Studimi i ri, çelësi për uljen e varfërisë: Më shumë miqësi mes të pasurve dhe të varfërve

Gjatë katër dekadave të fundit, rrethanat financiare në të cilat kanë lindur fëmijët kanë përcaktuar gjithnjë e më shumë se ku kanë përfunduar si të rritur. Por një studim i ri, i bazuar në miliarda lidhje të mediave sociale, ka zbuluar një përjashtim të fuqishëm nga ai model që ndihmon në shpjegimin pse disa vende ofrojnë një rrugëdalje nga varfëria.

Për fëmijët e varfër, të jetuarit në një zonë ku njerëzit kanë më shumë miqësi të përshkojnë linjat e klasës rrit ndjeshëm sasinë e fitimeve të tyre në moshë madhore, zbuloi studimi i ri.

Studimi, i botuar të hënën në Nature, analizoi miqësitë në Facebook të 72 milionë njerëzve, që përbënin 84% të të rriturve amerikanë të moshës 25 deri në 44 vjeç.

Më parë, ishte e qartë se disa lagje ishin shumë më të mira se të tjerat në heqjen e barrierave për ngjitjen e shkallëve të të ardhurave, por nuk ishte e qartë pse. Analiza e re – më e madhja e këtij lloji – zbuloi se shkalla në të cilën të pasurit dhe të varfërit ishin të lidhur shpjegoi pse fëmijët e një lagjeje dolën më mirë më vonë në jetë, më shumë se çdo faktor tjetër.

Efekti ishte i thellë. Studimi zbuloi se nëse fëmijët e varfër rriteshin në lagje ku 70% e miqve të tyre ishin të pasur – shkalla tipike e miqësisë për fëmijët me të ardhura më të larta – do të rriste të ardhurat e tyre në të ardhmen mesatarisht me 20%.

Këto miqësi ndërklasore – ato që studiuesit e quajtën lidhje ekonomike – kishin një ndikim më të fortë se cilësia e shkollës, struktura e familjes, disponueshmëria e punës ose përbërja racore e një komuniteti. Njerëzit që njihni, sugjeron studimi, hapin mundësi të reja dhe ndarja e klasave në rritje në Shtetet e Bashkuara i mbyll ato.

Rritja në një komunitet të lidhur nëpër klasa përmirëson rezultatet e fëmijëve dhe u jep atyre një mundësi më të mirë për të dalë nga varfëria,” tha Raj Chetty, një ekonomist në Harvard dhe drejtor i Opportunity Insights, i cili studion rrënjët e pabarazisë dhe është kontribues në lëvizshmërinë ekonomike. Ai ishte një nga katër autorët kryesorë të studimit, me Johannes Stroebel dhe Theresa Kuchler nga N.Y.U. dhe Matthew O. Jackson nga Stanford dhe Instituti Santa Fe.

Gjetjet tregojnë kufizimet e shumë përpjekjeve për të rritur diversitetin – si udhëtimi me autobus me shkolla, zonimi i shumë familjeve dhe veprimet afirmative. Të bashkosh njerëzit nuk mjafton më vete për të rritur mundësitë, sugjeron studimi. Është po aq e rëndësishme nëse ata krijojnë marrëdhënie.

Njerëzit e interesuar në krijimin e lidhjeve ekonomike duhet të përqendrohen në mënyrë të barabartë në afrimin me njerëz të të ardhura të ndryshme për të bashkëvepruar,” tha profesor Stroebel.

Duke u rritur, thotë Jimarielle Bowie, familja e saj ishte klasë e mesme e ulët. Prindërit e saj u divorcuan, humbën punët dhe shtëpinë në krizën e strehimit në fund të viteve 2000. Kështu, kur ajo u miqësua në shkollë të mesme me vajza që jetonin në anën e pasur të qytetit, stili i tyre i jetesës e intrigoi atë. Shtëpitë e tyre ishin më të mëdha; ata hanin ushqime të ndryshme; dhe prindërit e tyre – mjekë, avokatë dhe pastorë – kishin qëllime dhe plane të ndryshme për fëmijët e tyre, duke përfshirë aplikimin për kolegj.

