Meshkujt qajnë më shumë se femrat. Ja se çfarë tregon studimi

Studimi i ri hedh poshtë mitin se “burrat nuk qajnë”, duke treguar se ata derdhin lot më shumë se gratë. Ata mund të mos i shfaqin shpesh emocionet e tyre, por gjithsesi ndjejnë shumë.

Burrat kanë një mënyrë të ndryshme për të shprehur dhimbjen dhe zhgënjimin e tyre. Ndoshta stigma e lidhur me shëndetin mendor të burrave i bën ata të mos ndihen rehat me cënueshmërinë. Burrat janë parë historikisht si mbrojtës dhe udhëheqës të shoqërisë, duke i bërë ata të ndihen se nuk mund të tregojnë dobësi. Brezat e mëparshëm prisnin që burrat të mbeteshin të fortë dhe stoikë pavarësisht se me çfarë përballeshin.

Natyrisht, nëse burrat mendojnë se duhet të fshehin ndjenjat e tyre, kjo u jep atyre probleme mendore në të ardhmen. Ndërkohë që shumë përparim është bërë për të çmontuar maskulinitetin toksik, burrat ende vuajnë pas dyerve të mbyllura.

Nëse bazohemi tek një studim i Fondacionit Amerikan për Parandalimin e Vetëvrasjeve, burrat vdiqën nga vetëvrasja 3,63 herë më shpesh se gratë në 2019, atëherë burrat kanë nevojë dëshpërimisht për mbështetjen tonë për të normalizuar trajtimin e shëndetit mendor.

Meshkujt e bardhë përbënin gati 70% të këtyre vdekjeve. Shëndeti Mendor Amerika thotë se mbi 6 milionë burra vuajnë nga depresioni çdo vit në SHBA. Megjithatë, ky numër ka të ngjarë të jetë më i lartë pasi shumica e rasteve mbeten të padiagnostikuara. Burrat priren të kërkojnë ndihmë shumë më rrallë se gratë ose raportojnë më pak simptoma.

Tragjikisht, burrat kanë më shumë gjasa të vdesin nga shkaqe të lidhura me alkoolin ose drogën sesa gratë. Sipas Institutit Kombëtar për Abuzimin me Alkoolin dhe Alkoolizmin, rreth 68,000 burra dhe 27,000 gra vdesin nga abuzimi me alkoolin çdo vit.

Burrat gjithashtu abuzojnë me drogën rreth 2-3 herë më shpesh se gratë, duke çuar në mbidoza fatale. Këto statistika theksojnë nevojën urgjente për të mbështetur dhe inkurajuar trajtimin e shëndetit mendor mashkullor. Burrat nuk duhet të vuajnë në heshtje vetëm sepse kanë mësuar ide të vjetruara për pritshmëritë e shoqërisë. Megjithatë, duket se dhe meshkujt më në fund ndihen më rehat duke kërkuar ndihmë.

Shumica e njerëzve thonë se ndihen më mirë pasi “kanë qarë” pasi çliron tensionin dhe emocionet. E qara është një përgjigje normale dhe e shëndetshme ndaj këtij udhëtimi të çmendur që e quajmë jetë. Për fat të mirë, duket se më shumë meshkuj pajtohen me deklaratën se kurrë më parë.

Një studim me mbi 2000 amerikanë pyeti si burrat ashtu edhe gratë se sa shpesh qajnë. Sondazhi i kryer nga OnePoll në emër të Vida Health zbuloi se burrat qajnë rreth katër herë në muaj. Në mënyrë tronditëse, gratë raportuan se qanin vetëm tre herë në muaj. Kjo është e barabartë me 48 të qara në vit për burrat dhe vetëm 36 për gratë.

Për më tepër, burrat e anketuar për sondazhin gjithashtu kërkuan shërbime profesionale mendore më shpesh sesa gratë. Dy të tretat e burrave kanë marrë ndihmë kundrejt gjysmës së grave të anketuara.

Edhe pse burrat kanë bërë përparim duke i dhënë fund stigmës, ata ende ndihen fajtorë nëse janë duke kërkuar trajtim. Gati dy herë më shumë burra (63%) raportuan se fshehnin prova që merrnin trajtim për shëndetin mendor sesa gratë (34%).

Meshkujt gjithashtu pranuan se do të ndiheshin në siklet (50%), të turpëruar (40%) ose të frikësuar (39%) nëse miqtë ose familja do të mësonin për trajtimin. Kjo krahasohet me të anketuarat femra, nga të cilat 23% do të ndiheshin në siklet, 17% do të ndjenin turp dhe 16% do të ndjenin frikë.

Stigma që rrethon shëndetin mendor të burrave mund të shpjegojë pse burrat me çrregullime mendore shpesh kthehen në mekanizma jopërshtatës të përballimit. Sondazhi zbuloi se burrat i drejtohen alkoolit (49%), drogës (40%) ose vetëdëmtimit (35%) për të mpirë ndjenjat e tyre. (Ndoshta një klithmë e mirë mund të ndihmojë në shmangien e kësaj!)

Rezultatet e sondazhit pasqyrojnë statistikat e cituara nga Instituti Kombëtar për Abuzimin me Alkoolin. Gratë dukeshin shumë më pak të prirura për t’u përfshirë në këto sjellje për të përballuar gjëndjen e tyre. Vetëm 27% raportuan abuzim me alkoolin, 23% përdorën drogë dhe 20% u angazhuan në vetëlëndim.

Vetëm 32% e të gjithë të anketuarve nuk u pajtuan se burrat nuk janë aq emocionalë sa gratë dhe nuk vuajnë nga çrregullime mendore aq shpesh. Për më tepër, 55% thanë se gratë kanë më shumë mbështetje se burrat, kështu që ato janë më të prirura për të marrë trajtim të shëndetit mendor.

Gati dy të tretat e të anketuarve ranë dakord se shoqëria stigmatizon kërkimin e trajtimit të shëndetit mendor – 61% e grave dhe 69% e burrave. 40% e të anketuarve thanë se meshkujt përballen më shpesh me këtë stigmë, ndërsa 34% besojnë se femrat.

Në mesin e të rriturve (57 vjeç ose më të vjetër), 43% raportuan se burrat përballen me stigmë, ndërsa vetëm 15% thanë se gratë kanë të ngjarë ta bëjnë këtë.

Si përfundim, burrat mësojnë të fshehin emocionet e tyre nën rrogoz dhe të kujdesen për cdo gjë. Megjithatë, ky qëndrim përfundimisht i dobëson ata pasi stresi e bën dëmin e tij dhe ata kurrë nuk marrin mjetet për ta menaxhuar atë. Një sondazh nga Vida Health zbuloi se burrat kanë filluar ta refuzojnë këtë maskulinitet toksik në botën e sotme. Ata ndihen më rehat duke kërkuar trajtim për gjendjet mendore dhe qajnë më shpesh se gratë!

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here