Shkenca pas buzëqeshjes

Profesori i psikologjisë në Harvard, Daniel Gilbert, njihet gjerësisht për bestsellerin e tij të vitit 2006, Stumbling on Happiness. Puna e tij zbulon, ndër të tjera, gabimet sistematike që bëjmë të gjithë kur imagjinojmë se sa të lumtur (ose të mjerë) do të jemi. Në këtë intervistë të redaktuar me Gardiner Morse të HBR, Gilbert vëzhgon fushën e kërkimit të lumturisë dhe eksploron kufijtë e saj.

HBR: Hulumtimi i lumturisë është bërë një temë e nxehtë në 20 vitet e fundit. Pse?

Gilbert: Vetëm kohët e fundit kuptuam se mund të lidhim një nga pyetjet tona më të vjetra – “Cila është natyra e lumturisë njerëzore?” – me mënyrën tonë më të re për të marrë përgjigje: shkencën. Deri vetëm disa dekada më parë, problemi i lumturisë ishte kryesisht në duart e filozofëve dhe poetëve.

Psikologët kanë qenë gjithmonë të interesuar për emocionet, por në dy dekadat e fundit studimi i emocioneve ka shpërthyer dhe një nga emocionet që psikologët kanë studiuar më intensivisht është lumturia. Kohët e fundit, ekonomistë dhe neuroshkencëtarë iu bashkuan grupit. Të gjitha këto disiplina kanë interesa të dallueshme, por të ndërthurura: Psikologët duan të kuptojnë se çfarë ndjejnë njerëzit, ekonomistët duan të dinë se çfarë vlerësojnë njerëzit dhe neuroshkencëtarët duan të dinë se si truri i njerëzve u përgjigjet shpërblimeve. Duke pasur tre disiplina të veçanta, të gjitha të interesuara për një temë të vetme, e ka vendosur atë temë në hartën shkencore. Punimet mbi lumturinë botohen në Science, njerëzit që studiojnë lumturinë fitojnë çmime Nobel dhe qeveritë në të gjithë botën po nxitojnë të kuptojnë se si të masin dhe rrisin lumturinë e qytetarëve të tyre.

Si është e mundur të matet diçka aq subjektive sa lumturia?

Matja e përvojave subjektive është shumë më e lehtë nga sa mendoni. Kjo është ajo që bën mjeku juaj i syrit kur ju kontrollon për vendosjen e syzeve. Ajo vendos një lente para syrit tuaj dhe ju kërkon të raportoni përvojën tuaj, dhe më pas ajo vendos një lente tjetër lart dhe më pas një tjetër. Ajo përdor raportet tuaja si të dhëna, i dorëzon të dhënat në analizë shkencore dhe harton një lente që do t’ju japë vizion të përsosur – të gjitha në bazë të raporteve tuaja të përvojës suaj subjektive. Raportet e njerëzve në kohë reale janë përafrime shumë të mira të përvojave të tyre dhe na bëjnë të mundur që ta shohim botën me sytë e tyre. Njerëzit mund të mos jenë në gjendje të na thonë se sa të lumtur ishin dje ose sa të lumtur do të jenë nesër, por ata mund të na tregojnë se si ndihen në momentin që i pyesim. “Si jeni?” mund të jetë pyetja më e shpeshtë në botë, dhe askush nuk është penguar prej saj.

Ka shumë mënyra për të matur lumturinë. Ne mund t’i pyesim njerëzit “Sa të lumtur jeni tani?” dhe t’i kërkojmë ta vlerësojnë atë në një shkallë. Ne mund të përdorim imazhe rezonancë magnetike për të matur rrjedhën e gjakut cerebral, ose elektromiografi për të matur aktivitetin e “muskujve të buzëqeshjes” në fytyrë. Por në shumicën e rrethanave këto masa janë shumë të ndërlidhura, dhe ju duhet të jeni qeveria federale për të preferuar masat e ndërlikuara dhe të shtrenjta mbi ato të thjeshta dhe të lira.

Por a nuk është vetë shkalla subjektive? Pesa juaj mund të jetë gjashta ime.