Mamaja ime me të vërtetë na ka ngulitur të punojmë shumë – duke qenë të ditur për historinë e familjes sonë, duhet të jesh më i mirë, duhet të bësh më mirë”, tha Mari, 24 vjeçe. “Por unë nuk dija asgjë për SAT dhe prindërit e miqve të mi u regjistruan në këtë klasë, kështu që mendova se duhet ta bëja këtë. Kisha prindërit e miqve që shikonin deklaratat e mia personale.”

Mari u bë personi i parë në familjen e saj që mori një diplomë pasuniversitare. Ajo tani është një avokate e mbrojtjes penale – një punë që e gjeti përmes një shoku të një prej atyre miqve të shkollës së mesme.

Përvoja ime duke takuar njerëz që ishin më të pasur, arrita të futem në ato qarqe, të kuptoj se si mendojnë ata njerëz,” tha ajo. “Unë absolutisht mendoj se bëri një ndryshim të rëndësishëm.

Zogjtë e një pende
Kapitali social, rrjeti i marrëdhënieve të njerëzve dhe mënyra se si ata ndikohen prej tyre, ka intriguar prej kohësh shkencëtarët socialë. Përdorimi i parë i njohur i frazës ishte në vitin 1916, nga L.J. Hanifan, një administrator shkolle në Virxhinian Perëndimore. Që atëherë, studiuesit kanë zbuluar se lidhjet me njerëz më të arsimuar ose më të pasur, duke filluar nga fëmijëria, mund të formësojnë aspiratat, studimet në universitet dhe rrugët e karrierës.

Por studimi i ri është i pari që tregon se të jetuarit në një vend që nxit këto lidhje shkakton rezultate më të mira ekonomike, duke përdorur një grup të dhënash dukshëm më të mëdha se studimet e tjera, dhe duke mbuluar 21 miliardë miqësi në Facebook.

Studiuesit i kufizuan të dhënat, të cilat nuk përfshinin emra, për përdoruesit aktivë të Facebook. Ata vlerësuan të ardhurat e përdoruesve bazuar në kodet e tyre ZIP, kolegjin, modelin e telefonit, moshën dhe karakteristika të tjera.

Për çdo përdorues të Facebook me të ardhura të ulëta, studiuesit përcaktuan se ku jetonte aktualisht personi dhe sa miq me të ardhura të larta kishin. Kjo u dha atyre një masë se sa e lidhur ekonomikisht ishte secila lagje. Më pas ata krahasuan të dhënat e reja me hulumtimet e mëparshme që përdorën të dhënat tatimore për të matur se sa një lagje e caktuar rriti perspektivat ekonomike të fëmijëve me të ardhura të ulëta.

Studiuesit ishin gjithashtu në gjendje të lidhnin pothuajse 20 milionë përdorues me shkollën e tyre të mesme dhe me prindërit e tyre në Facebook. Duke përdorur ato lidhje, ata përsëritën analizën e tyre, këtë herë mbi lidhjet e shkollave të mesme midis fëmijëve të prindërve të pasur dhe të varfër, për të matur ndikimin e marrëdhënieve të krijuara herët në jetë. Ata bënë një analizë të ngjashme për përdoruesit adoleshentë të Instagramit. Dhe ata ndërtuan një analizë të mëparshme të vëllezërve dhe motrave që u shpërngulën në mosha të ndryshme për të treguar se ishte vendi që bënte ndryshimin, kundrejt diçkaje për familjet që u shpërngulën në ato vende.

Çdo analizë kishte të njëjtin rezultat: Sa më shumë lidhje midis të pasurve dhe të varfërve, aq më mirë ndikonte lagjja ishte në largimin e fëmijëve nga varfëria. Pas llogaritjes së këtyre lidhjeve, karakteristika të tjera që hulumtuesit analizuan – duke përfshirë përbërjen racore të lagjes, nivelin e varfërisë dhe cilësinë e shkollës – kishin më pak rëndësi për lëvizshmërinë në rritje, ose aspak.

