Rusia po pompon tani më shumë naftë në Evropë sesa para luftës

Rafinuesit po fitojnë para nga nafta e lirë e Uraleve

Ndalimi i BE-së për naftën ruse, e dakordësuar më 30 maj, është në një fillim jopremtues. Që kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt, sasia e naftës së saj të pompuar në bllok është rritur. Ajo u rrit me 14% midis janarit dhe prillit, nga 750,000 në 857,000 fuçi në ditë, sipas Argus Media.

Embargoja vlen vetëm për naftën e papërpunuar dhe produktet e naftës në det, për momentin që mbulon vetëm 75% të importeve nga Rusia. Nafta e furnizuar me tubacion për një pjesë të vogël të vendeve në Evropën Qendrore dhe Lindore është përjashtuar përkohësisht – një koncesion për Hungarinë, e cila kishte bllokuar marrëveshjen. Rafinerët në këto vende po blejnë naftën e lirë ruse që shumica e blerësve perëndimorë po i shmangen.

Tubacioni Druzhba (rusisht për “miqësi”) furnizon rafineritë në Republikën Çeke, Gjermani, Hungari, Poloni dhe Sllovaki. Gjermania dhe Polonia, dy përfituesit më të mëdhenj, kanë rënë dakord të mbyllin rubinetat deri në fund të vitit. Më pas, embargoja do të mbulojë rreth 90% të naftës ruse. Është e paqartë se kur do të ndërpritet pjesa e mbetur. Përfituesit e tjerë, të gjitha vendet pa dalje në det, thonë se do të ishte i kushtueshëm dhe i vështirë kalimi në burime të tjera të naftës së papërpunuar. Sllovakia u mbështet tek Rusia për 92% të naftës së saj në nëntor 2021; Hungaria merr 65% të naftës së saj nga Rusia. Të dyja vendet e importojnë pothuajse të gjithën përmes Druzhbës.

Gjermania, përfituesi kryesor i gazsjellësit, është i vetmi nga këto vende që ka reduktuar importet që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë. Në janar mori gjysmën e naftës Druzhba; deri në prill, vetëm një e treta. Hungaria dhe Polonia – pavarësisht zotimit të saj për të pakësuar importet ruse – kanë shkuar në drejtimin tjetër. Ka pak nxitje financiare për rafinerët që të heqin dorë nga furnizimi rus. Nafta e papërpunuar e Uraleve po tregtohet ndjeshëm nën Brent, standardi ndërkombëtar. Sipas Argus Media, rafinerët që importojnë përmes tubacionit e blenë atë me një zbritje deri në 40 dollarë për fuçi krahasuar me naftën e Detit të Veriut muajin e kaluar.

Kjo do të thotë se qeveritë do të tërhiqen zvarrë. Republika Çeke dhe Sllovakia thonë se mbështesin një ndalim eventual të importeve përmes Druzhba, por duan një periudhë rregullimi prej dy deri në tre vjet. Hungaria është një pengesë edhe më e madhe. Mol Group, një kompani hungareze e naftës dhe gazit, kishte thënë më parë se mund të zëvendësonte naftën ruse duke u mbështetur në një tubacion nga Kroacia. Tani thotë se do të duhen katër vjet për të ndërtuar infrastrukturën e nevojshme. Kryeministri i Hungarisë, Viktor Orban, duket se nuk ka gjasa të heqë dorë nga kundërshtimi i tij ndaj një ndalimi të plotë të importeve të naftës ruse. Ai pretendon se kjo do të hidhte një “bombë atomike” në ekonominë e vendit të tij. Udhëheqësit e BE këmbëngulin se përjashtimi i Druzhbës do të rishikohet. Ndërkohë, gazsjellësi duket se do të testojë miqësitë evropiane.

Burimi: The Economist
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here