Sot në histori: Lind Zhan d’Ark, heroina franceze

Zhan d’Ark, “Shërbëtorja e Orléansit”, besohet se ka lindur më 6 janar 1412. Ajo jetoi vetëm 19 vjet, por u bë një shenjtore katolike romake dhe një hero kombëtar i Francës për rolin e saj kryesor në luftën Njëqind Vjecare.

Zhana lindi nga Zhak d’Arc dhe Isabelle Romée në një qytet të vogël në Francën verilindore. Në kohën e lindjes së saj, anglezët dhe aleatët e tyre kontrollonin pjesën më të madhe të Francës, duke përfshirë Parisin, Bordon dhe Reimsin. Përveç kërcënimit anglez, një fraksion besnik i Dukës së Burgundisë sfidoi të drejtën e Dauphin (trashëgimtarit të dukshëm), Charles of Orléans, në fronin francez. Zhana pohoi se për herë të parë mori udhëzim hyjnor në moshën 13-vjeçare, në kopshtin e babait të saj, kur shenjtorët Majkëll, Katerina dhe Margareta i thanë që t’i dëbonte anglezët nga vendi. Në moshën 16-vjeçare, ajo i parashikoi saktë rezultatin e një beteje një komandanti francez, i cili më pas pranoi ta çonte te Charles.

Vajza analfabete e fermës bëri një përshtypje të fortë te Dauphin, aq sa ajo filloi të udhëtonte me të dhe të këshillonte udhëheqësit ushtarakë francezë. Është e paqartë se cili ishte saktësisht roli i saj në fushatën pasuese, por është e qartë se ishte më shumë se thjesht një rol simbolik.

Ajo mbante një flamur dhe jo një armë dhe më vonë dëshmoi se nuk vrau kurrë një ushtar armik, por udhëheqësit francezë e vlerësuan atë si një faktor kryesor në heqjen e rrethimit në Orléans. Çlirimi i qytetit tronditi anglezët dhe i vuri francezët në ofensivë për herë të parë pas vitesh. Me këshillën, largpamësinë dhe karizmën e Zhanës që ndihmonte përparimin e tij, forcat e Charles dëbuan anglezët dhe burgundët nga Lugina e Loire. Francezët rimorën Troyes dhe çliruan Reimsin, vendin tradicional të kurorëzimit për monarkët francezë, ku Dauphin mori kurorën e tij.

Pak kohë më vonë, Zhana u kap në betejë me Burgundianët. Ajo u vu në gjyq nga anglezët, të cilët ishin të vendosur të provonin se frymëzimi i saj kishte ardhur nga djalli. Rrëfimet e gjyqit shfaqen dukshëm në mitet e saj, pasi ajo iu shmang përpjekjeve angleze për ta mashtruar për të pranuar herezinë. Gjykata përfundimisht e dënoi atë gjithsesi dhe ajo u dogj në turrën e druve në Rouen më 30 maj 1431.

Një “gjykim anulimi” pas vdekjes i urdhëruar nga Papa Callixtus III e shfajësoi Zhanën nga akuzat për herezi në 1455. Në atë kohë, vala e luftës ishte kthyer në mënyrë vendimtare kundër anglezëve dhe shërbëtorja e Orléans ishte bërë figura kryesore e lidhur me fitoren. Ajo u shpall simbol kombëtar i Francës nga Napoleoni në 1830 dhe u kanonizua nga Kisha Katolike në 1920. Studiuesit sugjerojnë gjithashtu se historia e saj pati një ndikim të thellë në shoqërinë franceze—fundi i Luftës Njëqindvjeçare shpesh njihet si gulçimi i fundit të feudalizmit. Gjatë disa shekujve të ardhshëm, rendi i vjetër shoqëror i la vendin ideve të reja rreth shteteve-kombe dhe dinjitetit të njeriut të zakonshëm, dhe për francezin Zhan d’Ark ishte një simbol i natyrshëm i të dyjave.

Burimi: Histori Channel

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here