“Është një punë e madhe sepse mendoj se ajo që na mungon sot në Amerikë, dhe ajo që ka rënë në mënyrë katastrofike gjatë 50 viteve të fundit, është ajo që unë e quaj ‘kapital social lidhës’ – lidhje joformale që na çojnë me njerëz që nuk janë si ne,” tha. Robert Putnam, shkencëtari politik në Harvard, i cili shkroi “Bowling Alone” dhe “Our Kids“, rreth rënies së kapitalit social në Shtetet e Bashkuara. “Dhe është një punë vërtet e madhe sepse ofron një numër rrugësh ose të dhënash me anë të të cilave mund të fillojmë ta lëvizim këtë vend në një drejtim më të mirë.”

Llojet e tjera të kapitalit social kanë rëndësi gjithashtu, si përqindjet e vullnetarizmit në një komunitet dhe miqësitë me njerëz me prejardhje të ngjashme. Megjithatë, studimi i ri tregon se edhe në vendet ku mungojnë llojet e tjera të kapitalit social, mjafton një rritje në marrëdhëniet ndërklasore për të përfituar perspektivat ekonomike të fëmijëve. Dhe është ky lloj kapitali social është ulur pasi vendi është bërë më i ndarë sipas klasave. Në dekadat e fundit, njerëzit janë bërë më të prirur për të jetuar në lagje dhe për të ndjekur shkollat me njerëz me status të ngjashëm ekonomik – sjellje që shkencëtarët socialë thonë se nxitet nga ankthi për rënien në shkallët e të ardhurave në një epokë të pabarazisë në rritje.

Presioni që prindërit ndjejnë për t’u dhënë fëmijëve të tyre një avantazh konkurrues përforcohet kur shoqëria është e pabarabartë dhe ka më shumë për të humbur,” tha Jessica Calarco, një sociologe në Universitetin e Indianës që studion pabarazinë në shkolla dhe mes familjeve. “Shoqëria jonë është e strukturuar në mënyra që dekurajojnë këto lloj miqësish ndërklasore të ndodhin dhe shumë prindër, shpesh të bardhë, po bëjnë zgjedhje se ku të jetojnë dhe çfarë programesh jashtëshkollore t’i vendosin fëmijët e tyre, gjë që i bën ato lidhje më pak të mundshme. ”

Si rezultat, njerëzit e pasur kanë kryesisht miq të pasur, dhe njerëzit e varfër kanë kryesisht miq të varfër.

Njerëzit me të ardhura të ulëta kanë më shumë gjasa se njerëzit me të ardhura të larta të bëjnë miq në lagjet e tyre, zbuloi studimi. Por në zonat më të varfra, ka më pak njerëz të pasur aty pranë për t’u miqësuar.

Është natyra njerëzore të miqësohesh me njerëzit që janë të ngjashëm, kjo është arsyeja pse shumica e kulturave kanë një frazë si “zogjtë e një pende fluturojnë së bashku“, tha profesor Putnam. Edhe kur njerëzit krijojnë lidhje ndër-klasore, ka prova në këtë dhe hulumtime të tjera që ata gravitojnë drejt njerëzve të së njëjtës racë.

Mari, e cila është me ngjyrë dhe japoneze, tha se miqtë që ajo bëri nga familjet më të pasura ishin gjithashtu me ngjyrë.

Vetëm të qenit me zezakët që kishin para ishte një tronditje kulturore,” tha ajo. “Por njerëzit e bardhë me para kishin një mënyrë jetese krejtësisht të ndryshme. Të paktën me zezakët, ne kishim të njëjtat thënie, shihnim të njëjtat filma, gjyshërit tanë kishin të njëjtat besime.

Analiza nuk mati drejtpërdrejt rolin e racës, gjë që nuk ishte dhënë në të dhënat e Facebook. (Edhe pse ka teknika që studiuesit përdorin për të gjetur racën, autorët e studimit të ri nuk i përdorën ato.) Por në vende më të ndryshme racore, studimi gjeti më pak marrëdhënie ndër-klasore.

