Studimi: Skizofrenia e lidhur me përdorimin e mariuhanës

Përqindja e rasteve të skizofrenisë të lidhura me përdorimin problematik të marihuanës është rritur gjatë 25 viteve të fundit, sipas një studimi të ri nga Danimarka. 

Në 1995, 2% e diagnozave të skizofrenisë në vend ishin të lidhura me çrregullimin e përdorimit të kanabisit. Në vitin 2000, ajo u rrit në rreth 4%. Që nga viti 2010, kjo shifër u rrit në 8%, zbuloi studimi.

Carsten Hjorthøj, një profesor i asociuar në Qendrën Kërkimore të Kopenhagenit për Shëndetin Mendor dhe një bashkë-autor i studimit të botuar në revistën mjekësore JAMA Psychiatry, mendon se është shumë e rëndësishme të bashkohen disa studime të ndryshme për të arritur në konkluzione më të thelluara se përdorimi i kanabisit nuk është i padëmshëm. 

Kërkimet e mëparshme kanë sugjeruar se rreziku i skizofrenisë është rritur për njerëzit që përdorin kanabis, dhe lidhja është veçanërisht e nxitur nga përdorimi i rëndë i drogës. Shumë studiues supozojnë se përdorimi i kanabisit mund të jetë një “shkak komponent”, i cili ndërvepron me faktorë të tjerë të rrezikut, për të shkaktuar këtë gjendje. 

Përdorimi i kanabisit dhe çrregullimet nga përdorimi i kanabisit janë rritur në Danimarkë, tha studimi – një model që është parë gjithashtu globalisht jo vetëm në Danimarkë. Përdorimi rekreativ i barërave të këqija është i paligjshëm në Danimarkë por lejohet për qëllime medicinale. Çrregullimet e përdorimit të kanabisit që zakonisht përcaktohen si përdorim problematik të ilaçit janë: 

  • zhvillimi i tolerancës ndaj barërave të këqija; 
  • përdorimi i kanabisit në sasi më të mëdha ose për një periudhë më të gjatë nga sa ishte menduar; 
  • pamundësia për të zvogëluar përdorimin; 
  • shpenzimi i madh i kohës me marrjen, përdorimin ose rikuperimin nga efektet e kanabisit; 
  • heqja dorë nga aktivitetet dhe detyrimet e rëndësishme në favor të kanabisit; 
  • dhe përdorimi i vazhdueshëm i drogës pavarësisht nga pasojat negative. 

Rritja e skizofrenisë? 

Skizofrenia është një çrregullim mendor kronik, i rëndë dhe paaftësues. Simptomat e tij mund të përfshijnë iluzione, çrregullime të mendimit dhe halucinacione. Sipas OBSH, në mbarë botën, skizofrenia prek 20 milionë njerëz. Nuk ka kurë, kështu që mjekët përpiqen të menaxhojnë simptomat me ilaçe dhe terapi. Ndërsa një studim ka sugjeruar që skizofrenia po rritet në Danimarkë, në vendet e tjera pamja është e pasigurt, thotë Hjorthøj. 

Në SH.B.A., Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor shprehet se është e vështirë të merren vlerësime të sakta të përhapjes së skizofrenisë sepse diagnoza është komplekse dhe mbivendoset me çrregullime të tjera. “Shumë tekste akademike në psikiatri thonë se gjendja … e skizofrenisë është konstante me kalimin e kohës dhe e pavarur nga vendndodhja gjeografike,” tha Hjorthøj. “Dhe kjo shpesh është përdorur si një argument kundër hipotezës se kanabisi mund të shkaktojë skizofreni,” shtoi ai. “Megjithatë, rezulton se ka shumë pak kërkime që do të mbështesin këtë nocion.”

Studimi i ri u bazua në të dhënat nga regjistri kombëtar shëndetësor i Danimarkës dhe përfshiu të gjithë njerëzit në Danimarkë të lindur para 31 dhjetorit 2000, të cilët ishin 16 vjeç ose më të vjetër në një moment nga 1 janari 1972, deri më 31 dhjetor 2016. Gjetjet mund të ndihmojnë në shpjegimin e “rritjes së përgjithshme të ndodhjes së skizofrenisë që është vërejtur në vitet e fundit” dhe siguron një mbështetje se “lidhja e vëzhguar prej kohësh midis kanabisit dhe skizofrenisë ka të ngjarë të jetë pjesërisht shkaktar në natyrë”, thuhet në studim.

Studimi vlerësoi njerëzit që kishin një diagnozë klinike për çrregullimin nga trajtimi i kanabisit, jo përdorimin e përgjithshëm të drogës, vuri në dukje Terrie Moffitt, një profesoreshë dhe kryetare në Sjelljen Sociale dhe Zhvillimin e Institutit të Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neuroshkencës në King’s College London. “Ky studim i të dhënave mjekësore mbarëkombëtare shton dëshmi të rëndësishme që pacientët me çrregullime të diagnostikuara të përdorimit të kanabisit janë më të rrezikuar nga psikozat tani sesa dikur,” tha Moffitt, e cila studion efektet e përdorimit të kanabisit në shëndetin mendor të gjeneratës Baby Boomer, raportoi për Qendrën e Mediave Shkencore në Londër. Sidoqoftë, ajo thotë se shumica e përdoruesve të kanabisit, madje edhe ata që janë të varur prej tij, kurrë nuk kërkojnë trajtim dhe shumë njerëz e përdorin atë në mënyrë rekreative pa zhvilluar probleme.

“Dihet që njerëzit që kërkojnë trajtim kanë tendencë të kenë probleme të shumta të shëndetit mendor, jo vetëm probleme me kanabisin,” tha Moffitt. “Dhe ka shumë më tepër përdorues rekreativë të kanabisit që menaxhojnë kanabisin mirë sesa përdoruesit e varur nga kanabisi që nuk mund ta menaxhojnë atë.” 

Në një editorial që shoqëroi studimin, Tyler J. Vandereele, një profesor në Departamentet e Epidemiologjisë dhe Biostatistikës në Shkollën e Shëndetit Publik në Harvard T.H. Chan, tha se vlerësimet në studim mund të ishin konservatore për shkak të nën-diagnostikimit të çrregullimit të përdorimit të kanabisit. “Çrregullimi i përdorimit të kanabisit nuk është përgjegjës për shumicën e rasteve të skizofrenisë, por është përgjegjës për një proporcion jo të papërfillshëm dhe në rritje. Kjo duhet të konsiderohet në diskutimet në lidhje me legalizimin dhe rregullimin e përdorimit të kanabisit,” shkroi VanderWeele.

Burimi: JamaNetwork.com, OBSH

Shpërndaje

1 Koment

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here