Pse disa njerëz janë rezistentë ndaj kafeinës?

Keni dëgjuar për ata njerëzit që mund të pinë kafe në çdo moment të ditës/natës dhe të flenë si qingj? Ose për ata që kafen e mëngjesit e pinë për inerci, sepse mund edhe të funksionojnë pa të?

Arsyeja e kësaj ndryshueshmërie në efektet e kafeinës qëndron në gjenet tona. Një gjen specifik, CYP1A2, kontrollon një enzimë përgjegjëse për zbërthimin e kafeinës, duke ndikuar se sa shpejt ose ngadalë trupi juaj e metabolizon atë.

Përafërsisht gjysma e popullsisë mbart dy variante të gjenit “të shpejtë” CYP1A2, duke i bërë ata metabolizues të shpejtë të kafeinës, ndërsa 40% kanë vetëm një variant “të shpejtë” dhe 10% e mbetur nuk kanë kopje, duke i bërë ata “ultra të ngadalë“.

Kafeina ka një gjysmë jetë të vlerësuar prej dy deri në tetë orë. Kjo do të thotë, në varësi të metabolizmit tuaj, trupit tuaj mund t’i duhen vetëm dy orë ose deri në tetë orë për të hequr gjysmën e kafeinës në sistemin tuaj.

Përveç përgjigjeve individuale, ndjeshmëria ndaj kafeinës ka implikime për shëndetin kardiovaskular. Metabolizuesit e ngadaltë që konsumojnë shumë kafe përballen me një rrezik të shtuar të sulmit në zemër, hipertensionit dhe sëmundjeve të veshkave, ndërsa metabolizuesit e shpejtë nuk i kanë këto rreziqe të larta.

Metabolizmi i kafeinës ndikon gjithashtu në performancën e stërvitjes, me metabolizuesit e shpejtë që përfitojnë më shumë, pavarësisht supozimit fillestar se metabolizuesit e ngadaltë do të shihnin më shumë avantazhe.

Për më tepër, faktorë si kontraceptivët oralë, pirja e duhanit dhe mjekimi për kushtet si ADHD mund të ndikojnë në ndjeshmërinë ndaj kafeinës në mënyra unike.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here