Si është e mundur që disa njerëz janë të dobët në mënyrë natyrale?

Ne të gjithë kemi njerëz të dobët në rrethin tonë shoqëror, të cilët duket se mund të hanë çfarë të duan dhe të mos shtojnë kurrë peshë.

Pra, çfarë është ajo që i bën njerëzit e dobët natyralisht?
Si mjek dhe shkencëtar, shoh shumë konflikte në lidhje me zakonet e të ngrënit të njerëzve të dobët, tha Dr. Zachary Evans.

Supozojmë se ata hanë shëndetshëm në shumicën e ditëve ose janë shumë aktivë.

Megjithatë, shpesh është një keqkuptim.

Njerëzit e dobët janë të dobët jo domosdoshmërisht sepse hanë më pak.

Njerëzit mbipeshë janë mbipeshë jo domosdoshmërisht sepse hanë shumë.

Ka edhe diçka tjetër.

Miqtë tanë të dobët porosisin ushqime të shpejta, pinë pije me sheqer dhe nuk hezitojnë të pinë pak verë ose birrë kur kthehen në shtëpi nga puna çdo ditë. Ashtu si gjithë të tjerët!

Pra, si dreqin arrijnë të qëndrojnë të dobët?

Përgjigja 1: Miqtë tanë të dobët ndonjëherë konsumojnë më pak kalori gjatë gjithë ditës. Ata do të hanë pica për drekë, por do të anashkalojnë darkën, për shembull.

Ata gjithashtu mund të jenë më aktivë, jo domosdoshmërisht duke shkuar në palestër çdo ditë, por duke ecur më shumë, duke qenë të shqetësuar, duke parkuar një makinë më larg nga dyqani… Por është vetëm një numër i vogël i tyre.

Përgjigja 2: Mund të tingëllojë e vështirë, por duroni nëse keni vështirësi për të humbur peshë!

Njerëzit e dobët kanë një enzimë aktive që rregullon metabolizmin dhe shpesh nuk aktivizohet (edhe pse ka mënyra për ta “ndezur atë“) te njerëzit mbipeshë dhe obezë.

Quhet AMPK (protein kinazë e aktivizuar nga 5′ AMP), një sensor energjie brenda trupit tonë.

Nëse aktivizohet, kjo enzimë stimulon metabolizmin, përmirëson ndjeshmërinë ndaj insulinës, ul inflamacionin dhe përmirëson performancën e muskujve.

AMPK është gjithashtu i përfshirë në disa rrugë jetëgjatësie dhe mund të nxisë plakjen e shëndetshme.

Për shkak të AMPK-së, njerëzit e dobët kanë një metabolizëm më të shpejtë, një përgjigje se pse hanë atë që hanë dhe janë ende të dobët, por të tjerët hanë të njëjtën gjë dhe zgjohen 2 kilogramë më të rëndë ditën tjetër.

Nëse dëshironi një metabolizëm më të shpejtë, të humbni kilogramë dhe të përmirësoni shëndetin tuaj, kushtojini vëmendje kësaj pjese tjetër për të zbuluar se si mund të aktivizoni AMPK-në tuaj.

AMPK po shfaqet si një nga objektivat më premtues për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve të mëdha kronike, të tilla si obeziteti, inflamacioni dhe diabeti.

Lajm i mirë, kushdo mund ta aktivizojë atë (!), duke përmirësuar kështu metabolizmin, që mund të nënkuptojë se hani të njëjtën sasi ushqimi, por po bini në peshë!

Këtu janë 3 mënyrat e zakonshme për të aktivizuar një AMPK (përdorni të paktën një nga metodat e mëposhtme për ta aktivizuar atë!)

Ushtrime me intensitet të lartë

Kjo përfshin vrapimin, ecjen me shpejtësi, ngjitjen e shkallëve, kërcimin me litar dhe shumë të tjera. Edhe pse për një fillestar, është gjithmonë më e sigurt të stërviteni me një trajner dhe të filloni me një ritëm më të ulët për të shmangur lëndimet.

Pro dhe kundra

Fatkeqësisht, trajnimi me intensitet të lartë nuk është menjëherë i mundur për të gjithë, veçanërisht nëse ata tashmë po luftojnë kilogramët e tepërt. Megjithatë, stërvitja pranohet gjerësisht si një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar shëndetin dhe aktivizimin e AMPK-së.

Banja me akull

Dalja në të ftohtë duket se ka fituar më shumë vëmendje kohët e fundit, pasi është e dobishme nëse bëhet në mënyrë të sigurt.

Pro dhe kundra

Banjat e akullit janë treguar se aktivizojnë AMPK në testet me brejtës. Nuk janë bërë ende studime mbi njerëzit, por duke marrë parasysh se sa në mënyrë të ngjashme reagojmë ndaj stimulit, kjo gjithashtu mund të ketë të njëjtin efekt te njerëzit.

Pra, nëse jeni të kënaqur me të ftohtin, konsultohuni me mjekun tuaj dhe provoni këtë metodë.

Agjërim me ndërprerje të udhëhequr (jo dietë therëse!)

Nuk mund ta shpreh mjaftueshëm këtë. Kam parë shumë njerëz që dështojnë në udhëtimet e tyre të agjërimit me ndërprerje, sepse e kufizojnë veten në minimum, duke menduar se duhet të vdesin nga uria për të marrë rezultatet.

Për të aktivizuar AMPK-në përmes agjërimit me ndërprerje, një person nuk duhet të ulë kurrë sasinë e ushqimit në mënyrë drastike.

Në vend të kësaj, ata duhet të ndjekin një qasje të personalizuar të agjërimit. Kjo gjithashtu eliminon shqetësimet si gjurmimi, kërkimi i recetave të shëndetshme, llogaritja dhe shumë të tjera.

Burimi: healthinsider.news
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here