Shkrimi i dorës është më i mirë për kujtesën

Ndërsa tabletët janë të shkëlqyer për të lëvizur nëpër lajmet e ditës, vlera digjitale kundrejt printimit është debatuar prej kohësh. Librat fizikë janë të prekshëm, të cilët u sjellin lexuesve kënaqësi të madhe, duke përfshirë lehtësinë e shënimit, navigimin më të mirë dhe ndjenjën e arritjes – faqet janë pika referimi, jo rrotulla e pafundme e librave elektronikë. Truri juaj harton më mirë me shenja të tilla vizuale.

Pastaj është kujtesa. Lexuesit e librave të printuar ruajnë më shumë informacion.

Siç argumenton një studim i ri nga Laboratori i Neuroshkencës në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, e njëjta gjë vlen edhe për shkrimin. Shkrimi i dorës i ndihmon fëmijët dhe të rriturit të kujtojnë më mirë informacionin. Të shkruash nëpërmjet tastierave është një rrugë e shkurtër.

Ekipi, i udhëhequr nga profesor Audrey van der Meer, lidhi 250 nyje në kokën e secilit pjesëmarrës për të mbledhur 500 pika të dhënash në sekondë. Pasi u lidhën me rripa, një duzinë fëmijë 12-vjeçarë dhe një duzinë të rinjsh shkruanin me dorë, shtypën në tastierë ose vizatuan. Fituesi i qartë: përdorimi i letrës, jo i pajisjeve.
Kjo bie ndesh me trajektoren e arsimit. Nga 19 vende në BE, fëmijët dhe adoleshentët norvegjezë renditen më të lartat për kohën e kaluar në internet – gati katër orë në ditë, që është dyfishi i shumës nga një dekadë më parë. (Adoleshentët amerikanë kaluan nëntë orë në ditë në internet në 2018.)

Me mësimin në distancë duke u bërë më i spikatur për shkak të pandemisë, fëmijët (dhe shumë të rritur) po kalojnë edhe më shumë kohë duke ngulur sytë në një ekran. Shkarkimi i kujtesës në një pajisje ka qenë prej kohësh një problem, por pa ndërhyrje – edhe ato të thjeshta, si shkrimi i dorës – dëmtimi i kujtimeve tona mund të përkeqësohet.

Van der Meer e zbërthen atë thjesht:

Kur shkruani listën tuaj të blerjeve ose shënimet e leksioneve me dorë, thjesht e mbani mend më mirë përmbajtjen më pas.”

Ajo thotë se të shkruarit i jep “grepa” të trurit për të varur informacione, të ngjashme me shënimin e faqeve në libra. Shtojini kësaj rëndësinë e aftësive motorike të shkëlqyera: një goditje e tastit është përsëritëse dhe jokreative, ndërsa ju vazhdimisht sfidoni aftësitë tuaja motorike kur shkruani. Van der Meer beson se kjo është thelbësore në formimin e kujtesës, veçanërisht në një moshë të re.

Disa shkolla në Norvegji janë bërë plotësisht digjitale dhe e anashkalojnë fare trajnimin e shkrimit të dorës. Shkollat finlandeze janë edhe më të digjitalizuara se në Norvegji. Shumë pak shkolla ofrojnë trajnim për shkrim dore.”

Natyra e ngadaltë e shkrimit të dorës mund të duket kundërintuitive në epokën digjitale, por van der Meer argumenton se është e dobishme. Ju mund të mendoni vetëm aq shpejt sa mund të shkruani, ndërsa shtypja lejon një transmetim më të shpejtë të ideve. Ndërsa në sipërfaqe që mund të duket si një përfitim produktiviteti, koha e nevojshme për reflektim kritik shkurtohet. Jo vetëm që nuk mbani mend aq shumë informacione, por ka të ngjarë të mos i mendoni situatat aq thellë.

Van der Meer thotë se të shkruarit dhe pajisjet zënë shumë vend në jetën tonë. Marrja e shënimeve të shkruara me dorë në klasë do të kursejë kohë, pasi studentët do ta ruajnë informacionin më në detaje.

Praktikat e thjeshta si shkrimi i dorës kanë efekte të gjithë sistemit në socializim, kreativitet dhe inteligjencë. Van der Meer thotë se ne duhet të respektojmë metodat më të mira për të mësuar, pavarësisht se sa të përshtatshme ose joshëse (ose varëse) janë pajisjet tona.

Në mënyrë që truri të zhvillohet në mënyrën më të mirë të mundshme, ne duhet ta përdorim atë për atë që ai bën më mirë. Ne duhet të jetojmë një jetë autentike. Ne duhet të përdorim të gjitha shqisat tona, të jemi jashtë, të përjetojmë të gjitha llojet e motit dhe të takojmë njerëz të tjerë. Nëse nuk e sfidojmë trurin tonë, ai nuk mund të arrijë potencialin e tij të plotë. Dhe kjo mund të ndikojë në performancën e shkollës.”

Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here