Studimi: Jeta vërtetë mund t’ju kalojë para syve tuaj

Të dhënat e reja nga një “aksident” shkencor kanë sugjeruar se jeta mund të kalojë para syve tanë ndërsa vdesim.

Një ekip shkencëtarësh u nisën për të matur valët e trurit të një pacienti 87-vjeçar që kishte zhvilluar epilepsi. Por gjatë regjistrimit neurologjik, ai pësoi një atak fatal në zemër – duke ofruar një regjistrim të papritur të një truri që po vdiste.

Ai zbuloi se në 30 sekondat para dhe pas, valët e trurit të burrit ndiqnin të njëjtat modele si ëndërrimi ose sjellja ndërmend e kujtimeve.

Aktiviteti i trurit i këtij lloji mund të sugjerojë se një “kujtim i fundit i jetës” mund të ndodhë në momentet e fundit të një personi, shkroi ekipi në studimin e tyre, të botuar në Frontiers in Aging Neuroscience të martën.

Dr. Ajmal Zemmar, një bashkautor i studimit, tha se ajo që ekipi, në atë kohë me qendër në Vankuver, Kanada, mori aksidentalisht, ishte regjistrimi i parë i një truri që po vdiste.

Ai i tha BBC-së: “Kjo në fakt ishte krejtësisht rastësisht, ne nuk planifikonim ta bënim këtë eksperiment ose të regjistronim këto sinjale.”

Pra, a do të kthejmë një vështrim në kohë me njerëzit e dashur dhe kujtime të tjera të lumtura? Dr. Zemmar tha se ishte e pamundur të thuhej.

Nëse do të hidhesha në sferën filozofike, do të spekuloja se nëse truri do të bënte një rikthim, ndoshta do të donte t’ju kujtonte gjërat e mira, sesa të këqijat,” tha ai.

Por ajo që është e paharrueshme do të ishte e ndryshme për çdo person.”

Dr. Zemmar, tani një neurokirurg në Universitetin e Louisville, tha se në 30 sekonda para se zemra e pacientit të ndalonte furnizimin me gjak në tru, valët e trurit të tij ndoqën të njëjtat modele si kur ne kryejmë detyra me kërkesa të larta njohëse, si përqendrimi, ëndërrimi ose kujtimi i diçkaje.

Ai vazhdoi 30 sekonda pasi zemra e pacientit pushoi së rrahuri – pika në të cilën një pacient zakonisht shpallet i vdekur.

Kjo mund të jetë një kujtim i fundit i kujtimeve që kemi përjetuar në jetë, dhe ato përsëriten përmes trurit tonë në sekondat e fundit para se të vdesim.”

Studimi gjithashtu ngre pyetje se kur, saktësisht, jeta përfundon – kur zemra ndalon së rrahuri, ose truri ndalon së funksionuari.

Dr. Zemmar dhe ekipi i tij kanë paralajmëruar se përfundime të gjera nuk mund të nxirren nga një studim i një të tillë. Fakti që pacienti ishte epileptik, me gjakderdhje dhe tru të ënjtur, i ndërlikon më tej gjërat.

Unë kurrë nuk u ndjeva rehat për ta raportuar këtë rast,” tha Dr. Zemmar. Dhe për vite pas regjistrimit fillestar në 2016, ai kërkoi raste të ngjashme për të ndihmuar në forcimin e analizës, por dështoi.

Por një studim i vitit 2013 – i kryer mbi minjtë e shëndetshëm – mund të ofrojë një të dhënë.

Në atë analizë, studiuesit amerikanë raportuan nivele të larta të valëve të trurit në pikën e vdekjes deri në 30 sekonda pasi zemra e minjve pushoi së rrahuri – ashtu si gjetjet e siguruara nga pacienti epileptik i Dr. Zemmar.

Ngjashmëritë midis studimeve janë “të habitshme“, tha Dr. Zemmar.

Ata tani shpresojnë se publikimi i këtij rasti njerëzor mund të hapë derën për studime të tjera mbi momentet e fundit të jetës.

Unë mendoj se ka diçka mistike dhe shpirtërore në të gjithë këtë përvojë afër vdekjes,” tha Dr. Zemmar. “Dhe gjetjet si kjo – është një moment për të cilin shkencëtarët jetojnë.”

Burimi: BBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here