Studimi: Përdorimi i marihuanës lidhet me rrezikun më të lartë të emergjencave dhe shtrimit në spital

Përdorimi i kanabisit nuk është aq beninj dhe i sigurt sa mund të mendojnë disa,” tha autori i studimit Nicholas Vozoris, asistent profesor dhe kërkues klinik në departamentin e respirologjisë në departamentin e mjekësisë në Universitetin e Torontos.

Studimi ynë tregon se përdorimi i kësaj substance është i lidhur me rezultate serioze negative, veçanërisht, vizitat dhe shtrimet në spital të ED (repartit të urgjencës),” tha Vozoris në një email.

Në krahasim me njerëzit që nuk përdornin marihuanë, përdoruesit e kanabisit kishin 22% më shumë gjasa të vizitonin një departament urgjence ose të shtroheshin në spital, zbuloi studimi.

Problemet e frymëmarrjes nga pirja e duhanit ishin arsyeja e dytë kryesore që përdoruesit kërkonin kujdes urgjent, zbuloi studimi.

Zbulimi mbeti i vërtetë edhe pas rregullimit të analizës për mbi 30 faktorë të tjerë ngatërrues, duke përfshirë përdorimin e drogave të tjera të paligjshme, përdorimin e alkoolit dhe pirjen e duhanit.“Lëndimi fizik ishte shkaku kryesor i vizitave në departamentin e urgjencës dhe shtrimeve në spital në mesin e përdoruesve të kanabisit, me arsyet e frymëmarrjes që vijnë në vend të dytë”, tha Vozoris.

Duhanpirësit e marihuanës kishin nivele më të larta në gjak dhe urinë të disa toksinave të lidhura me tymin si naftalina, akrilamid dhe akrilonitrili sesa joduhanpirësit, zbuloi një studim i vitit 2021. Naftalina shoqërohet me anemi, mëlçi dhe dëmtime neurologjike, ndërsa akrilamid dhe akrilonitrili janë shoqëruar me kancer dhe probleme të tjera shëndetësore.

Një tjetër studim i bërë vitin e kaluar zbuloi se adoleshentët kishin rreth dy herë më shumë gjasa të raportonin “fëshpëritje ose fishkëllimë” në gjoks pas përdorimit të marihuanës sesa pasi kishin pirë cigare ose cigare elektronike.

Një numër studimesh kanë treguar një lidhje midis përdorimit të marijuanës dhe lëndimit, si fizik ashtu edhe mendor.Marihuana mund ta përkeqësojë gjumin, veçanërisht për përdoruesit e rregullt, zbuloi studimi.

Përdorimi i rëndë i marijuanës nga adoleshentët dhe të rinjtë me çrregullime të humorit – të tilla si depresioni dhe çrregullimi bipolar – është e lidhur me një rrezik në rritje të vetëdëmtimit, përpjekjeve për vetëvrasje dhe vdekjes, sipas një studimi të vitit 2021.

Një studim tjetër i vitit 2021 zbuloi se përdoruesit e zakonshëm të kanabisit, duke përfshirë adoleshentët, po shfaqen gjithnjë e më shumë në dhomat e urgjencës duke u ankuar për shqetësime të rënda të zorrëve që njihet si “sindroma e hiperemezës së kanabisit” ose CHS.Gjendja shkakton përzierje, dhimbje të forta abdominale dhe të vjella të zgjatura “të cilat mund të vazhdojnë për orë të tëra“, tha për CNN në një intervistë të mëparshme Dr. Sam Wang, një specialist i mjekësisë së urgjencës pediatrike dhe toksikolog në Spitalin e Fëmijëve në Kolorado.

Një përmbledhje e botuar në fillim të këtij viti shqyrtoi studimet në mbi 43,000 njerëz dhe zbuloi një ndikim negativ të tetrahidrokanabinolit ose THC, përbërësi kryesor psikoaktiv në kanabis, në nivelet më të larta të të menduarit të trurit.

Për të rinjtë, ky ndikim mund të “rezultojë në uljen e arritjeve arsimore dhe, tek të rriturit, në performancë të dobët në punë dhe në drejtimin e rrezikshëm të makinës. Këto pasoja mund të jenë më të këqija dhe të rënda te përdoruesit e rregullt,” tha për CNN në një intervistë të mëparshme, Dr. Alexandre Dumais, profesor klinik i asociuar i psikiatrisë në Universitetin e Montrealit.

Në një kohë kur “sistemet e kujdesit shëndetësor janë shtrirë tashmë në të gjithë botën pas pandemisë Covid dhe me kohë të vështira ekonomike … përdorimi i kanabisit është në rritje në mbarë botën,” tha Vozoris.

Rezultatet e studimit tonë duhet të ndezin “këmbanat e alarmit” në mendjet e publikut, profesionistëve të kujdesit shëndetësor dhe liderëve politikë,” tha ai në emailin e tij.

Burimi: CNN
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here