Si të jesh i lumtur: 11 udhëzimet e Aristotelit për një jetë të mirë

Njerëzit shpesh pyesin “Çfarë duhet të bëj?” kur përballen me një problem etik. Aristoteli na nxit të pyesim “Çfarë lloj personi duhet të jem?”

Ndërsa shumica prej nesh pyesin “Çfarë duhet të bëj?” kur mendojmë për etikën, shumë filozofë i janë afruar asaj duke pyetur “Çfarë lloj personi duhet të jem?” Këta mendimtarë shpesh i drejtohen etikës së virtytit për përgjigje. Aristoteli, një nga filozofët më me ndikim të të gjitha kohërave, zhvilloi një sistem gjithëpërfshirës të etikës së virtytit nga i cili mund të mësojmë edhe sot.

Pse të jesh i virtytshëm?
Në Etikën Nikomake, Aristoteli propozoi se njerëzit janë kafshë shoqërore, racionale që kërkojnë të “jetojnë mirë“. Për këtë qëllim, ai propozoi një sistem etike të krijuar për të na ndihmuar të arrijmë eudaimonia, një fjalë greke që do të thotë të jetosh mirë ose të lulëzosh.

Eudaimonia arrihet duke jetuar në mënyrë të virtytshme dhe duke ndërtuar tiparet e karakterit tuaj derisa të mos keni nevojë të mendoni për zgjedhjet tuaja përpara se të bëni të duhurat.

Një person i tillë do të jetë i lumtur, por jo në të njëjtën mënyrë si një person hedonist. Ata do të përpiqen për vetë-përmirësim dhe do ta jetojnë jetën e tyre në maksimum. Ata do të jenë lloji i personit që duan të jenë të tjerët. Mbi të gjitha, ata do të lulëzojnë.

Cilat janë virtytet?
Aristoteli i sheh virtytet si tipare të karakterit dhe prirje për të vepruar në një mënyrë të veçantë. Ne i fitojmë ato përmes praktikës dhe duke kopjuar “shembuj moralë” derisa të arrijmë të brendësojmë virtytin. Ne bëhemi të përmbajtur duke praktikuar maturinë, të guximshëm duke praktikuar guximin, e kështu me radhë. Më në fund, virtyti bëhet zakon.

Ai shpjegon më tej se çdo virtyt është “mesatarja e artë” midis një vesi të teprimit dhe mangësisë. Duke marrë shembullin e maturisë në pirje, nëse kemi vesin e mungesës do të jemi të papërmbajtur, por nëse kemi vesin e teprimit nuk do të pimë kurrë fare. Aristoteli i sheh të dyja tiparet si të mbrapshta. Personi i virtytshëm do të dijë se sa mund të pijë pa pirë shumë ose pa u lodhur.

Cilat janë virtytet e Aristotelit?
Virtytet që ai rendit në Etikën e tij Nikomake janë:

Guximi: Pika e mesit midis frikacakëve dhe pamaturisë. Një person i guximshëm është ai që është i vetëdijshëm për rrezikun, por shkon përtej rrezikut në çdo mënyrë.

Qëndrueshmëria: Ky është virtyti midis teprimit dhe pandjeshmërisë. Aristoteli do ta konsideronte personin që nuk pi kurrë po aq ashpër sa atë që pi shumë.

Liberaliteti: Virtyti i bamirësisë, është mesatarja e artë mes koprracisë dhe dhënies më shumë se sa mund të përballosh.

Madhështia: Virtyti i të jetuarit ekstravagant, qëndron mes koprracisë dhe vulgaritetit. Aristoteli nuk sheh asnjë arsye për të qenë asketik, por gjithashtu paralajmëron që të mos bini shumë në sy.

Zemërgjerësia: Virtyti që lidhet me krenarinë, është pika e mesit midis mosdhënies së meritave të mjaftueshme për veten dhe të pasurit iluzione madhështie. Ju duhet të veproni mbi këtë ndjenjë të vetëvlerësimit dhe të përpiqeni për madhështi.

