Për Vitin e Ri, kuptoni se çfarë ka më shumë rëndësi

Pesë strategji mund të na ndihmojnë të mendojmë më qartë për vlerat dhe qëllimet tona.

Viti i Ri është periudha për të marrë vendime, duke u përpjekur të mbyllim hendekun midis atyre që jemi dhe atyre që duam të jemi. Megjithatë, pak njerëz kanë një grup të detajuar vlerash të mirëpërcaktuara të ngulitura në trurin e tyre, duke pritur për të udhëhequr veprimet e tyre. Përkundrazi, ne ngatërrojmë jetën me një ndjenjë të përgjithshme të gjërave që na interesojnë më shumë dhe një ide të paqartë se çfarë do të thotë të kesh sukses. Shpesh ne habitemi kur mësojmë se sa shumë do të thotë diçka për ne kur na hiqet. “Ti nuk e di se çfarë ke deri sa të ikën“. Kjo nuk do të ishte e vërtetë nëse do të ishim gjithmonë të informuar në mënyrë perfekte për vlerat tona.

Vlerat tona – gjërat që janë më të rëndësishme për ne, si puna, familja, miqësia, kreativiteti e kështu me radhë – janë të hapura për interpretim. Çfarë lloj pune? Familja në çfarë kuptimi? Miqësia me kë? Vetëm ngatërrimi mund të funksionojë mjaft mirë derisa të kemi një konflikt qëllimesh ose një krizë për t’u përballur. Por kur përballemi me sfida, duke u specifikuar në lidhje me atë që vlerësojmë me të vërtetë na lejon të dimë se çfarë është në rrezik në zgjedhjet tona. Ndërsa mendojmë për vitin e ardhshëm, pesë strategji mund të na ndihmojnë të kuptojmë se çfarë ka më shumë rëndësi për ne.

Provoni një Eksperiment Mendimi
Forma më themelore e introspeksionit është thjesht të pyesësh veten: Çfarë vlerësoj? Disa eksperimente të mendimit mund ta sjellin pyetjen në fokus. Për shembull, përpiquni të mendoni se çfarë do të merrnit nga shtëpia juaj nëse do të ishte në zjarr dhe do t’ju duhej të dilnit shpejt. Duke supozuar se burri im mund të dilte vetë, unë do të merrja qentë, laptopin tim, albumet e vjetra të fotografive familjare dhe disa bizhuteri që i përkisnin gjyshes sime.

Pasi të jeni kujdesur për krijesat e gjalla në shtëpinë tuaj, kjo mënyrë e të menduarit u jep përparësi gjërave të vogla materiale, sepse kjo është ajo që ne mund të mbajmë. Megjithatë, vini re se ato priren të jenë gjëra materiale me vlerë të veçantë estetike ose një lidhje me diçka më kuptimplote se vetë objekti. Laptopi im ka të gjithë punën time në të; albumet e fotografive dhe bizhuteritë e gjyshes sime janë lidhje me familjen dhe miqtë e mi. Kjo ofron një pasqyrë të asaj që unë vërtet vlerësoj.

Përveç pasurive tona, ne vlerësojmë cilësitë personale: të qenit i mirë, të qenit argëtues, të qenit i sinqertë. Pra, mendoni për cilësitë që do të dëshironit të ruani nëse vetëdija juaj do të transportohej në një trup tjetër. Cilat tipare do të shqetësoheshit më shumë për të mbajtur? Personalisht, do të doja të sigurohesha që vetja ime e re të kishte integritet dhe një sens humori. Nuk do të më shqetësonte nëse transportuesi mund të modifikonte tendencën time për të qenë në ankth për gjëra të parëndësishme.