Imagjinoni sikur një farmaci shet një mori termometrash të lirë që nuk janë shumë të kalibruar. Njerëzit me temperatura normale mund të marrin lexime të ndryshme nga 37, dhe dy persona me të njëjtën temperaturë mund të marrin lexime të ndryshme. Këto pasaktësi mund t’i bëjnë njerëzit të kërkojnë trajtim mjekësor për të cilin nuk kanë nevojë ose të humbasin trajtimin për të cilin kanë nevojë. Pra, termometrat e prishur janë ndonjëherë problem – por jo gjithmonë. Për shembull, nëse do të sillja 100 njerëz në laboratorin tim, do t’i ekspozoja gjysmën e tyre ndaj një virusi gripi dhe më pas do t’i përdorja ato termometra për të matur temperaturat e tyre një javë më vonë, temperatura mesatare e njerëzve që do të ishin ekspozuar pothuajse me siguri do të ishte më e lartë se temperatura mesatare e të tjerëve. Disa termometra do ta nënvlerësonin, disa do ta mbivlerësonin, por për sa kohë që unë mas mjaft njerëz, pasaktësitë do të anuloheshin. Edhe me instrumente të kalibruar dobët, ne mund të krahasojmë grupe të mëdha njerëzish.

Një shkallë vlerësimi është si një termometër i pakalibruar. Pasaktësitë e tij e bëjnë atë të papërshtatshëm për disa lloje matjesh (për shembull, duke thënë saktësisht se sa i lumtur ishte Xhoni në orën 10:42 të mëngjesit të 3 korrikut 2010), por është krejtësisht i përshtatshëm për llojet e matjeve që bëjnë shumica e shkencëtarëve psikologjikë.

Çfarë zbuluan gjithë këta studiues të lumturisë?

Pjesa më e madhe e hulumtimit konfirmon gjërat që kemi dyshuar gjithmonë. Për shembull, në përgjithësi njerëzit që janë në marrëdhënie të mira romantike janë më të lumtur se ata që nuk janë. Njerëzit e shëndetshëm janë më të lumtur se të sëmurët. Njerëzit që marrin pjesë në meshat e kishave të tyre janë më të lumtur se ata që nuk marrin pjesë. Njerëzit e pasur janë më të lumtur se të varfërit. Dhe kështu me radhë.

Thënë kështu, kemi pasur disa surpriza. Për shembull, ndërsa të gjitha këto gjëra i bëjnë njerëzit më të lumtur, është e habitshme se sa pak rëndësi ka ndonjë prej tyre. Po, një shtëpi e re ose një bashkëshort i ri do t’ju bëjë më të lumtur, por jo shumë dhe jo për shumë kohë. Siç rezulton, njerëzit nuk janë shumë të mirë për të parashikuar se çfarë do t’i bëjë ata të lumtur dhe sa do të zgjasë kjo lumturi. Ata presin që ngjarjet pozitive t’i bëjnë ata shumë më të lumtur sesa ato ngjarje në të vërtetë, dhe ata presin që ngjarjet negative t’i bëjnë ata më të pakënaqur sesa i bëjnë në të vërtetë. Si në studimet në terren ashtu edhe në ato laboratorike, ne kemi zbuluar se fitimi ose humbja e një zgjedhje, fitimi ose humbja e një partneri romantik, marrja ose mosmarrja e një promovimi, dhënia ose dështimi i një provimi – të gjitha kanë më pak ndikim në lumturi sesa njerëzit mendojnë se do të kenë. Një studim i fundit tregoi se shumë pak përvoja na prekin për më shumë se tre muaj. Kur ndodhin gjëra të mira, ne festojmë për një kohë dhe më pas bëhemi esëll. Kur ndodhin gjëra të këqija, ne qajmë dhe ankohemi për pak kohë dhe pastaj e marrim veten dhe vazhdojmë me të.

Pse ngjarjet kanë një efekt kaq kalimtar në lumturi?

