Kultura pozitive në punë sjell më shumë produktivitet

Shumë kompani promovojnë një kulturë të prerë, me presion të lartë për të nxitur suksesin e tyre financiar.

Por një grup i madh dhe në rritje i kërkimeve mbi psikologjinë organizative pozitive tregon se jo vetëm një mjedis i pafavorshëm është i dëmshëm për produktivitetin me kalimin e kohës, por se një mjedis pozitiv do të çojë në përfitime dramatike për punëdhënësit dhe punonjësit.

Edhe pse ekziston një supozim se stresi dhe presioni i shtyjnë punonjësit të performojnë më shumë, më mirë dhe më shpejt, ajo që organizatat e vështira nuk arrijnë të njohin janë kostot e fshehura të shkaktuara.

Së pari, shpenzimet e kujdesit shëndetësor në kompanitë me presion të lartë janë gati 50% më të mëdha se në organizatat e tjera. Shoqata Amerikane e Psikologjisë vlerëson se më shumë se 500 miliardë dollarë fshihen nga ekonomia amerikane për shkak të stresit në vendin e punës dhe 550 milionë ditë pune humbasin çdo vit për shkak të stresit në punë. 60 – 80% të aksidenteve në vendin e punës i atribuohen stresit dhe vlerësohet se më shumë se 80% e vizitave te mjeku janë për shkak të stresit. Stresi në vendin e punës është i lidhur me probleme shëndetësore duke filluar nga sindroma metabolike deri te sëmundjet kardiovaskulare dhe vdekshmëria.

Vetë stresi i përkatësisë në hierarki është i lidhur me sëmundjen dhe vdekjen. Një studim tregoi se, sa më e ulët të jetë rangu i dikujt në një hierarki, aq më të larta janë shanset e tyre për sëmundje kardiovaskulare dhe vdekje nga sulmet në zemër. Në një studim në shkallë të gjerë me mbi 3000 punonjës të kryer nga Anna Nyberg në Institutin Karolinska, rezultatet treguan një lidhje të fortë midis sjelljes së lidershipit dhe sëmundjeve të zemrës tek punonjësit. Shefat që prodhojnë stres janë, fjalë për fjalë, të këqij për zemrën.

E dyta është kostoja e shkëputjes. Ndërsa një mjedis i mprehtë dhe një kulturë frike mund të sigurojnë angazhim (dhe ndonjëherë edhe emocion) për ca kohë, hulumtimi sugjeron se stresi i pashmangshëm që krijon ka të ngjarë të çojë në shkëputje për një afat të gjatë. Angazhimi në punë – i cili shoqërohet me ndjenjën e vlerësimit, sigurisë, mbështetjen dhe respektin – në përgjithësi lidhet negativisht me një kulturë stresi të lartë dhe të dhimbshme.

Dhe shkëputja është e kushtueshme. Në studimet nga Queens School of Business dhe nga Organizata Gallup, punëtorët e paangazhuar kishin 37% më shumë mungesa, 49% më shumë aksidente dhe 60% më shumë gabime dhe defekte. Në organizatat me rezultate të ulëta të angazhimit të punonjësve, ata përjetuan 18% produktivitet më të ulët, 16% rentabilitet më të ulët, 37% rritje më të ulët të punës dhe 65% çmim më të ulët të aksioneve me kalimin e kohës. E rëndësishmja, bizneset me punonjës shumë të angazhuar gëzonin 100% më shumë aplikime për punë.

Mungesa e besnikërisë është një kosto e tretë. Hulumtimet tregojnë se stresi në vendin e punës çon në një rritje prej gati 50% të qarkullimit vullnetar. Njerëzit shkojnë në tregun e punës, refuzojnë promovimet ose japin dorëheqjen. Dhe kostot e qarkullimit që lidhen me rekrutimin, trajnimin, uljen e produktivitetit, ekspertizën e humbur, e kështu me radhë, janë të rëndësishme. Qendra për Progresin Amerikan vlerëson se zëvendësimi i një punonjësi të vetëm kushton afërsisht 20% të pagës së atij punonjësi.