Vëzhgoni sjelljen tuaj
Nëse do të donim të dinim për vlerat ose qëllimet e një kafshe, do të vëzhgonim sjelljen dhe reagimet e saj ndaj mjedisit të saj. Nëse keni kafshë shtëpiake, ndoshta jeni njohur me këtë mënyrë hetimi. Si e dini nëse qeni juaj është i lumtur? Epo, a është ai duke shijuar ushqimin e tij dhe është e emocionuar për të bërë shëtitje? A është ai duke u strukur dhe duke përplasur gjëra në shtëpi? Nga sa dini për nevojat e qenve si specie, a plotësohen nevojat e tij?

Qeniet njerëzore kanë qëllime më të ndërlikuara se qentë, por ne jemi ende kafshë dhe kemi evoluar për të pasur nevoja të caktuara. Të vëzhgosh veten sikur të ishe një mi laboratori është një strategji e mirë për të zbuluar se si jeni lidhur emocionalisht, gjë që është informacion i dobishëm për të kuptuar vlerat tuaja më të rëndësishme. Në përvojën time, kur kam qenë më e stresuar nga konfliktet në jetën time, trupi im përgjigjet duke u ftohur, duke shfaqur simptoma të refluksit acid dhe duke prodhuar dhimbje koke.

Ky është një fenomen i njohur: Stresi shkakton sëmundje fizike dhe ju bën të ndiheni të mërzitur, një shenjë se qëllimet tuaja nuk po funksionojnë për ju. Djegia është një mënyrë tjetër që përvoja na tregon se diçka nuk shkon në rrjetin tonë të vlerave, duke vënë shumë energjinë tonë në një qëllim – shpesh puna, kujdesi për fëmijët ose kujdesi për të moshuarit – dhe duke injoruar gjithçka tjetër. Nëse i interpretoni vlerat tuaja në mënyra që nuk janë të qëndrueshme, që nuk i përshtaten personalitetit tuaj ose që nuk janë në përputhje me angazhimet tuaja të tjera, mund të digjeni, edhe nëse nuk sëmureni fizikisht.

Bëjini vetes pyetje
Imagjinata mund të na ndihmojë të hyjmë në kontakt me motive të fshehura që zakonisht nuk i artikulojmë. Provoni t’i bëni vetes pyetje në momente relaksi – para se të flini ose kur bëni një shëtitje ose banjë – dhe më pas shikoni se çfarë ju vjen kur nuk po mendoni qëllimisht për to. Një herë kam punuar me një trajner karriere, i cili më çoi në një ushtrim imagjinate që përfundoi me ngritjen time për të parë një billboard me emrin tim mbi të. Çfarë ishte në billbord, pyeti ajo? Përgjigja ime: një qiell blu i ndritshëm me një emoji të madh me fytyrë të lumtur dhe titullin Tiberius Writes Groundbreaking Book on Well-Being!

Çfarë mësova nga kjo? Për një gjë, që imagjinata ime është artistikisht jo e sofistikuar – qielli blu dhe fytyra e verdhë e lumtur ishin një klishe! Por, më e rëndësishmja, mësova se sa shumë më pëlqen të shkruaj dhe të kontribuoj në botën e ideve. Kjo ishte në një kohë kur pjesa më e madhe e energjisë sime shkonte në punë administrative, kështu që ishte e rëndësishme të më kujtohej se çfarë vlerësoj në të vërtetë në punën time si profesor. Qëllimi i ushtrimit ishte që të largoja nga vetja hiperverbalin, të ndërgjegjshëm – atë që zgjodhi pozicionin administrativ – nga pasionet e mia themelore.

Mësoni nga njerëzit e tjerë
Shumica e asaj që di për botën e njoh sepse e kam dëgjuar nga burime të besueshme. E njëjta gjë vlen edhe për vlerat tona. Si fëmijë, ne mësojmë nga prindërit dhe mësuesit për të gjitha llojet e aktiviteteve të reja argëtuese. Pa ndihmën e të rriturve, fëmijët nuk mund të pikturonin me gisht, të thurnin, të piqnin, të notonin apo të bënin gjimnastikë.

