Viagra mund të jetë një trajtim i fuqishëm në luftën kundër Alzheimerit, thotë studimi

Viagra mund të jetë në gjendje të mbrojë njerëzit nga sëmundja e Alzheimerit, sugjeron një studim i ri.

Ilaçi, i njohur gjithashtu me emrin e tij kimik sildenafil, është i sigurt për t’u përdorur dhe aktualisht përshkruhet si një trajtim për mosfunksionimin erektil tek meshkujt, si dhe për presionin e lartë të gjakut.

Megjithatë, një ekip akademikësh nga SHBA besojnë se mund të jetë gjithashtu në gjendje të zvogëlojë rrezikun e një personi që të zhvillojë Alzheimer deri në 69 për qind. Akademikët vunë re se cilat ilaçe të miratuara farmaceutike mund të jenë efektive në trajtimin e kushteve të tjera për të cilat nuk janë menduar aktualisht. Më shumë se 1,600 ilaçe u studiuan dhe studiuesit shikuan se si ato ndërveprojnë me më shumë se 350,000 proteina të ndryshme në trupin e njeriut.

Alzheimer është manifestimi më i zakonshëm i çmendurisë dhe është një nga shkaktarët e mëdhenj të vdekjeve në Mbretërinë e Bashkuar. Në vitin 2020, 11.5% e të gjitha vdekjeve të regjistruara në Angli dhe Uells i atribuoheshin Alzheimerit ose demencës, në krahasim më Covid që përbën një përqindje më të lartë të vdekjeve.

Studimet e mëparshme mbi kafshët kanë treguar se Alzheimer mund të parandalohet dhe trajtohet me Viagra, por nuk ka pasur prova të qëndrueshme nga provat njerëzore. Akademikët përdorën në studim të dhënat nga sigurimet shëndetsore të më shumë se 7 milionë njerëzve në SHBA. Ky grup i të dhënave anonime i lejoi studiuesit të shikonin ata të cilëve iu dha ilaçi dhe rezultatet e tyre shëndetësore gjatë disa viteve. Ai tregoi se rreth 99 për qind e njerëzve që merrnin Viagra nuk zhvilluan Alzheimer gjatë një periudhe gjashtëvjeçare. Për ata që nuk marrin drogë, shifra ishte rreth 95 për qind.

Pas gjashtë vitesh përpunimi të dhënash dhe studimi, u vu re se përdorimi i sildenafilit u shoqërua ndjeshëm me një rrezik të reduktuar prej 69% të sëmundjes së Alzheimerit, krahasuar me përdoruesit jo-sildenafil.

Gjithashtu u vu re se, pothuajse të gjithë njerëzit, 98%, në studim që po merrnin Viagra ishin meshkuj dhe studiuesit nuk arritën të gjenin prova të forta se ilaçi ul rrezikun e Alzheimerit tek gratë.

Studimi ka demonstruar një lidhje midis atyre që marrin ilaçin dhe një rrezik më të ulët të sëmundjes së Alzheimerit, por të dhënat nuk janë në gjendje të vërtetojnë se viagra është arsyeja për këtë. Ekspertët paralajmërojnë se mënyra e vetme për të konstatuar një shkak të demonstrueshëm është me një provë klinike.

Burimi: The Telegraph

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here