Shpërthimi masiv i ri i gripit të shpendëve mund të jetë pandemia vdekjeprurëse e vitit 2022

Këshilli i Sigurisë Kombëtare i Izraelit ka marrë kontrollin e një shpërthimi masiv të gripit të shpendëve në Galile, për të cilin shkencëtarët paralajmërojnë se mund të bëhet një “katastrofë masive” për njerëzit.

Mbi gjysmë miliardë zogj migrues kalojnë nëpër këtë zonë çdo vit, duke u nisur drejt dimrave të ngrohtë afrikanë ose verërave të buta evropiane, duke e bërë këtë një vend katastrofik për një shpërthim të madh të gripit të shpendëve – pikërisht në vargun e udhëtimit global të shpendëve.

Virusi mund të jetë vdekjeprurës nëse infekton njerëzit. Sipas një artikulli në The Guardian Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se më shumë se gjysma e 863 rasteve të konfirmuara njerëzore që ka gjurmuar që nga viti 2003 kanë rezultuar fatale. Shumica e llojeve ose varianteve të gripit të shpendëve, H5N1, janë relativisht të vështira për t’u transmetuar te njerëzit.

Yossi Leshem, një nga ornitologët më të njohur të Izraelit, i tha The Daily Beast, megjithatë, se është aftësia e këtyre viruseve për t’u mutuar në shtame të reja që përbën një kërcënim të tillë, siç e kemi parë me koronavirusin.

Deri më tani, të paktën 5,400 lejlekë të egër kanë vdekur të infektuar me gripin e ri të shpendëve H5N1, për të cilin autoritetet izraelite kanë frikë se mund të zgjerohet në një emergjencë globale. Nga 30,000 lejlekë euroaziatikë që kalojnë këtë dimër në Rezervatin Natyror Hula, 17 për qind janë të vdekur dhe shkencëtarët kanë frikë nga më e keqja për vëllezërit e tyre të mbijetuar, të paktën 10,000 prej të cilëve duket se janë të sëmurë. Infeksioni i lejlekëve është i njëjti lloj i gripit të shpendëve që infektoi pulat në të gjithë Izraelin verior dhe çoi në vdekjen e afro 1 milion zogjve ditët e fundit.

Vdekja e mijëra zogjve të egër në Rezervatin Natyror Hula, një nga strehët kryesore të shpendëve në botë, “është një ngjarje e jashtëzakonshme me pasoja globale”, paralajmëroi profesori i Zoologjisë në Universitetin e Tel Avivit Noga Kronfeld Shor në një intervistë me Reshet Bet Radio. Shor, i cili është gjithashtu shkencëtari kryesor në Ministrinë e Mjedisit të Izraelit, vuri në dukje se janë gjetur tashmë kufomat e zogjve të tjerë të ujit, të tillë si pelikani dhe çafka. Izraelitët janë paralajmëruar që të mos i afrohen asnjë zogu të egër që duket i sëmurë dhe të mos prekin asnjë jashtëqitje zogu.

Yoav Motro, një specialist për vertebrorët dhe karkalecat në Ministrinë e Bujqësisë të Izraelit, tha se për momentin, H5N1 po shfaqet “si e kundërta e COVID. Krahasuar me COVID-in, shanset që [njerëzit] ta kapin këtë janë shumë, shumë të vogla – por ndryshe nga COVID, rreziqet për të vdekur prej tij nëse e kapni janë shumë të larta.”

Për momentin, asnjë izraelit nuk dihet të jetë i infektuar me H5N1, por izraelitët që ishin të ekspozuar ndaj shpendëve të egër po marrin Tamiflu antiviral.

Burimi: Daily Beast

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here