Këpusha që i bën njerëzit alergjikë ndaj mishit të kuq

Moti ynë i ngrohtë i kohëve të fundit ka rizgjuar këpushat, dhe njërën në veçanti, e cila po bëhet më e zakonshme në zonën e Uashington DC: këpusha e vetmuar yllore. Një pickim nga kjo rriqër, e cila identifikohet lehtësisht nga njolla e bardhë në shpinë nëse është femër, mund t’i bëjë njerëzit të kenë reagime negative ndaj ngrënies së mishit të kuq gjatë gjithë jetës.

Këpusha e vetmuar yllore e ka origjinën në shtetet jugore, por është përhapur në veri dhe në perëndim për të mbuluar pjesën më të madhe të gjysmës lindore të SHBA-së me një klimë ngrohëse, më shumë këpusha po mbijetojnë muajt e dimrit dhe diapazoni i tyre po zgjerohet.

Ndryshe nga rriqrat me këmbë të zeza (si ajo e drerit), këpusha e vetmuar yllore nuk transmeton sëmundjen Lyme, por mund të prodhojnë një alergji të rëndë ushqimore te njerëzit, e quajtur sindroma alfa-gal, e cila është një alergji ndaj mishit të kuq.

Kur kjo këpushë ushqehet me gjitarë, si minjtë, lepujt ose drerët, ata hanë sheqerna alfa-gal. Më vonë, nëse rriqrat kafshojnë dhe ushqehen me njerëzit, ata injektojnë sheqernat alfa-gal me pështymën e tyre në bujtësin e tyre njerëzor.

Primatët nuk kanë alfa-gal në trupin e tyre. Prandaj, sistemi imunitar i njeriut njeh alfa-galin nga pickimi i rriqrës si një substancë e huaj dhe krijon një përgjigje, duke përfshirë zhvillimin e antitrupave. Shpesh, vendi i pickimit të rriqrës bëhet i fryrë dhe kruhet.

Megjithatë, pas pickimit të rriqrës së vetmuar yllore, nëse hahet mish i kuq, i cili gjithashtu përmban sheqerna alfa-gal, sistemi imunitar njeh alfa-galin nga mishi si një substancë të huaj. Si rezultat, ajo jep një përgjigje tjetër, shpesh shumë më të rëndë se përgjigja fillestare ndaj pickimit të rriqrës.

Alergjia alfa-gal ndaj mishit të kuq mund të çojë në skuqje, urtikarie, kruajtje, ënjtje, gulçim, dhimbje koke, dhimbje barku, diarre dhe të vjella. Në raste të rënda, një person mund të vuajë nga anafilaksia, një reaksion alergjik potencialisht fatal.

Përveç alfa-galit, këto rriqra transmetojnë sëmundje, duke përfshirë sëmundjen e skuqjes së lidhur me rriqrat jugore (yllore), e cila prodhon skuqje, ethe, lodhje dhe dhimbje në muskuj dhe nyje. Një sëmundje tjetër e përhapur nga rriqrat e vetmuara yllore është ehrlichiosis, e cila ka simptoma të ngjashme me gripin duke përfshirë dhimbje koke, dhimbje nyjesh dhe muskujsh, ethe dhe lodhje.

Këpusha e vetmuar yllore femër ka një njollë të bardhë në shpinë, por mashkulli jo, duke e bërë më të vështirë identifikimin. Megjithatë, rriqra e vetmuar yllore ka një formë të ndryshme nga rriqra e qenit dhe është shumë më e madhe se rriqra e drerit.
Burimi: Washington Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here