Si t’i kërkoni Google të heqë të dhënat tuaja

NPR raporton se Google tani po ofron një mjet që do t’i lejojë përdoruesit të heqin numrin e tyre të telefonit, emailin ose adresën e rrugës dhe informacione të tjera personale nga motori i tij i kërkimit. Michelle Chang, drejtuese e politikave globale të Google për kërkimin, deklaroi në një njoftim të fundit të ndryshimit: “Disponueshmëria e informacionit të kontaktit personal në internet mund të jetë e bezdisshme“. Ajo shtoi se të dhënat mund të rezultojnë në “kontakt të drejtpërdrejtë të padëshiruar apo edhe dëmtim fizik“.

Google më parë ofroi vetëm heqjen e informacionit personal dhe financiar në një situatë ku ekzistonte një kërcënim legjitim, por tani Google po lejon këdo që të heqë informacionin e tij personal. Chang vuri në dukje se njerëzit duhet të jenë ende të kujdesshëm ndaj informacionit personal që vendosin në internet, duke deklaruar: “Është e rëndësishme të mbani mend se heqja e përmbajtjes nga ‘Google Search’ nuk do ta heqë atë nga interneti, prandaj mund të dëshironi të kontaktoni direkt faqen e pritjes, nëse ndiheni rehat duke e bërë këtë.”

Google mund të refuzojë ende një kërkesë për heqje nga një përdorues nëse ai mendon se informacioni është “gjërësisht i dobishëm” ose pjesë e të dhënave publike, si p.sh. informacione që janë të vlefshme ose të postuara në sajtet qeveritare.

Aplikimi për të hequr informacionin tuaj është çuditërisht i lehtë, thjesht ndiqni këtë link dhe klikoni në butonin që thotë “Fillo kërkesën për heqjen”. Google shpjegon se çfarë ndodh pas paraqitjes së një kërkese, duke shkruar:

  1. Ju merrni një konfirmim të automatizuar me email. Kjo konfirmon që kemi marrë kërkesën.
  2. Ne shqyrtojmë kërkesën tuaj. Çdo kërkesë vlerësohet në bazë të faktorëve duke përfshirë kërkesat e mësipërme.
  3. Ne mbledhim më shumë informacion, nëse është e nevojshme. Në disa raste, ne mund t’ju kërkojmë më shumë informacion. Nëse kërkesa nuk ka informacion të mjaftueshëm për ta vlerësuar, si p.sh. URL-të që mungojnë, ne do të ndajmë udhëzime specifike dhe do t’ju kërkojmë që ta riparaqisni kërkesën.
  4. Ju merrni një njoftim për çdo veprim të ndërmarrë.
  • Nëse URL-të e dorëzuara zbulohet se janë brenda fushëveprimit të politikës sonë, ose URL-të do të hiqen për të gjitha pyetjet ose URL-të do të hiqen vetëm nga rezultatet e kërkimit në të cilat pyetja përfshin emrin e ankuesit ose identifikues të tjerë të dhënë, si p.sh. pseudonimet.
  • Nëse kërkesa nuk i plotëson kërkesat për heqje, ne do të përfshijmë gjithashtu një shpjegim të shkurtër. Nëse kërkesa juaj refuzohet dhe më vonë keni materiale shtesë për të mbështetur çështjen tuaj, mund ta riparaqisni kërkesën tuaj.
Burimi: NPR
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here