Një arsye është se njerëzit janë të mirë në sintetizimin e lumturisë – në gjetjen e rreshtave të argjendtë. Si rezultat, ata zakonisht përfundojnë më të lumtur nga sa presin pas pothuajse çdo lloj traume apo tragjedie. Merrni çdo gazetë dhe do të gjeni shumë shembuj. E mbani mend Jim Wright, i cili dha dorëheqjen me turp si Kryetar i Dhomës së Përfaqësuesve për shkak të një marrëveshjeje të dyshimtë të librit? Disa vite më vonë ai tha për New York Times se ishte “shumë më mirë, fizikisht, financiarisht, emocionalisht, mendërisht dhe pothuajse në çdo aspekt tjetër“. Pastaj është Moreese Bickham, i cili kaloi 37 vjet në burgun shtetëror të Luizianës; pas lirimit të tij ai tha: “Nuk jam penduar për asnjë minutë. Ishte një përvojë e lavdishme.” Këta djem duket se po jetojnë në botën më të mirë të mundshme. Duke folur për këtë, Pete Best, bateristi origjinal i Beatles, u zëvendësua nga Ringo Starr në 1962, pak para se Beatles të bëheshin të famshëm. Tani ai është një baterist i sesioneve. Çfarë kishte për të thënë për humbjen e shansit për të qenë pjesë grupit më të famshëm të shekullit të 20-të? “Unë jam më i lumtur se sa do të kisha qenë me Beatles.”

Një nga gjetjet më të besueshme të studimeve të lumturisë është se ne nuk duhet të shkojmë me vrap te një terapist sa herë që na zgjidhen lidhëset. Ne kemi një aftësi të jashtëzakonshme për t’i bërë gjërat më mirë. Shumica e njerëzve janë më elastikë sesa mendojnë.

A nuk po e mashtrojnë veten? A nuk është lumturia e vërtetë më e mirë se lumturia sintetike?

Të jemi të kujdesshëm me termat. Najloni është i vërtetë; thjesht nuk është natyral. Lumturia sintetike është krejtësisht reale; është thjesht e krijuar nga njeriu. Lumturia sintetike është ajo që prodhojmë kur nuk marrim atë që duam, dhe lumturia natyrore është ajo që përjetojmë kur e marrim. Ata kanë origjinë të ndryshme, por nuk janë domosdoshmërisht të ndryshme për sa i përket asaj se si ndihen. Njëra nuk është padyshim më e mirë se tjetra.

Sigurisht, shumica e njerëzve nuk e shohin kështu. Shumica e njerëzve mendojnë se lumturia sintetike nuk është aq “e mirë” sa lloji tjetër – se njerëzit që e prodhojnë atë thjesht po mashtrojnë veten dhe nuk janë vërtet të lumtur. Nuk di asnjë provë që tregon se është kështu. Nëse verboheni ose humbisni një pasuri, do të zbuloni se ka një jetë krejtësisht të re në anën tjetër të atyre ngjarjeve. Dhe do të gjeni shumë gjëra për atë jetë të re që janë mjaft të mira. Në fakt, padyshim që do të gjeni disa gjëra që janë edhe më të mira se ato që keni pasur më parë. Ju nuk po gënjeni veten; ju nuk po përjetoni deluzion. Po zbuloni gjëra që nuk i dinit – nuk mund t’i dinit derisa të ishit në atë jetë të re. Po kërkoni gjëra që e bëjnë jetën tuaj të re më të mirë, po i gjeni dhe po ju bëjnë të lumtur. Ajo që është më e habitshme për mua si shkencëtar është se shumica prej nesh nuk e kuptojnë se sa të mirë do të jemi në gjetjen e këtyre gjërave. Ne nuk do të thonim kurrë, “Oh, sigurisht, nëse do të humbisja paratë e mia ose gruaja ime do të më linte, do të gjeja një mënyrë për të qenë po aq i lumtur sa jam tani“. Nuk do ta thonim kurrë – por është e vërtetë.
Punonjësit janë më të lumtur kur përpiqen të arrijnë qëllime që janë të vështira, por jo të paarritshme.

