkal i Çarls Darvinit e shtyu atë të refuzonte zgjedhjet e zgjedhjeve femërore dhe bashkëshortore te njerëzit.

Ai gjithashtu minimizoi rolin e variacionit femëror në speciet e tjera të kafshëve, duke supozuar se ato ishin mjaft uniforme dhe gjithmonë merrte vendime të ngjashme. Dhe ai mendoi se kishte një variacion të madh midis meshkujve që luftonin për vëmendjen e femrave duke treguar gamë mahnitëse të aftësive dhe bukurisë.

Kjo ruajti fokusin në dinamikën e hierarkive të dominimit të meshkujve, zbukurimeve seksuale dhe variacionit si shtytës të përzgjedhjes seksuale, edhe nëse femrat ndonjëherë bënin zgjedhjen.

Por, a qëndrojnë sot idetë e Darvinit për përzgjedhjen seksuale?

Zgjedhje komplekse 

Kur kafshët zgjedhin një partner, pamja, tingulli dhe aroma e tyre mund të jenë udhërrëfyes të saktë për aftësinë e mbijetesës së çiftit të ardhshëm. Për shembull, brirët e mëdhenj te dreri janë një tregues i mirë i aftësisë luftarake, dominimit dhe aftësisë së përgjithshme.

Por shumë tipare të tjera mund të zgjidhen sepse ato janë të dukshme dhe tërheqëse, por mund të jenë një udhëzues i dobët për cilësinë e përgjithshme gjenetike, apo edhe mashtruese.

Femrat mund të evoluojnë për të zgjedhur bashkëshortë me të cilët pasardhësit e tyre kanë më pak gjasa të mbijetojnë, me kusht që të ketë më shumë pasardhës të tillë si shkëmbim. Në disa lloje të peshqve poecilid, për shembull, tërheqja mashkullore lidhet me gjenet që mund të zvogëlojnë mbijetesën e tyre.

Prandaj, femrat përballen me një dilemë: çiftëzohen me një mashkull më tërheqës dhe prodhojnë djem shumë tërheqës, por ndryshe më pak energjikë, ose çiftëzohen me një mashkull më pak tërheqës për të maksimizuar mbijetesën e atyre djemve. Cila strategji do të prodhojë më shumë nipër e mbesa?

Prandaj, femrat mund të zgjedhin për tipare te meshkujt që me sa duket nuk kanë asnjë ndikim tjetër në aftësinë e tyre për të mbijetuar. Bishti i palloit është një pengesë në shumicën e aspekteve të tjera të jetës së tij – një pengesë për fluturimin dhe shmangien e grabitqarëve – me përjashtim të tërheqjes së një femre. Megjithatë, mund të jetë gjithashtu e vërtetë që aftësia e një mashkulli për të menaxhuar një barrë të tillë është në vetvete një shënues i cilësisë dhe ashpërsisë së përgjithshme gjenetike.

Nuk janë gjithmonë femrat ato që zgjedhin. Tek peshqit e tubave, meshkujt investojnë shumë duke mbajtur vezët e fekonduara derisa ato të çelin, dhe janë femrat ato që konkurrojnë me njëra-tjetrën për të siguruar vëmendjen e meshkujve.

Zgjedhja optimale e bashkëshortit nuk është e njëjtë për të gjithë individët, ose në çdo kohë në zhvillimin e tyre. Për shembull, zogjtë më të rinj prej sateni tremben nga shfaqjet më të fuqishme të meshkujve, ndërsa femrat më të vjetra zakonisht i shohin këto më tërheqëse. Dhe shumë peshq janë hermafroditë të njëpasnjëshëm, duke ndryshuar seksin – dhe për këtë arsye zgjedhjet e çiftit – me kalimin e moshës.

Kërkimet që nga koha e Darvinit zbulojnë se zgjedhja e bashkëshortit është një proces shumë më i ndërlikuar nga sa ai mund të kishte supozuar, dhe udhëhiqet nga variacionet në të dy gjinitë.

