Njerëzit e pavaksinuar nuk kanë më nevojë të karantinohen pas ekspozimit ndaj COVID, thotë CDC

Personat e pavaksinuar që janë të ekspozuar ndaj koronavirusit nuk kanë më nevojë të karantinohen, sipas udhëzimeve të reja nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Më parë, Agjencia Amerikane e Shëndetit Publik rekomandonte që personat e pavaksinuar, ose ata që nuk janë të përditësuar me doza përforcuese, të karantinohen për pesë ditë pas ekspozimit.

Përveç kësaj, njerëzit nuk kanë më nevojë të qëndrojnë dy metra larg nga të tjerët, tha agjencia në një memo.

Ne jemi në një vend më të fortë sot si komb, me më shumë mjete – si vaksinimi, përforcuesit dhe trajtimet – për të mbrojtur veten dhe komunitetet tona nga sëmundja e rëndë nga COVID-19,” tha Greta Massetti, epidemiologe në CDC në një njoftim për shtyp. “Ne gjithashtu kemi një kuptim më të mirë se si t’i mbrojmë njerëzit nga ekspozimi ndaj virusit, si veshja e maskave me cilësi të lartë, testimi dhe ventilimi i përmirësuar.”

Ky udhëzim pranon se pandemia nuk ka mbaruar, por gjithashtu na ndihmon të shkojmë në një pikë ku COVID-19 nuk e prish më rëndin e jetës sonë të përditshme”, shtoi ajo.

CDC tani këshillon që ata që janë të ekspozuar ndaj virusit duhet të mbajnë një maskë të cilësisë së lartë për 10 ditë dhe të testohen për sëmundjen virale në ditën e pestë.

Nëse një person rezulton pozitiv me COVID, ai duhet të qëndrojë në shtëpi për të paktën pesë ditë dhe të izolohet nga të tjerët brenda shtëpisë së tij.

Ne e dimë se COVID-19 është këtu për të qëndruar,” tha Massetti në një konferencë shtypi të enjten, për The New York Times. “Nivelet e larta të imunitetit të popullsisë për shkak të vaksinimit dhe infeksionit të mëparshëm, dhe mjetet e shumta që kemi në dispozicion për të mbrojtur njerëzit nga sëmundjet e rënda dhe vdekja, na kanë vendosur në një nivel tjetër.”

Sipas gazetës, vetëm 30% e moshave 5 deri në 11 vjeç kanë marrë vaksinën e tyre të parë, 60% e 12 deri në 17 vjeç dozën primare dhe 65% e të rriturve 65 vjeç e lart kanë marrë një përforcues.

Dy vjet e gjysmë pas fillimit të pandemisë, rreth 95% e amerikanëve 16 vjeç e lart kanë fituar një nivel imuniteti, qoftë nga vaksinimi ose nga infektimi, tha CDC.

Në të ardhmen, CDC tha se “do të punojë për të harmonizuar dokumentet udhëzuese të pavarura, të tilla si ato për mjediset e kujdesit shëndetësor, grumbullimin e mjediseve me rrezik më të lartë transmetimi dhe udhëtimin“.

Burimi: People
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here