A është gjithmonë e dëshirueshme të jesh i lumtur? Shikoni të gjithë gjenitë e pakënaqur krijues – Beethoven, van Gogh, Hemingway. A nuk nxit një sasi e caktuar pakënaqësie performancë të mirë?

Marrëzi! Gjithkush mund të mendojë për një shembull historik të dikujt që ishte njëkohësisht i mjerë dhe krijues, por kjo nuk do të thotë se mjerimi në përgjithësi promovon kreativitetin. Sigurisht që ka qenë dikush atje që pinte dy paketa cigare në ditë dhe jetoi deri 90 vjeç, por kjo nuk do të thotë se cigaret janë të mira për ju. Dallimi midis përdorimit të anekdotave për të vërtetuar një pikë dhe përdorimit të shkencës për të vërtetuar një pikë është se në shkencë nuk mund të zgjidhni thjesht historinë që ju përshtatet më së miri. Ju duhet të shqyrtoni të gjitha historitë, ose të paktën të merrni një mostër të drejtë të tyre, dhe të shihni nëse ka krijues më të mjerë apo krijues të lumtur, më të mjerë jo-krijues apo jokrijues të lumtur. Nëse mjerimi promovon krijimtarinë, do të shihni një përqindje më të lartë të krijuesve midis të mjerëve sesa midis të kënaqurve. Dhe ju nuk e shihni. Në përgjithësi, njerëzit e lumtur janë më krijues dhe më produktivë. A ka pasur ndonjëherë një qenie njerëzore, mjerimi i të cilit ishte burimi i krijimtarisë së tij? Sigurisht. Por ai person është përjashtim, jo rregull.

Shumë menaxherë do të thoshin se njerëzit e kënaqur nuk janë punonjësit më produktivë, kështu që ju dëshironi t’i mbani njerëzit paksa të pakënaqur, ndoshta pak në ankth, për punët e tyre.

Menaxherët që mbledhin të dhëna, në vend që të mbështeten në intuitë, nuk e thonë këtë. Nuk di të dhëna që tregojnë se punonjësit e shqetësuar dhe të frikësuar janë më kreativë ose produktivë. Mos harroni, kënaqësi nuk do të thotë të uleni dhe të shikoni murin. Kjo është ajo që njerëzit bëjnë kur janë të mërzitur, dhe njerëzit e urrejnë të mërziten. Ne e dimë se njerëzit janë më të lumtur kur sfidohen siç duhet – kur përpiqen të arrijnë qëllime që janë të vështira, por jo të paarritshme. Sfida dhe kërcënimi nuk janë e njëjta gjë. Njerëzit lulëzojnë kur sfidohen dhe vyshken kur kërcënohen. Sigurisht, mund të marrësh rezultate nga kërcënimet: Thuaji dikujt, “Nëse nuk ma merr këtë deri të premten, je i pushuar nga puna” dhe ndoshta do ta kesh deri të premten. Por do të keni gjithashtu një punonjës që më pas do të bëjë më të mirën për t’ju minuar, i cili nuk do të ndiejë besnikëri ndaj organizatës dhe që nuk do të bëjë kurrë më shumë sesa duhet. Do të ishte shumë më efektive t’i thoni punonjësit tuaj, “Unë nuk mendoj se shumica e njerëzve mund ta bëjnë këtë deri të premten. Por unë kam besim të plotë se ju mundeni. Dhe është jashtëzakonisht e rëndësishme për të gjithë ekipin.” Psikologët kanë studiuar shpërblimin dhe ndëshkimin për një shekull, dhe përfundimi është krejtësisht i qartë: Shpërblimi funksionon më mirë.

Pra sfida i bën njerëzit të lumtur. Çfarë dimë tjetër tani për burimet e lumturisë?

Nëse do të më duhej të përmbledhja të gjithë literaturën shkencore mbi shkaqet e lumturisë njerëzore me një fjalë, ajo fjalë do të ishte “sociale“. Ne jemi deri tani speciet më sociale në Tokë. Edhe milingonat nuk kanë asgjë mbi ne. Nëse do të doja të parashikoja lumturinë tuaj dhe mund të dija vetëm një gjë për ju, nuk do të doja të dija gjininë, fenë, shëndetin ose të ardhurat tuaja. Do të doja të dija për rrjetin tuaj social – për miqtë dhe familjen tuaj dhe për forcën e lidhjeve tuaja me ta.