Gara është e lidhur qartë me nivelet e lëvizshmërisë, kanë treguar një shumëllojshmëri kërkimesh, duke përfshirë ekipin e profesor Chetty. Në përgjithësi, njerëzit me ngjyrë në zona të ndara kanë më shumë gjasa të përjetojnë varfëri të përqendruar dhe të kenë rezultate më të këqija ekonomike.

Kishte spekulime se ndoshta bëhej fjalë për dallime në burime, cilësi të shkollave, norma sociale,” tha ai. “Ajo që ne tregojmë këtu është vendet që kanë popullsi të madhe me ngjyrë priren të jenë më të shkëputur ekonomikisht – si njerëzit me ngjyrë ashtu edhe të bardhët që jetojnë atje kanë më pak miq me të ardhura të larta.

Është e qartë se faktorë të tjerë ndikojnë gjithashtu në rezultatet për njerëzit me ngjyrë në zonat e ndara dhe të integruara, tha ai, duke përfshirë diskriminimin racor në tregun e punës dhe burgosjen masive.

Por studiuesit thonë se gjetjet e tyre mbi rëndësinë e marrëdhënieve ndërklasore janë të vërteta pavarësisht nga raca. Ata gjetën të njëjtën marrëdhënie – lidhje e lartë ekonomike që çon në lëvizshmëri më të lartë ekonomike – në lagjet që ishin pothuajse tërësisht të bardha, me ngjyrë ose hispanike.

“Një kulturë suksesi”
Studiuesit u fokusuan në shkollat e mesme, një nga mjediset e pakta ku njerëzit e të gjitha klasave bëjnë miq me ritme të ngjashme, dhe një vend ku njerëzit krijojnë miqësi të përjetshme përpara se të fillojnë të marrin vendime që mund të përcaktojnë trajektoret e tyre ekonomike.

Shkolla e mesme Angelo Rodriguez në Fairfield, Kaliforni, të cilën ndoqi zonja Bowie, kishte më shumë miqësi ndërklasore sesa shkolla e mesme publike mesatare.

Fairfield, në mes të rrugës midis Sacramento dhe San Francisco, është një zonë jashtëzakonisht e larmishme, racore dhe ekonomike, dhe tre të katërtat e trupit studentor të Rodriguez prej rreth 2,000 janë studentë me ngjyrë. Shkolla, e cila u hap në vitin 2001, kishte një zonë ujëmbledhëse në formë të kundërt C, që vizitohej nga lagjet në anët e largëta të qytetit – kështu që zonja Bowie përfundoi duke udhëtuar në një zonë më të pasur për shkollë. Ajo gjithashtu lejon disa studentë jashtë kufirit të marrin pjesë.

Në përgjithësi, shkollat më të mëdha dhe më të larmishme – si nga pikëpamja ekonomike ashtu edhe racore – kanë një pjesë më të vogël të lidhjeve ndër-klasore. Mund të jetë më e vështirë të bësh miq në grupe të mëdha dhe ka më shumë shanse për të krijuar klik me njerëz me prejardhje të ngjashme. Por Rodriguez High ushqeu miqësi ndërklasore në mënyra të planifikuara dhe të paqëllimshme.

Duke qenë në Rod, ju bëheni miq me të gjithë,” tha zonja Bowie. “Fjalë për fjalë kjo është ajo që bën ajo shkollë.”

Një gjë që mund të ketë ndihmuar ishte faqosja e kampusit të shkollës, me një shëtitore rreth një biblioteke qendrore dhe skena në natyrë. Kjo ishte e qëllimshme, tha John Diffenderfer, president i Aedis Architects, i cili projektoi kampusin: “Ndërveprimet aksidentale të pastrukturuara midis studentëve ishin një përparësi shumë e lartë.”

Rodriguez High ka një orar blloku në të cilin klasat takohen për dy orë secila, çdo ditë tjetër. Kjo krijon grupe të vogla, të ndryshme që kalojnë shumë kohë së bashku. Kur institucionet e mëdha e bëjnë këtë, kjo ndihmon në nxitjen e miqësive ndërklasore, zbuloi hulumtimi. Ndarja e studentëve në bazë të arritjeve akademike, nëpërmjet programeve të diplomës së talentuar ose ndërkombëtare, ka efekt të kundërt.