Ajo që mund të jetë më pak e dukshme për ne pasi të bëhemi të rritur është se ne mund të mësojmë ende për veten nga të tjerët. Ne mund t’i kushtojmë vëmendje reagimeve të njerëzve të tjerë ndaj gjërave që themi dhe bëjmë. Ndonjëherë këto vijnë në formën e vëzhgimeve dhe këshillave të qarta, por mund të jenë gjithashtu reagime spontane që nuk kanë për qëllim t’ju informojnë për asgjë – si kur thashë se nuk isha një person konkurrues dhe miqtë e mi shpërthyen së qeshuri.

Të mësosh për veten nga të tjerët, natyrisht, nuk është e lehtë. Ndonjëherë miqtë, të dashurit ose anëtarët e familjes na shohin ashtu siç na shohin për motive të fshehta, për shkak të nevojave të tyre, paragjykimeve dhe pikave të verbëra. Duke mësuar nga të tjerët, ne duhet të jemi të vetëdijshëm për atë që ata mund të fitojnë duke u përpjekur të ndikojnë tek ne dhe duhet të mbajmë gjithmonë parasysh vlerat tona më të qëndrueshme.

Por duke i kushtuar më shumë vëmendje reagimeve të tilla mund të na ndihmojë ta shohim veten më qartë. Ndonjëherë këto njohuri janë të dhimbshme sepse bien ndesh me “historinë zyrtare” që na pëlqen të besojmë për veten tonë. Nëse mendoni se është jetike që t’ua kaloni fëmijëve tuaj dashurinë për sportin, mund të mos e shihni se stërvitja e tyre nxjerr në pah një anë të shëmtuar që thjesht i bën fëmijët tuaj t’ju urrejnë (dhe sportet). Një mik i ndjeshëm mund të tregojë se ka diçka që nuk shkon me mënyrën se si vlerësoni sportin; është një vlerë që krijon disa konflikte të brendshme për ju.

Eksploroni mundësi të reja
Kur vjen puna për të menduar për vlerat, duhet të fillojmë aty ku jemi, me vlerat që kemi. Por kjo nuk do të thotë se ne nuk duhet të eksplorojmë se çfarë tjetër ka atje. Për aq sa vlerat tona janë të papërcaktuara dhe të paqarta, ne duhet të dimë opsionet për t’i bërë ato më specifike.

Merrni për shembull “familjen“. Nëse jeni rritur të mendoni se një familje është dy prindër, 2.5 fëmijë dhe një qen, mund të luftoni me këtë vlerë nëse nuk jeni të interesuar për lidhjen në çift, riprodhimin ose kafshët shtëpiake. Zbulimi se çfarë tjetër mund të thotë familja për njerëzit mund t’ju ndihmojë të kuptoni se si mund të jetë e vlefshme për ju.

Ose mendoni për punën. Ju mund të keni një ide të paqartë se puna juaj duhet të jetë pasioni juaj dhe jo thjesht një mënyrë për të paguar faturat, ose se puna duhet të paguhet shumë për të qenë e vlefshme, ose se puna duhet të zërë gjithë kohën që nuk kaloni me fëmijët tuaj. Këto ide mund të funksionojnë për disa njerëz, por ato nuk do të funksionojnë për të gjithë. Njerëzit, pasionet e të cilëve janë për gjërat që shoqëria nuk i shpërblen me para, mund t’u shërbehet më mirë duke marrë punë që thjesht paguajnë faturat, për shembull. Eksplorimi i opsioneve – të kuptuarit e mënyrave të ndryshme se si njerëzit vlerësojnë gjëra të tilla si familja dhe puna – na ndihmon të përqendrohemi në atë që ka vërtet rëndësi për ne në lidhje me këto vlera.