Përtej të pasurit rrjete të pasura, çfarë na bën të lumtur dita ditës?

Psikologu Ed Diener ka një gjetje që më pëlqen shumë. Ai në thelb tregon se shpeshtësia e përvojave tuaja pozitive është një parashikues shumë më i mirë i lumturisë tuaj sesa intensiteti i përvojave tuaja pozitive. Kur mendojmë se çfarë do të na bënte të lumtur, ne priremi të mendojmë për ngjarje intensive – të shkojmë në një takim me një yll filmi, të fitojmë një Pulitzer, të blejmë një jaht. Por Diener dhe kolegët e tij kanë treguar se sa të mira janë përvojat tuaja nuk ka aq rëndësi sa përvojat e mira që keni. Dikush që ka një duzinë gjërash pak të këndshme, nga ato që ndodhin çdo ditë, ka të ngjarë të jetë më i lumtur se dikush që i ka ndodhur një gjë vërtet e mahnitshme. Pra, vishni këpucë të rehatshme, jepini gruas suaj një puthje të madhe, hani disa patate të skuqura. Gjërat e vogla kanë rëndësi.

Unë mendoj se kjo ndihmon për të shpjeguar pse është kaq e vështirë për ne të parashikojmë gjendjet tona emocionale. Ne imagjinojmë se një ose dy gjëra të mëdha do të kenë një efekt të thellë. Por duket se lumturia është shuma e qindra gjërave të vogla. Arritja e lumturisë kërkon të njëjtën qasje si humbja e peshës. Njerëzit që përpiqen të humbin peshë duan një pilulë magjike që do t’u japë atyre rezultate të menjëhershme. Nuk është një gjë e tillë. Ne e dimë saktësisht se si njerëzit humbasin peshë: Ata hanë më pak dhe ushtrohen më shumë. Ata nuk duhet të hanë shumë më pak ose të ushtrohen shumë më tepër – ata thjesht duhet t’i bëjnë ato gjëra vazhdimisht. Me kalimin e kohës shtohet. Lumturia është e tillë. Gjërat që mund të bëni për të rritur lumturinë tuaj janë të dukshme dhe të vogla dhe kërkojnë vetëm pak kohë. Por ju duhet t’i bëni ato çdo ditë dhe të prisni rezultatet.

Cilat janë ato gjëra të vogla që mund të bëjmë për të rritur lumturinë tonë?

Ata nuk do t’ju befasojnë më shumë sesa “hani më pak dhe ushtroni më shumë“. Gjërat kryesore janë t’i përkushtoheni disa sjelljeve të thjeshta – të meditoni, të ushtroheni, të flini mjaftueshëm – dhe të praktikoni altruizëm. Një nga gjërat më egoiste që mund të bëni është të ndihmoni të tjerët. Bëhuni vullnetarë në një strehë për të pastrehët. Ju mund të ndihmoni ose jo të pastrehët, por pothuajse me siguri do të ndihmoni veten. Dhe ushqeni lidhjet tuaja sociale. Dy herë në javë, shkruani tre gjëra për të cilat jeni mirënjohës dhe tregojini dikujt pse. E di që këto tingëllojnë si predikime nga gjyshja juaj. Epo, gjyshja juaj ishte e zgjuar. Sekreti i lumturisë është si sekreti i humbjes së peshës: Nuk është sekret!

Për dekada, psikologët dhe ekonomistët kanë pyetur: “Kush është i lumtur?” Por deri më tani ne punonim me mjete mjaft të mprehta.

Nëse nuk ka sekret, çfarë mbetet për të studiuar?