Aktivitetet jashtëshkollore dhe klubet e interesit luajnë gjithashtu një rol të madh në bashkimin e studentëve me prejardhje të ndryshme, tha Catie Coniconde, një këshilltare e shkollës në Rodriguez, e cila gjithashtu u diplomua nga shkolla, në 2006. Gjysma e studentëve është regjistruar në to.

Fëmijët identifikohen nga programet e tyre jashtëshkollore, më shumë sesa raca apo statusi socio-ekonomik,” tha ajo.

Timothy Malacarne, një sociolog në Kolegjin Shtetëror të Nevadës, ka zbuluar se artet në veçanti duket se nxisin miqësi midis linjave racore dhe ekonomike. “Sa herë që njerëzit bëjnë diçka të vështirë së bashku, ata kanë më shumë gjasa të ndiejnë një ndjenjë farefisnore që nuk bazohet në identitetin e grupit tuaj racor ose socio-ekonomik,” tha ai.

Atletika është një rrugë tjetër, por sportet po bëhen më të ndara pasi sportet e shtrenjta të klubeve kanë kapërcyer ekipet rekreative ose shkollore. Disa rrethe shkollore kanë filluar të ofrojnë transport falas, provime fizike dhe pajisje për të lejuar më shumë studentë të marrin pjesë.

Ndërsa ndjekin interesa të përbashkëta jashtëshkollore, studentët fillojnë të ndajnë aspirata, tha zonja Coniconde. Të marrësh pikë të larta në SAT dhe të ndjekësh një kolegj katër-vjeçar janë qëllime të zakonshme në Rodriguez, tha ajo. Studentët nga pjesa më e pasur e qytetit zakonisht arrijnë me këto synime, ndërsa shumë studentë nga familje me të ardhura më të ulëta nuk i kishin marrë parasysh më parë.

Thjesht dukej si një kulturë suksesi,” tha ajo. “Pritja katërvjeçare ishte e madhe në Rod, dhe është ende sot e kësaj dite.”

Fuqia e miqve
Këto ide mund të zbatohen përtej shkollave të mesme, thanë studiuesit.

Kolegjet, për shembull, mund t’i vendosin studentët e ardhur me grupe të vogla shokësh të dhomës nga një shumëllojshmëri prejardhjesh, në vend që t’u caktojnë rastësisht shokët e dhomës ose t’i lejojnë ata të zgjedhin të tyren. Yale e bën këtë, dhe grupet e vogla përgjithësisht jetojnë në të njëjtat konvikte për të katër vitet. Studentët e saj me të ardhura të ulëta kanë nivele jashtëzakonisht të larta të miqësive ndër-klasore. (Ka më pak miqësi të tilla gjithsej, sepse studentët me të ardhura të ulëta janë një pakicë, megjithëse Yale është zotuar të rrisë pjesën e tyre në një të pestën deri në vitin 2025.)

Kolegjet e mëdha shtetërore, ku studentët mund të zgjedhin shokët e tyre të dhomës ose të ndahen në vëllazëri ose shoqëri ose banesa jashtë kampusit, priren të kenë më pak miqësi përtej klasave. Universiteti i Misisipit, ku më shumë se një e treta e studentëve marrin pjesë në jetën greke, ka një nga nivelet më të ulëta të miqësive ndërklasore nga çdo universitet i madh publik.

Qytetet mund të kenë prioritet parqet e vendosura në qendër dhe hapësirat e tjera komunale, veçanërisht ato që janë të lira. Bibliotekat mund të strehojnë studio radio, qendra shkrimi, kafene, hapësira prodhuese, biblioteka mjetesh dhe programe të tjera që tërheqin banorët më të pasur, ndërkohë që vazhdojnë të ofrojnë shërbime kritike për banorët me të ardhura të ulëta, duke i bashkuar të dy grupet në një hapësirë fizike.