Eksplorimi mund të na ndihmojë gjithashtu të gjejmë gjëra për t’u vlerësuar që nuk janë aktualisht në radarin tonë. Kam punuar me një trajner karriere kur kam marrë një detyrë administrative, sepse isha i shqetësuar se nuk mund ta menaxhoja stresin. Një nga pyetjet e para që ajo më bëri ishte: “Çfarë bën për të luajtur?” Sinqerisht nuk e kisha idenë se për çfarë po fliste. Luaj? Do të thotë, si lojërat me letra?

Ajo që donte të thoshte ishte diçka që unë bëra për gëzimin e saj, për të mos shënuar një kuti në listën time gjithnjë në zgjerim të detyrave, për të mos bërë dikë tjetër të lumtur dhe për të mos përmirësuar shëndetin tim. Reagimi im i parë emocional ndaj kësaj ishte një ndjenjë dështimi: “Unë studioj mirëqenien dhe nuk po e bëj siç duhet!” Sapo e kalova këtë, më duhej të mendoja se çfarë do të thoshte që nuk mund të identifikoja asgjë në jetën time që i përshtatej vërtet faturimit. Loja ishte diçka që duhej ta zbuloja.

Vetëkuptimi që ne arrijmë përmes këtyre pesë metodave do të jetë gjithmonë një punë në progres. Shumica prej nesh kanë sisteme qëllimesh, vlerash dhe motivimesh që janë shumë komplekse për t’i kuptuar të përsosur. Për më tepër, vlerat që ne po përpiqemi të kuptojmë ndryshojnë ndërsa përpiqemi t’i kuptojmë ato. Disa shembuj të dukshëm kanë të bëjnë me plakjen. Për njerëzit që kanë fëmijë, të qenit prind i mirë është zakonisht një synim më kërkues kur fëmijët tuaj janë të vegjël sesa kur janë larguar nga foleja.

Ekziston një arsye tjetër pse vlerat tona ndryshojnë ndërsa përpiqemi t’i zbulojmë ato. Problemet dhe konfliktet janë shpesh arsyeja që ne jemi të motivuar të mendojmë për atë që ka rëndësi në radhë të parë. Kur përballeni me problemin e bilancit të punës/jetës suaj, ju nxiteni të merrni parasysh atë që ka vërtet rëndësi për ju në lidhje me punën dhe jetën. Për të zgjidhur konfliktet, ne duhet të përsosim vlerat tona. Ka, me fjalë të tjera, një ndërveprim midis përpjekjeve tona për të kuptuar vlerat tona dhe asaj që duhet të kuptojmë. Ju nuk mund të bëni atë që ka rëndësi nëse nuk e dini se çfarë është.

Njohja e vlerave tona ka edhe një përfitim tjetër. Shumë prej nesh shpenzojnë shumë kohë duke u shqetësuar për gjëra që në fakt nuk kanë shumë rëndësi. Unë kam qenë e njohur që shqetësohem intensivisht nëse kam dërguar një email të keqformuar dhe gjëra të tjera relativisht të parëndësishme – dhe kam lexuar mjaft kolona këshillash për të ditur se nuk jam vetëm në këtë. Njohja e asaj që me të vërtetë ka rëndësi për ne, na ndihmon të mos i djersijmë gjërat e vogla.

Mund të na ndihmojë gjithashtu të shmangim të menduarit se jeta jonë do të përmirësohet shumë nga objekti tjetër me shkëlqim, një model i të menduarit që inkurajohet nga kultura jonë konsumatore. Nëse e dimë se çfarë ka vërtet rëndësi, mund të jemi më pak të prirur të biem në grackën e të menduarit se nëse do të kishim vetëm atë makinë ose ato rroba, atëherë do të ishim të lumtur. Pasi të kemi një ide se çfarë ka vërtet rëndësi për ne, mund të përpiqemi të jetojmë ose t’i realizojmë ato vlera në veprimet tona – të bëjmë gjërat që kanë rëndësi për ne dhe të jemi njerëzit që duam të jemi.

Burimi: The Wall Street Journal
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here