Durimi: Ky është virtyti që kontrollon temperamentin tuaj. Personi i duruar nuk duhet as të zemërohet shumë dhe as të mos dështojë të zemërohet kur duhet.

Vërtetësia: Virtyti i ndershmërisë, Aristoteli e vendos atë midis veseve të gënjeshtrës së zakonshme dhe të qenit pa takt ose mburrje.

Dëshmia: Në pikën e mesit midis bufonisë dhe budallallëkut, ky është virtyti i një sensi të mirë humori.

Miqësia: Të qenit miqësor mund të mos duket si një virtyt moral. Aristoteli pretendon se miqësia është pjesë e jetës së mirëjetuar. Ky virtyt qëndron mes të qenit aspak miqësor dhe të qenit shumë miqësor ndaj shumë njerëzve.

Turpi: Pika mes të qenit shumë i turpshëm dhe të qenit i paturpshëm. Personi që ka masën e duhur të turpit do ta kuptojë kur ka bërë një gabim social ose moral, por nuk do të ketë shumë frikë të mos i rrezikojë.

Drejtësia: Ky është virtyti i sjelljes së drejtë me të tjerët. Ai shtrihet midis egoizmit dhe vetëmohimit. Ky virtyt mund të zbatohet gjithashtu në situata të ndryshme dhe ka një kapitull të tërë kushtuar formave të ndryshme që mund të marrë.

Aristoteli e sheh etikën më shumë si art sesa si shkencë, dhe shpjegimeve të tij qëllimisht u mungojnë specifikat. Ne duhet të mësojmë se cila është qasja e duhur ndaj një situate si pjesë e zhvillimit tonë moral.

Ai gjithashtu nuk ka për qëllim të thotë se ne nuk mund të thyejmë rregullat: vetëm sepse një person është i ndershëm, për shembull, nuk do të thotë se nuk mund të gënjejë kur duhet. Kjo e bën etikën e virtytit më fleksibël sesa sistemet deontologjike të etikës, por edhe më të vështirë për t’u përdorur pasi ne duhet të përcaktojmë vetë se kur mund të gënjejmë, të zemërohemi ose të jemi krenarë.

Kjo listë duket pak e çuditshme
Mbani në mendje se kjo listë ishte krijuar për burrat grekë të klasës së lartë që kishin arsim të mirë dhe sasi të mjaftueshme fati. Për shembull, virtyti i madhështisë do të ishte i pamundur të praktikohej për një person me mjete të kufizuara.

Megjithatë, shumica e virtyteve në listë kanë gjithmonë rëndësi për ne. Siç shpjegon filozofi Martha Nusbaum: “Ajo që bën Aristoteli, në çdo rast, është të izolojë një sferë të përvojës njerëzore që figuron pak a shumë në çdo jetë njerëzore dhe në të cilën pak a shumë çdo qenie njerëzore do t’i duhet të bëjë disa zgjedhje në vend të të tjerave.”

Ne të gjithë duhet të përballemi me rrezikun në një moment, ndaj duhet të pyesim se si të jemi të guximshëm. Të gjithë duhet të merremi me njerëzit e tjerë, ndaj duhet të pyesim se si të jemi miqësorë. Ne të gjithë zemërohemi, ndaj duhet të pyesim se si të jemi të durueshëm. Virtytet e listuara të Aristotelit mbeten të rëndësishme edhe nëse bota për të cilën janë krijuar është zhdukur prej kohësh.

Ndërsa natyra e saktë e asaj se çfarë është jeta e mirë dhe si të arrihet ajo është subjekt i një debati të pafund, idetë e mendjeve të mëdha janë gjithmonë relevante. Ndërkohë që disa nga pikëpamjet e Aristotelit mund të mos jenë aq të rëndësishme tani sa ishin 2000 vjet më parë, ato ende mund të informojnë përpjekjet tona për të jetuar jetë më të mirë. Ndërsa jo çdo person që përpiqet të jetojë sipas virtyteve do të ketë sukses në çdo rast, a nuk do të ishim njerëz më të mirë duke u përpjekur?

Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here