Si të jeni një lider i mirë? (koleksion autorësh me link)

Na vijnë shumë shpesh kërkesa për të postuar tema rreth lidershipit dhe herë pas here mundohemi t’ju tregojmë se si duhet apo nuk duhet të silleni me punonjësit tuaj.
Sot kemi vendosur t’ju bëjmë një listë me fjalimet e TED në lidhje me se si të jeni një lider i mirë.
Simon Sinek ka një model të thjeshtë por të fuqishëm për udhëheqje frymëzuese — duke filluar me një rreth të artë dhe pyetjen: “Pse?” Në rreth 18 min shembujt e tij përfshijnë Apple, Martin Luther King Jr dhe vëllezërit Wright.
Udhëheqja nuk ka një manual përdorimi, por Fields Wicker-Miurin thotë se historitë e liderëve lokalë të shquar janë gjëja tjetër më e mirë. Në 16 minuta në fjalimin TED në Londër, ajo ndan tre histori të tilla.
Një dirigjent orkestre përballet me sfidën më të madhe të lidershipit: krijimin e harmonisë së përsosur pa thënë asnjë fjalë. Në këtë fjalim simpatik 20 minutësh, Itay Talgam demonstron stilet unike të gjashtë dirigjentëve të mëdhenj të shekullit të 20-të, duke ilustruar mësime vendimtare për të gjithë udhëheqësit.
Ne të gjithë kemi ndryshuar jetën e dikujt — zakonisht pa e kuptuar fare. Në këtë bisedë qesharake prej 6 minutash, Drew Dudley na bën thirrje të gjithëve që të festojmë udhëheqjen si aktin e përditshëm të përmirësimit të jetës së njëri-tjetrit.
Bota është plot me programe lidershipi, por mënyra më e mirë për të mësuar se si të drejtosh mund të jetë pikërisht nën hundën tënde. Në këtë bisedë të qartë dhe të sinqertë prej 9 minutash, Roselinde Torres përshkruan 25 vjet duke vëzhguar liderë vërtet të mëdhenj në punë dhe ndan tre pyetjet e thjeshta por vendimtare që duhet të bëjnë shefat e mundshëm të kompanive për të lulëzuar në të ardhmen.
Shkrimtari i ekonomisë Tim Harford studion sistemet komplekse — dhe gjen një lidhje befasuese midis atyre të suksesshme: ato u ndërtuan përmes provave dhe gabimeve. Në këtë fjalim të shkëlqyeshëm nga TEDGlobal 2011, në 18 minuta, ai na kërkon të përqafojmë rastësinë tonë dhe të fillojmë të bëjmë gabime më të mira.
David Logan në 16 minuta na flet për pesë llojet e fiseve që njerëzit formojnë natyrshëm — në shkolla, në vendet e punës, madje edhe në zyrën e patentës së shoferit. Duke kuptuar prirjet tona të përbashkëta fisnore, ne mund të ndihmojmë ta udhëheqim njëri-tjetrin për t’u bërë individë më të mirë.
Gjenerali me katër yje Stanley McChrystal ndan atë që mësoi për udhëheqjen gjatë dekadave të tij në ushtri, në 15 minuta. Si mund të ndërtoni një ndjenjë të qëllimit të përbashkët mes njerëzve të shumë moshave dhe grupeve të aftësive? Duke dëgjuar dhe mësuar — dhe duke trajtuar mundësinë e dështimit.
Secili nga ne do të jetojmë një jetë me qëllim, por nga të fillojmë? Në këtë fjalim të ndritshëm dhe të gjerë, Jacqueline Novogratz na prezanton brenda 17 minutash me njerëzit që ajo ka takuar në punën e saj në “kapitalin e pacientit” — njerëz që janë zhytur në një kauzë, një komunitet, një pasion për drejtësinë. Këto histori njerëzore mbartin momente të fuqishme frymëzimi.
Me ndihmën e disa pamjeve befasuese, Derek Sivers në 3 minuta shpjegon se si fillojnë me të vërtetë lëvizjet.
CEO e Facebook Sheryl Sandberg analizon në 15 minuta pse një përqindje më e vogël e grave se burrat arrijnë në krye të profesioneve të tyre — dhe ofron 3 këshilla të fuqishme për gratë që synojnë nivelin ekzekutiv.
Me thjeshtësi të thellë, trajneri John Wooden në 17 minuta ripërcakton suksesin dhe na nxit të gjithëve që të ndjekim më të mirën në vetvete. Në këtë fjalim frymëzues ai ndan këshillat që u dha lojtarëve të tij në UCLA, citon poezi dhe kujton mençurinë e babait të tij të ndjerë.
Burimi: ted.com
Përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here