Shqipëria renditet më e keqja në Evropë për aksesin në trajtimet e fertilitetit

Përpos normave të larta të shpopullimit dhe rënies së pjellorisë në Shqipëri, e cila përbën një faktor të rëndësishëm ekonomik për të ardhmen e vendit, Shqipëria ofron akses “jashtëzakonisht të dobët” në trajtimin e fertilitetit për qytetarët, duke u renditur e fundit nga 43 vende të tjera europiane dhe perëndimore, sipas Atlasit Europian të Politikave të Trajtimit të Fertilitetit shkruan Exit.al.

Analiza, e kryer nga Fertility Europe dhe Forumi Parlamentar Evropian për të drejtat seksuale dhe riprodhuese, synon të hedhë dritë mbi situatën në vende të ndryshme kur vendoset kundër disa standardeve. Duke komentuar lançimin, Anita Fincham, menaxhere e Fertility Europe, tha: “Çdo vend meriton të jetë një vend i përsosur me rregullore të arsyeshme që u japin akses të barabartë, të sigurt dhe efikas të trajtimit të fertilitetit për të gjithë ata që kanë nevojë; rregullore të mira që marrin në konsideratë të drejtat dhe mirëqenien e të gjitha palëve të përfshira, përfshirë fëmijët dhe donatorët.”

“Ky Atlas është për të mbështetur politikëbërësit evropianë dhe kombëtarë për të kuptuar se si ta bëjnë vendin e tyre të përsosur,” shtoi ajo.

Shqipëria shënoi 13% dhe u mposht pak nga Armenia, Irlanda dhe Polonia, të cilat gjithashtu ranë nën ombrellën “jashtëzakonisht të varfër”. Atlasi i përcakton këto vende si që ofrojnë trajtim minimal për pacientët dhe zero fonde.

Qarqet e rangut të lartë, që gëzojnë rregullore të arsyeshme, akses në trajtim për shumicën e pacientëve dhe financim të mirë, përfshinin Belgjikën, Francën dhe Holandën. Vende shumë të mira ishin Kroacia, Danimarka, Finlanda, Greqia, Hungaria dhe Serbia.

Ata u zbuluan se ofronin rregullore “mjaft të mira”, qasje në trajtim dhe financim. Vendet diku në mes përfshinin Austrinë, Bullgarinë, Italinë dhe Maqedoninë e Veriut, me rezultate midis 60-69%. Vendet e “varfra” përfshinin Malin e Zi, Rusinë, Rumaninë, Sllovakinë dhe Ukrainën. Bjellorusia, Bosnja dhe Hercegovina, Turqia dhe Gjeorgjia gjithashtu dolën pak më mirë se Shqipëria.

Dështimet në sistemin e Shqipërisë përfshinin moslejimin e fekondimit in vitro, dhurimin e vezëve ose dhurimin e spermës për gra beqare, çifte femra ose çifte meshkuj, vetëm dhurim anonim, zero financim dhe mungesë edukimi për studentët mbi fertilitetin thuhet më tej në artikull. Grupet pas studimit thanë se vendi ideal duhet të ofrojë stabilitet aksesi, regjistra kombëtarë të trajtimeve dhe donatorëve, akses për të gjithë ata që kanë nevojë, testim gjenetik të embrioneve, dhurim jo anonim, financim total për gjashtë cikle, mbështetje psikologjike, konsultime. me pacientët për ndryshimet e rregulloreve dhe edukimin e financuar nga shteti në shkolla.

Në një deklaratë të publikuar me Atlas, Fincham tha se “trajtimi i fertilitetit duhet të ofrohet si pjesë e sistemit shëndetësor pa diskriminim ndaj orientimit seksual dhe statusit civil”. Shqipëria ka pasur një normë lindjeje në rënie, me vetëm 11.31 lindje për 1000 njerëz në vitin 2021, një rënie prej 1.41% në vitin 2020.

Rënia ka qenë në rënie të lirë nga viti 1950 kur shkalla e lindjeve ishte 41.3 për 1000. Shifrat e Kombeve të Bashkuara sugjerojnë se nëse trendi vazhdon, mund të bjerë në 5.7 për 1000 deri në fund të dekadës. Po kështu, shkalla e fertilitetit mbetet nën normën e pranuar gjerësisht të zëvendësimit prej 2.1 fëmijë për grua.

Rënia u përshpejtua në vitin 2011 kur ra në 1.65 fëmijë për grua dhe më pas në 1.34 në vitin 2020, sipas INSTAT, agjencia e centralizuar e statistikave në vend. Disa klinika private në Shqipëri ofrojnë IVF dhe forma të tjera të trajtimit të fertilitetit, por çmimet, që shkojnë në dhjetëra mijëra euro, janë të paarritshme për qytetarin mesatar që sjell në shtëpi rreth 461 € në muaj.

Burimi: Euroactiv, Exit.al

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here