Si fetusi mund të shpëtojë jetën e nënës

Në rrugëtimin e ndërlikuar të shtatzënisë, ekziston një fenomen që shkon përtej lidhjes tipike nënë-fëmijë – qelizat staminale. Në raste të rralla kur zemra e një gruaje pëson goditje para ose pas lindjes, këto qeliza të jashtëzakonshme rezultojnë të jenë shpëtimtarët e mundshëm.

Kardiomiopatia peripartum, një gjendje kërcënuese që prek muskulin vital të zemrës, gjen një zgjidhje të papritur në migrimin e qelizave staminale të fetusit, duke ofruar një shtresë argjendi për këtë formë të dështimit të zemrës.

Ndonëse nuk janë vëzhguar drejtpërdrejt te njerëzit, studimet me minj kanë ndriçuar udhëtimin e qelizave staminale të fetusit ndërsa ato udhëtojnë drejt qelizave të dëmtuara të zemrës së nënës, duke integruar dhe rigjeneruar pa probleme muskulin e sëmurë.

Ky mekanizëm shpëtimtar, megjithëse nuk është kuptuar plotësisht, është shpikur si “mikrokimerizëm fetal“. Fillon midis javës së katërt dhe të gjashtë të shtatzënisë, me qelizat që udhëtojnë brenda trupit të nënës për periudha të gjata, ndonjëherë deri në tre dekada pas lindjes.

Përfitimet e mundshme të mikrokimerizmit të fetusit janë të thella. Qelizat staminale fetale, të afta të diferencohen në qeliza të specializuara, duket se synojnë zonat e lëndimit, duke ndihmuar në riparimin e indeve.

Nga ana evolucionare, kjo i shërben interesit të fetusit për të mbajtur nënën e tij të shëndetshme. Për më tepër, futja e qelizave fetale mund të kontribuojë në tolerancën imunologjike, duke siguruar që sistemi imunitar i nënës të mos e perceptojë fetusin si një ndërhyrës.

Megjithatë, ndërveprimi magjepsës i mikrokimerizmit të fetusit ka kompleksitetin e tij. Ndërsa lidhet me riparimin e indeve, angiogjenezën dhe neurogjenezën, një bollëk i qelizave fetale shoqërohet me sëmundje autoimune dhe madje edhe kancer. Natyra e dyfishtë e mikrokimerizmit të fetusit – potencialisht e dobishme, por mbartëse e rreziqeve – ka ndezur kërkime dhe debate shkencore.

Në mënyrë intriguese, hulumtimet e fundit sugjerojnë se këto qeliza mund të ekzistojnë brenda nënave për një jetë të tërë, duke krijuar një lidhje të qëndrueshme midis çdo shtatzënie dhe trupit të nënës.

Siç propozojnë biologu i Universitetit të Londrës, Francisco Úbeda dhe biologu matematikor i Universitetit të Ontarios Perëndimore, Geoff Wild, nënat grumbullojnë qeliza staminale nga të gjitha shtatzënitë e kaluara, duke përfshirë ato që rezultojnë në abort, dhe duke u bërë bartëse të pjesëve të mirëfillta të trashëgimisë së tyre stërgjyshore.

Në ekuilibrin delikat të jetës dhe shëndetit, qelizat staminale të fetusit shfaqen si shërues enigmatikë dhe si kontribues potencialë në sfidat komplekse shëndetësore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here