A ishte Davini seksist? 
Pra, a është me të vërtetë e vlefshme akuza për seksizëm e ngritur ndaj Darvinit dhe a e turbulloi kjo shkencën e tij? Sigurisht që ka disa prova që Darvini e nënvlerësoi rëndësinë e variacionit, strategjisë dhe madje shthurjes në shumicën e kafshëve femra.

Për shembull, Darvini – ndoshta si rezultat i maturisë mbizotëruese – vendosi pak theks në mekanizmat e përzgjedhjes seksuale që funksionojnë pas çiftëzimit. Zogjtë dhe gjitarët femra mund të zgjedhin të çiftëzohen me meshkuj të shumtë, dhe sperma e tyre mund të konkurrojë për të fekonduar një ose më shumë vezë brenda traktit riprodhues.

Macet, qentë dhe kafshët e tjera mund të kenë pasardhës me baballarë të shumtë (e quajtur me lavdi “superfekondimi heteropaternal” – edhe pse tingëllon me të vërtetë shumë mizor!). Madje ka disa sugjerime që penisi i njeriut – duke qenë më i trashë se i paraardhësve tanë primat – është përshtatur për zhvendosjen fizike të spermës së meshkujve konkurrues. Spekulime të tilla tokësore ishin mallkim për ndjeshmëritë e Darvinit.

Zogjtë cica blu femra shpesh çiftëzohen me shumë meshkuj për të siguruar mbrojtjen dhe mbështetjen e tyre – një strategji disi manipuluese kur atësia për baballarët e ardhshëm është e pasigurt. E gjithë kjo sfidon supozimin e Darvinit se femrat janë relativisht pasive dhe jostrategjike.

Aty ku meshkujt bëjnë një investim më të madh, ata bëhen më aktivë në zgjedhjen e bashkëshortit. Bretkosat me shigjetë helmuese meshkuj (në vend të femrave) mbrojnë të vegjlit dhe për këtë arsye tërheqin shumë femra që konkurrojnë për të hedhur vezë që ato të fekondohen. Shumë lloje zogjsh kanë kujdes dyprindëror, dhe për këtë arsye një diversitet më i pasur i sistemeve të çiftëzimit.

Në mënyrë të pashmangshme, botëkuptimi i Darvinit u formësua nga kultura e kohës së tij dhe shkrimet e tij personale e bëjnë të vështirë ngritjen e një mbrojtjeje veçanërisht të fortë. Në një letër të vitit 1882, ai shkroi “Unë sigurisht mendoj se gratë, megjithëse përgjithësisht më të larta se burrat ndaj cilësive morale janë më inferiore intelektualisht; dhe mua më duket se ka një vështirësi të madhe nga ligjet e trashëgimisë … në bërjen e tyre intelektualë të barabartë me burrat”.

Ai gjithashtu diskutoi mbi meritat relative të martesës, duke vënë në dukje: “Shtëpia dhe dikush që të kujdeset për shtëpinë – Bukuritë e muzikës dhe muhabetet e femrave. – Këto gjëra janë të mira për shëndetin. – …por janë humbje e tmerrshme kohe”.

Çuditërisht ka shumë gjëra që Darvini nuk i kuptonte plotësisht. Darvini – si Albert Einstein, H.G. Wells dhe Edgar Allan Poe – u martua me kushërirën e tij të parë, Emma Wedgwood. Ironikisht, ai nuk dinte asgjë për gjenetikën dhe mekanizmat me të cilët të afërmit e ngushtë kanë më shumë gjasa të kenë pasardhës me sëmundje të caktuara gjenetike. Në mënyrë intriguese, të afërmit tanë më të afërt në pemën e jetës, shimpanzetë, e anashkalojnë natyrshëm këtë problem, pasi femrat zgjedhin bashkëshorte që kanë lidhje më të largët me to sesa meshkujt mesatarë në hapësirën e disponueshme.

Megjithatë, pavarësisht nga deklaratat e tij, kuptimi i Darvinit ishte rrënjësisht më i avancuar se çdo gjë që i parapriu shkencës. Kur kombinohen me kuptimin e mëvonshëm të gjenetikës dhe trashëgimisë, shkrimet e Darvinit janë ende baza e të gjithë biologjisë evolucionare moderne.

Burimi: Inverse
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here