Studimi zbulon se problemet e zemrës mund të zbulohen nëpërmjet zërit tuaj

Studiuesit në klinikën Mayo në SHBA kanë zbuluar se kur njerëzit vuajnë nga probleme shqetësuese të zemrës, kjo mund të zbulohet në zërin e tyre.

Ngaqë ndryshimi vokal është shumë delikat për t’u dëgjuar nga njerëzit, shkencëtarët kanë krijuar një algoritëm inteligjent artificial që mund të dallojë ndryshimet e vogla në të folur.

Në një grup studimi prej 108 personash të rrezikuar nga problemet e zemrës, gati 6 në 10 që shënuan rezultate të larta të rrezikut vokal përfunduan në spital brenda dy viteve, krahasuar me vetëm 3 në 10 prej atyre që kishin rezultatet më të ulëta.

Ata që kishin rezultate të larta, kishin gjithashtu 2.6 herë më shumë gjasa për të vuajtur probleme të mëdha të lidhura me sëmundjen e arterieve koronare dhe 3 herë më shumë gjasa të kishin grumbullim të pllakave në arteriet e zemrës sesa ata me rezultate të ulëta.

Ne nuk mund t’i dëgjojmë vetë këto veçori të veçanta,” tha Dr. Jaskanwal Deep Singh Sara, bashkëpunëtor kardiologjik në Klinikën Mayo dhe autori kryesor i studimit.

Kjo teknologji po përdor makineritë për të përcaktuar sasinë e diçkaje që nuk është lehtësisht e matshme për ne duke përdorur trurin dhe veshët tanë njerëzorë“.

Përdorim më i madh i telemjekësisë
Studiuesit shpresojnë se teknologjia mund të mbajë kontrollin e njerëzve nga distanca dhe të tregojë ata që janë më të rrezikuar.

Telemjekësia është jo-invazive, me kosto efektive dhe efikase, dhe është bërë gjithnjë e më e rëndësishme gjatë pandemisë”, shtoi Dr. Sara.

Ne nuk po sugjerojmë që teknologjia e analizës së zërit të zëvendësojë mjekët ose të zëvendësojë metodat ekzistuese të ofrimit të kujdesit shëndetësor, por ne mendojmë se ka një mundësi të madhe që teknologjia e zërit të veprojë si një shtesë e strategjive ekzistueseOfrimi i një kampioni zëri është shumë intuitiv dhe madje i këndshëm për pacientët, dhe mund të bëhet një mjet i shkallëzuar për ne për të përmirësuar menaxhimin e pacientit.”

Studimi përfaqëson herën e parë që analiza e zërit është përdorur për të parashikuar shëndetin e zemrës.

Studiuesit rekrutuan 108 pacientë të cilët ishin referuar për një angiogramë koronare – një procedurë imazherie me rreze X e përdorur për të vlerësuar gjendjen e arterieve të zemrës.

Pjesëmarrësve iu kërkua të regjistronin tre mostra zëri prej 30 sekondash, një nga një tekst i përgatitur dhe të tjerat duke folur për një përvojë negative dhe një pozitive.

Më pas, algoritmi Vocalis Health analizoi mostrat e zërit të pjesëmarrësve, duke vënë në dukje tipare të tilla si frekuenca, amplituda, lartësia dhe ritmi, dhe i krahasoi ato me një grup trajnimi prej mbi 10,000 mostra zanore të mbledhura në Izrael.

U identifikuan gjashtë tipare që ishin shumë të lidhura me sëmundjen e arterieve koronare, të tilla si luhatjet minimale në brezin e frekuencës rreth 1622 Hz.

Gjatë dy viteve të ndjekjes, 58.3% e njerëzve me rezultate të larta vizituan spitalet për dhimbje gjoksi ose pësuan sindromë akute koronare, krahasuar me 30.6% të atyre me rezultate të ulëta.

Lidhja me sistemin nervor autonom
Shkencëtarët janë ende të pasigurt pse disa veçori të zërit duket se janë tregues të sëmundjes së arterieve koronare, por besojnë se sistemi nervor autonom mund të luajë një rol.

Kjo pjesë e sistemit nervor rregullon funksionet trupore që nuk janë nën kontroll të vetëdijshëm, që përfshin si kutinë e zërit ashtu edhe shumë aspekte të sistemit kardiovaskular, si rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut.

Çrregullimet e sistemit nervor autonom kanë qenë gjithashtu të lidhura më parë me problemet e të folurit.

Është padyshim një fushë emocionuese, por ka ende shumë punë për të bërë,” tha Dr. Sara.

Studimi u prezantua në sesionin e 71-të shkencor të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë dhe u botua në Procedurat e Klinikës Mayo.

Burimi: The Telegraph
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here