Shkencëtarët e Harvardit/MIT pretendojnë se “koktejet kimike” të reja mund ta kthejnë pas plakjen

Një koktej kimikatesh i specializuar që rinovon të gjithë trupin tuaj, nga sytë te truri, duke e kthyer gjithçka në një gjendje më rinore.
Nëse kjo tingëllon si një mit i mirëfilltë – ose një përpjekje regjisoriale e gabuar nga Wachowskis – ju keni të drejtë të jeni skeptik. Megjithatë, realiteti është se trajtimet efektive të zgjatjes së jetës kanë mbetur të pakapshme.

Kjo është arsyeja pse ne u mahnitëm kur pamë një ekip shkencëtarësh që përfshin studiues nga Shkolla Mjekësore e Harvardit dhe Instituti i Teknologjisë në Masaçusets që flasin në lidhje me atë që ata thonë se po premtojnë rezultate të reja, të botuar këtë muaj në revistën Aging.

Ne kemi identifikuar gjashtë kokteje kimike, të cilat, në më pak se një javë dhe pa kompromentuar identitetin qelizor, rivendosin një profil rinor transkriptues të gjenomit dhe e kthejnë moshën transkriptomike”, thuhet në gazetë. “Kështu, përtëritja nga ndryshimi i moshës mund të arrihet, jo vetëm me mjete gjenetike, por edhe kimike.”

Tingëllon e madhe, apo jo? Studiuesit pretendojnë se kanë identifikuar gjashtë trajtime që mund të ndryshojnë plakjen në qeliza dhe t’i kthejnë ato në një “gjendje më rinore“, sipas një njoftimi për shtyp nga botuesi i Aging, pa shkaktuar rritje të rrezikshme të parregulluar të qelizave.

Megjithatë, si zakonisht, paralajmërimet janë të shumta. Pjesa më e madhe e hulumtimit u përqendrua thjesht në indet në një laborator, dhe ndërsa provat mbi minjtë dhe majmunët dhanë “rezultate inkurajuese“, ekipi ende nuk ka testuar ndonjë nga trajtimet tek subjektet njerëzore.

Megjithatë, anëtari i fakultetit të Shkollës Mjekësore të Harvardit dhe hetuesi kryesor në projektin David Sinclair thotë se përgatitjet për provat njerëzore janë në vazhdim. Eshtë e panevojshme të thuhet, ne do të shikojmë – nëse asgjë tjetër, sepse Sinclair duket i gatshëm të vendosë reputacionin e tij të frikshëm në punë.

Deri kohët e fundit, më e mira që mund të bënim ishte plakja e ngadaltë,” tha ai në deklaratën për shtyp. “Zbulimet e reja sugjerojnë se tani mund ta kthejmë kohën mbrapsht.”

Ekipi hulumtues studioi molekulat e njohura për “riprogramimin” e qelizave shtazore dhe për t’i kthyer ato në qeliza burimore pluripotente, të cilat mund të shndërrohen në çdo lloj qelize brenda një organizmi, gjë që i bën ato një kandidat premtues për mjekësinë rigjeneruese.

Shkencëtarët i testuan ato në kultura të specializuara qelizore ku ata mund të vëzhgonin disa shënues të plakjes të njohur si “përkeqësim i ndarjes nukleocitoplazmatike“, i cili ndodh kur proteinat në bërthamën e një qelize rrjedhin në citoplazmë, substanca e ngjashme me pelte brenda saj dhe nuk arrin të jetë “importuar” përsëri në bërthamë.

Nga ato teste laboratorike, ata identifikuan gjashtë kombinime kimike që ata thonë se e kthyen plakjen në vetëm katër ditë trajtim pa ndryshuar identitetin e qelizave si në terapinë gjenetike, sipas gazetës.

Ndërsa këto rezultate janë të hershme – dhe larg nga shndërrimi në ndonjë gjë të disponueshme komerciale apo edhe mjekësore – ato ndihen konkrete në cirkun e përgjithësuar të industrisë së zgjatjes së jetës, ku vëllezërit e teknologjisë kanë përdorur trajtime qesharake po aq ekzotike sa nxjerrja e gjakut nga të afërmit më të rinj.

Dhe në pamje të largët që një trajtim si ky në fakt del në treg? Do të ishte një ndryshim sizmik jo vetëm për shëndetin e njeriut, por potencialisht demografinë, dinamikën sociale dhe ndikimin mjedisor të gjithë planetit. Ndoshta shefi ekzekutiv i SpaceX, Elon Musk, ka të drejtë që paralajmëron kundër tij.

Burimi: futurism.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here