Për këto arsye, shumë kompani kanë krijuar një shumëllojshmëri të gjerë përfitimesh nga puna nga shtëpia në palestra në zyrë. Megjithatë, këto kompani ende nuk e marrin parasysh hulumtimin. Një sondazh i Gallup tregoi se, edhe kur vendet e punës ofronin përfitime të tilla si kohë fleksibile dhe mundësi pune nga shtëpia, angazhimi parashikonte mirëqenie mbi dhe përtej çdo gjëje tjetër. Punonjësit preferojnë mirëqenien në vendin e punës sesa përfitimet materiale.

Mirëqenia vjen nga një vend dhe vetëm nga një vend – një kulturë pozitive.

Krijimi i një kulture pozitive dhe të shëndetshme për ekipin tuaj mbështetet në disa parime kryesore. Hulumtimi ynë mbi cilësitë e një kulture pozitive në vendin e punës zbret në gjashtë karakteristika thelbësore:

  • Kujdesi, interesimi dhe ruajtja e përgjegjësisë për kolegët si miq.
  • Sigurimi i mbështetjes për njëri-tjetrin, duke përfshirë ofrimin e dashamirësisë dhe dhembshurisë kur të tjerët janë duke luftuar.
  • Shmangia e fajit dhe falja e gabimeve.
  • Frymëzimi i njëri-tjetrit në punë.
  • Duke theksuar kuptimin e punës.
  • Trajtimi i njëri-tjetrit me respekt, mirënjohje, besim dhe integritet.
Si shef, si mund t’i nxisni këto parime? Hulumtimi tregon katër hapa për të provuar:
1. Nxitja e lidhjeve sociale. Një numër i madh studimesh empirike konfirmojnë se lidhjet pozitive sociale në punë prodhojnë rezultate shumë të dëshirueshme. Për shembull, njerëzit sëmuren më rrallë, shërohen dy herë më shpejt nga operacioni, përjetojnë më pak depresion, mësojnë më shpejt dhe mbajnë mend më gjatë, tolerojnë më mirë dhimbjen dhe shqetësimin, shfaqin më shumë mprehtësi mendore dhe performojnë më mirë në punë. Anasjelltas, hulumtimi nga Sarah Pressman në Universitetin e Kalifornisë, Irvine, zbuloi se probabiliteti për të vdekur herët është 20% më i lartë për njerëzit obezë, 30% më i lartë për ata që pinë shumë, 50% më i lartë për duhanpirësit, por 70% më i lartë për njerëzit me marrëdhënie të dobëta shoqërore. Vendet e punës toksike dhe të mbushura me stres ndikojnë në marrëdhëniet sociale dhe, rrjedhimisht, në jetëgjatësinë e punonjësve.

2. Tregoni ndjeshmëri. Si shef, ju keni një ndikim të madh në mënyrën se si ndihen punonjësit tuaj. Një studim i rëndësishëm i imazhit të trurit zbuloi se, kur punonjësit kujtonin një shef që kishte qenë i pasjellshëm ose jo empatik, ata treguan rritje të aktivizimit në zonat e trurit të lidhur me shmangien dhe emocionet negative, ndërsa e kundërta ishte e vërtetë kur kujtonin një shef empatik. Për më tepër, Jane Dutton dhe kolegët e saj në CompassionLab në Universitetin e Miçiganit sugjerojnë që udhëheqësit që tregojnë dhembshuri ndaj punonjësve të nxisin elasticitetin individual dhe kolektiv në kohë sfiduese.