Nuk mungojnë pyetjet. Për dekada, psikologët dhe ekonomistët kanë pyetur: “Kush është i lumtur? Të pasurit? Të varfërit? Të rinjtë? Të vjetrit?” Më e mira që mund të bënim ishte t’i ndajmë njerëzit në grupe, t’i anketojmë një herë ose ndoshta dy herë dhe të përpiqemi të përcaktojmë nëse njerëzit në një grup ishin mesatarisht më të lumtur se ata në të tjerët. Mjetet që përdorëm ishin instrumente mjaft të mprehta. Por tani miliona njerëz po mbajnë kompjuterë të vegjël në xhepat e tyre – telefona inteligjentë – dhe kjo na lejon të mbledhim të dhëna në kohë reale nga një numër i madh njerëzish për atë që po bëjnë dhe ndjejnë nga momenti në moment. Kjo nuk ka qenë kurrë e mundur më parë.

Një nga bashkëpunëtorët e mi, Matt Killingsworth, ka ndërtuar një aplikacion për kampionimin e përvojës të quajtur Track Your Happiness. Ai ndjek më shumë se 15,000 njerëz me iPhone, duke i pyetur disa herë në ditë për aktivitetet dhe gjendjet e tyre emocionale. A janë në shtëpi? Në një autobus? Duke parë televizor? Duke u lutur? Si ndihen? Për çfarë po mendojnë? Me këtë teknologji, Matt ka filluar t’i përgjigjet një pyetjeje shumë më të mirë se ajo që ne kemi kërkuar për dekada. Në vend që të pyesë se kush është i lumtur, ai mund të pyesë kur janë të lumtur. Ai nuk e merr përgjigjen duke pyetur: “Kur je i lumtur?” – sepse sinqerisht, njerëzit nuk e dinë. Ai e merr atë duke gjurmuar njerëzit me ditë, muaj dhe vite dhe duke matur atë që po bëjnë dhe sa të lumtur janë ndërsa po e bëjnë atë. Mendoj se kjo lloj teknologjie do të revolucionarizojë të kuptuarit tonë të emocioneve të përditshme dhe mirëqenies njerëzore.

Cilat janë kufijtë e rinj të kërkimit të lumturisë?

Ne duhet të jemi më specifikë për atë që po matim. Shumë shkencëtarë thonë se po studiojnë lumturinë, por kur shikoni se çfarë po matin, zbuloni se ata në të vërtetë po studiojnë depresionin ose kënaqësinë nga jeta. Këto gjëra sigurisht që lidhen me lumturinë, por nuk janë të njëjta me lumturinë. Hulumtimet tregojnë se njerëzit me fëmijë janë zakonisht më pak të lumtur nga momenti në moment sesa njerëzit pa fëmijë. Por njerëzit që kanë fëmijë mund të ndihen të përmbushur në një mënyrë që njerëzit pa fëmijë nuk e bëjnë. Nuk ka kuptim të thuhet se njerëzit me fëmijë janë më të lumtur, ose se njerëzit pa fëmijë janë më të lumtur; secili grup është më i lumtur në disa mënyra dhe më pak i lumtur në të tjera. Ne duhet të ndalojmë së pikturuari portretin tonë të lumturisë me një furçë kaq të trashë.

A do të na bëjë më të lumtur i gjithë ky hulumtim përfundimisht?

Ne po mësojmë dhe do të vazhdojmë të mësojmë se si ta maksimizojmë lumturinë tonë. Pra, po, nuk ka dyshim se hulumtimi ka ndihmuar dhe do të vazhdojë të na ndihmojë të rrisim lumturinë tonë. Por kjo ende lë pyetjen e madhe: Çfarë lloj lumturie duhet të dëshirojmë? Për shembull, a duam që lumturia mesatare e momenteve tona të jetë sa më e madhe, apo duam që shuma e momenteve tona të lumtura të jetë sa më e madhe? Këto janë gjëra të ndryshme. A duam jetë pa vuajtje dhe dhimbje zemre, apo ka vlerë në ato përvoja? Shkenca së shpejti do të jetë në gjendje të na tregojë se si të jetojmë jetët që duam, por kurrë nuk do të na tregojë se çfarë lloj jetesh duhet të dëshirojmë të jetojmë. Këtë do ta vendosim ne.

Burimi: Harvard Business Review
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here