Studimi: Pirja e kafesë gjatë shtatzënisë mund t’i bëjë fëmijët tuaj më të shkurtër me disa centimetra

Kafeja e mëngjesit e një gruaje gjatë shtatzënisë – ose soda, ose çaji – mund të rezultojë në shtat më të shkurtër tek fëmijët e saj, duke i vënë ata në rrezik për obezitet dhe sëmundje më vonë në jetë, sipas një studimi të publikuar të hënën.

Gratë shtatzëna që konsumojnë sasi të mëdha kafeine priren të kenë fëmijë më të shkurtër, krahasuar me fëmijët e grave që konsumojnë sasi të ulët kafeine ose aspak, sipas një studimi nga studiuesit në Institutin Kombëtar të Shëndetit të Fëmijëve Eunice Kennedy Shriver dhe Zhvillimi Njerëzor në Bethesda. Studimi u publikua të hënën nga Journal of the American Medical Association.

Studimi ndoqi mijëra fëmijë, të moshës 4 deri në 8 vjeç, të një grupi të ndryshëm grash me nivele të ndryshme të konsumit të kafeinës gjatë shtatzënisë. Në një grup të studiuar, fëmijët e grave me nivelin më të lartë të konsumit të kafeinës gjatë shtatzënisë – ekuivalente me rreth gjashtë filxhanë kafe ose më shumë në ditë – ishin mesatarisht 1.5 centimetra më të shkurtër në moshën 7-vjeçare sesa fëmijët e grave me nivelin më të ulët të konsumimit të kafeinës gjatë shtatzënisë – e barabartë me një çerek filxhan kafeje në ditë ose më pak.

Në një grup tjetër të studiuar, fëmijët e grave me nivelin më të lartë të konsumit të kafeinës gjatë shtatzënisë ishin midis 0.68 dhe 2.2 centimetra më të shkurtër se fëmijët e grave me nivelin më të ulët të konsumit të kafeinës. Hendeku në gjatësi u zgjerua midis moshës 4 dhe 8 vjeç, thanë studiuesit.

Gjetjet tregojnë se “konsumimi i kafeinës nga nëna lidhet me uljen afatgjatë të gjatësisë së fëmijës”, shkruan autorët, megjithëse nuk janë të sigurt se pse mund të jetë kjo.

Le ta lëmë për një moment pamjen mënjanë: pse gjatësia mund të jetë e rëndësishme? Shtati më i shkurtër është i shoqëruar me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe obezitetit si të rritur, duke i vënë potencialisht fëmijët e konsumatorëve me shumë kafeinë në rrezik më të madh për probleme shëndetësore më vonë në jetë, sipas studimit.

Studime të tjera si ai i botuar në vitin 2018, i cili shqyrtoi marrjen e kafeinës nga afro 51,000 gra shtatzëna norvegjeze gjeti një lidhje midis marrjes së lartë të kafeinës nga nëna dhe një rritje të BMI-së ose indeksit të masës trupore të një fëmije. Por studimi i ri nuk arriti në një përfundim të ngjashëm.

Burimi: Fortune
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here