3. Dilni nga rruga juaj për të ndihmuar. Keni pasur ndonjëherë një menaxher ose mentor që u mundua shumë për t’ju ndihmuar kur nuk duhej? Shanset janë që ju i keni qëndruar besnik atij personi deri më sot. Jonathan Haidt në Stern School of Business të Universitetit të Nju Jorkut tregon në kërkimin e tij se kur udhëheqësit nuk janë thjesht të drejtë, por vetëmohues, punonjësit e tyre në fakt preken dhe frymëzohen për t’u bërë më besnikë dhe më të përkushtuar. Si pasojë, ata kanë më shumë gjasa të dalin nga rruga e tyre për të qenë të dobishëm dhe miqësor me punonjësit e tjerë, duke krijuar kështu një cikël vetë-përforcues. Daan Van Knippenberg nga Shkolla e Menaxhimit të Roterdamit tregon se punonjësit e liderëve vetëmohues janë më bashkëpunues sepse u besojnë më shumë drejtuesve të tyre. Ata janë gjithashtu më produktivë dhe i shohin udhëheqësit e tyre si më efektivë dhe karizmatikë.

4. Inkurajoni njerëzit të flasin me ju – veçanërisht për problemet e tyre. Nuk është për t’u habitur, besimi se udhëheqësi ka interesat tuaja primare, përmirëson performancën e punonjësve. Punonjësit ndihen të sigurt dhe jo të frikësuar dhe, siç tregon hulumtimi i Amy Edmondson nga Harvard në punën e saj mbi sigurinë psikologjike, një kulturë sigurie, d.m.th., në të cilën drejtuesit janë gjithëpërfshirës, të përulur dhe inkurajojnë stafin e tyre të flasë ose të kërkojë ndihmë, çon në rezultate më të mira të të nxënit dhe performancës. Në vend që të krijoni një kulturë frike nga pasojat negative, ndjenja e sigurt në vendin e punës ndihmon në inkurajimin e frymës së eksperimentimit kaq kritik për inovacionin. Kamal Birdi i Universitetit Sheffield ka treguar se fuqizimi, kur shoqërohet me trajnim të mirë dhe punë ekipore, çon në rezultate të performancës superiore, ndërsa një sërë praktikash efikase të prodhimit dhe operacioneve jo.

Kur e dini se një udhëheqës është i përkushtuar të veprojë nga një grup vlerash të bazuara në mirësinë ndërpersonale, ai ose ajo vendos tonin për të gjithë organizatën. Në Give and Take, profesori i Wharton Adam Grant demonstron se mirësia dhe bujaria e liderit janë parashikues të fortë të efektivitetit të ekipit dhe organizativ. Ndërsa klimat e vështira të punës janë të lidhura me shëndetin më të dobët të punonjësve, e kundërta është e vërtetë për klimat pozitive të punës ku punonjësit priren të kenë rrahje më të ulëta të zemrës dhe presionin e gjakut, si dhe një sistem imunitar më të fortë. Një klimë pozitive pune çon gjithashtu në një kulturë pozitive në vendin e punës, e cila, përsëri, rrit përkushtimin, angazhimin dhe performancën. Punonjësit më të lumtur krijojnë jo vetëm një vend pune më të pëlqyeshëm, por edhe shërbim të përmirësuar ndaj klientit. Si pasojë, një kulturë e lumtur dhe e kujdesshme në punë jo vetëm që përmirëson mirëqenien dhe produktivitetin e punonjësve, por gjithashtu përmirëson rezultatet dhe kënaqësinë e shëndetit të klientit.

Me pak fjalë, një vend pune pozitiv është më i suksesshëm me kalimin e kohës, sepse rrit emocionet pozitive dhe mirëqenien. Kjo, nga ana tjetër, përmirëson marrëdhëniet e njerëzve me njëri-tjetrin dhe rrit aftësitë dhe kreativitetin e tyre. Ai mbron nga përvojat negative si stresi, duke përmirësuar kështu aftësinë e punonjësve për t’u rikthyer nga sfidat dhe vështirësitë duke forcuar shëndetin e tyre. Dhe, ajo tërheq punonjësit, duke i bërë ata më besnikë ndaj liderit dhe organizatës, si dhe duke nxjerrë në pah pikat e tyre më të forta. Kur organizatat zhvillojnë kultura pozitive dhe të virtytshme, ato arrijnë nivele dukshëm më të larta të efektivitetit organizativ – duke përfshirë performancën financiare, kënaqësinë e klientit, produktivitetin dhe angazhimin e punonjësve.

Burimi: hbr.org
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here