Shumica e njerëzve nuk i dinë këto shenja të mundshme të Alzheimerit të hershëm

Nëse nuk jeni të njohur me termin “dëmtim i lehtë njohës“, nuk jeni i vetmi. Më shumë se 80% e amerikanëve nuk janë të njohur me këtë gjendje që prek deri në 18% të njerëzve të moshës 60 vjeç e lart dhe mund të çojë në sëmundjen e Alzheimerit, sipas një studimi të ri.
Dëmtimi i lehtë konjitiv është një fazë e hershme e humbjes delikate të kujtesës ose humbje të tjera të aftësive njohëse, të tilla si gjuha ose perceptimi vizual/hapësinor, sipas hulumtimit të botuar të martën në raportin e fakteve dhe shifrave të sëmundjes Alzheimer 2022 të Shoqatës së Alzheimerit. Shenjat mund të jenë mjaft serioze për t’u vënë re nga personi i prekur dhe të dashurit, por mjaft të lehta sa që personi i prekur mund të ruajë aftësinë e tij për të bërë shumicën e aktiviteteve të jetës së përditshme.
Shumë njerëz e ngatërrojnë këtë dëmtim, shpesh të quajtur MCI, me plakjen normale, por është ndryshe – rreth një e treta e njerëzve me dëmtim të lehtë njohës zhvillojnë çmenduri për shkak të sëmundjes së Alzheimerit brenda pesë viteve, sipas hulumtimit.

Në varësi të llojit të MCI-së që kanë njerëzit, ata mund të kenë vështirësi në kujtimin e bisedave, mbajtjen mend të gjërave, ruajtjen e mendimeve të tyre gjatë një bisede, lundrimin në një vend zakonisht të njohur ose kryerjen e detyrave të përditshme, të tilla si pagimi i një fature. Disa individë nuk bien gjithnjë e më shumë nga ana mendore dhe të tjerë kthehen në funksionin normal, sipas raportit.

Për të kuptuar më mirë ndërgjegjësimin, diagnozën dhe trajtimin e MCI në Shtetet e Bashkuara, Shoqata e Alzheimerit realizoi një anketë me më shumë se 2,400 të rritur dhe 801 mjekë të kujdesit parësor në fund të vitit të kaluar në internet ose përmes telefonit. Më shumë se 80% e pjesëmarrësve fillimisht kishin pak ose aspak njohje me MCI; më pas, kur u tha se çfarë ishte MCI, më shumë se 40% thanë se ishin të shqetësuar për zhvillimin e gjendjes në të ardhmen.
Ishte befasuese të vërtetoja se si mjekët publik ashtu edhe ata të kujdesit parësor sfidohen në dallimet midis dëmtimit të lehtë njohës kundrejt asaj që konsiderohet ‘plakje normale’,” tha Morgan Daven, nënkryetar i sistemeve shëndetësore në Shoqatën e Alzheimerit, nëpërmjet email. “Këto rezultate nënvizojnë se sa shumë punë duhet të bëjmë për të vazhduar edukimin.”
85% e të rriturve thanë se do të dëshironin të dinin herët nëse kishin sëmundjen e Alzheimerit në mënyrë që të mund të planifikonin, të trajtonin simptomat më herët, të merrnin hapa për të ruajtur funksionin njohës ose të kuptonin se çfarë po ndodh, zbuloi hulumtimi.

Por pavarësisht kësaj ndjenje urgjence, këta të rritur gjithashtu treguan ngurrim për të marrë këshilla profesionale nëse fillonin të përjetonin simptoma. Vetëm 40% thanë se do të flisnin me mjekun e tyre menjëherë nëse do të përjetonin simptoma të MCI. Shqetësimet për marrjen e ndihmës përfshinin ndoshta marrjen e diagnozës ose trajtimit të gabuar, mësimin e një problemi serioz shëndetësor ose besimin që simptomat mund të zhduken.
Amerikanët hispanikë dhe zezakë kishin më pak gjasa të donin ta dinin herët.

Çfarë shkakton dëmtim të lehtë konjitiv
Faktorë të shumtë mund të kontribuojnë në MCI, kështu që MCI është më shumë një term ombrellë sesa një kusht specifik, sipas hulumtimit.
“Ai mund të shkaktohet nga gjëra që janë të kthyeshme, si mungesa e vitaminave ose gjendje mjekësore si mosfunksionimi i tiroides”, tha Dr. Richard Isaacson, drejtor i Klinikës së Parandalimit të Alzheimerit në Qendrën për Shëndetin e Trurit në Kolegjin e Mjekësisë Schmidt të Universitetit Atlantik të Floridës.
Disa nga shkaqet përmirësohen dhe disa nga shkaqet përkeqësohen. Kur një person ka një demencë neurodegjenerative, ata njerëz, padyshim, do të priren të bien.”

Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë efektet anësore të ilaçeve; privimi i gjumit; ankthi; çrregullime neurologjike ose psikiatrike; gjenetikë; çrregullime sistemike si presioni i lartë i gjakut; goditje në tru ose sëmundje të tjera vaskulare; dhe lëndime traumatike të trurit.

Në përgjithësi, shumëllojshmëria e faktorëve, simptomat e gjera dhe mungesa e një testi MCI mund ta bëjnë diagnostikimin e MCI të vështirë dhe të pakëndshëm për shumë mjekë.
Mbrojtja e trurit
Kur mjekët zbulojnë MCI te pacientët, ata më së shpeshti rekomandojnë ndryshime në stilin e jetës, bëjnë teste laboratorike ose i referojnë pacientët te një specialist, shkruajnë autorët.
Njerëzit mund të marrin kontrollin e shëndetit të trurit të tyre duke bërë ndryshime aktive në jetën e tyre të përditshme,” tha Isaacson. “Nuk ka të bëjë vetëm me stërvitjen, dietën, gjumin dhe stresin, por janë gjithashtu edhe kushte mjekësore që mjekët e kujdesit parësor mund të ndihmojnë në optimizimin dhe trajtimin e tyre – si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe diabeti”.

Ne nuk jemi të pafuqishëm në luftën kundër humbjes së kujtesës dhe rënies njohëse,” shtoi ai.

Edhe nëse ndjeheni të frikësuar, të shihni menjëherë një mjek është gjëja më e rëndësishme që njerëzit që përjetojnë ndryshime njohëse mund të bëjnë, tha Daven. “Diagnoza e hershme është e rëndësishme dhe ofron mundësinë më të mirë për menaxhim dhe trajtime.”
Burimi: CNN Health
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here