Dhe programet e mentorimit mund të ndërtojnë marrëdhënie ndër-klasore, duke çiftuar njerëz me prejardhje të ndryshme socio-ekonomike për periudha të gjata. Miqtë e Fëmijëve përputhen me fëmijët në rrezik me mentorë profesionistë të paguar, të cilët kalojnë katër orë në javë me ta nga kopshti deri në diplomimin e shkollës së mesme. Të bëhesh burrë i regjistron djemtë në grupet e këshillimit në shkollë dhe i bashkon ata me profesionistë të rinj si mentorë. Të dyja janë treguar të kenë efekte të fuqishme në rezultatet e fëmijëve.

Mari ende jeton në Fairfield dhe mbetet e afërt me të dy grupet e miqve – ata nga lagjja e saj dhe ata që takoi në shkollë të mesme. Trajektoret e tyre kanë ndryshuar. Shumica e miqve të saj të lagjes shkuan në kolegj komunitar, jetojnë afër shtëpisë dhe ende po kuptojnë se çfarë të bëjnë, tha ajo. Miqtë e saj të shkollës së mesme u larguan nga qyteti për kolegje katërvjeçare dhe po ndjekin karrierë në mjekësi dhe dizajn.

Përvoja e saj në të dyja botët, tha ajo, ka qenë thelbësore për suksesin e saj profesional.

Kam marrë shumë njohuri të thella për kulturat që nuk do t’i kisha marrë, as në kolegj, në shkollën juridike apo tani, për shkak të përvojës sime në shkollën e mesme,” tha ajo. “Po të mos kisha pasur ato përvoja, mund të isha vërtet i tronditur duke shkuar në këto hapësira si avokat.”

Metodologjia
Të dhënat mbuluan 72.2 milionë përdorues aktivë të Facebook nga mosha 25 deri në 44 vjeç, duke i mbajtur ata anonimë. Përdoruesit aktivë u përcaktuan si ata që ishin regjistruar në muajin e fundit dhe kishin të paktën 100 miq. Studiuesit e bënë analizën duke përdorur të gjithë miqtë e njerëzve në Facebook, si dhe vetëm 10 miqtë e tyre më të ngushtë, dhe gjetën rezultate shumë të ngjashme. Për të verifikuar që të dhënat ishin përfaqësuese të publikut të përgjithshëm të SHBA-së në atë grupmoshë, ata krahasuan grupin e tyre të të dhënave me të dhënat e regjistrimit. Për të verifikuar që vlerësimet e tyre të statusit socio-ekonomik ishin të sakta, studiuesit përdorën gjithashtu të dhënat e taksave të grumbulluara dhe të dhënat e regjistrimit.
Për të llogaritur lëvizshmërinë ekonomike për çdo kod ZIP, studiuesit përdorën të dhëna tatimore anonime për njerëzit e lindur nga viti 1978 deri në 1983, të cilat ata i kishin analizuar në kërkimet e mëparshme.
Opportunity Insights, grupi kërkimor në Harvard i drejtuar nga Raj Chetty, ka marrë një grant prej 15 milionë dollarësh nga Iniciativa Chan-Zuckerberg, e drejtuar nga Mark Zuckerberg dhe gruaja e tij, Priscilla Chan. Theresa Kuchler dhe Johannes Stroebel kanë pasur bashkëpunime të mëparshme kërkimore me Facebook; në vitin 2018, secili prej tyre mori një dhuratë kërkimore prej 135,000 dollarësh të pakufizuar nga Facebook për N.Y.U. Stern, i palidhur me hulumtimin aktual. Punonjësit e Metës, kompania mëmë e Facebook, renditen si bashkëautorë të gazetave. Studiuesit kryesorë thanë se asnjë nga fondet nga Meta ose Facebook nuk u përdor për këtë projekt, dhe as Meta nuk u lejua të rishikonte ose të ndikonte në gjetjet, përtej sigurimit të privatësisë së të dhënave. Hulumtimi u financua nga Fondacioni Bill dhe Melinda Gates, Fondacioni Overdeck Family, Harvard dhe Fondacioni Kombëtar i Shkencës.

Burimi: The New York Times
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here