Testimi i ADN-së mund të përdoret si bioarmë për të synuar amerikanët

Po zhvillohen bio-armë që përdorin ADN-në specifike për të synuar dhe vrarë individë përmes profilit të tyre mjekësor, paralajmëroi të premten një anëtar demokrat i Komitetit të Inteligjencës të Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-së.
Përfaqësuesi Jason Crow, një veteran i ushtrisë amerikane, përdori Forumin e Sigurisë së Aspenit për të paralajmëruar amerikanët që të jenë më të matur në lidhje me ndarjen e ADN-së së tyre me kompanitë private për shkak të ardhjes së llojeve të reja të bioarmëve.
Thirrja e tij është një përsëritje e vitit 2019, kur shqetësimet rreth marrjes së ADN-së së anëtarëve të shërbimit amerikan nga Kina e shtynë Pentagonin të lëshojë një këshillë për të gjithë forcën kundër përdorimit të kompleteve komerciale të testimit të ADN-së për të gjurmuar prejardhjen e dikujt.
“Ju në fakt mund të merrni ADN-në e dikujt, të merrni, ju e dini, profilin e tij mjekësor dhe mund të synoni një armë biologjike që do ta vrasë atë person ose do ta largojë nga fusha e betejës ose do ta bëjë atë të pafuqishëm,” thuhet se tha Crow, nga Kolorado.
Kongresmeni tha se zhvillimi i bioarmëve të sofistikuara është shqetësues duke pasur parasysh popullaritetin e shërbimeve të testimit të ADN-së, ku njerëzit ndajnë me dëshirë hartën e tyre gjenetike me bizneset për të fituar njohuri mbi gjenealogjinë dhe shëndetin e tyre, raporton Daily Mail . “Nuk mund të diskutohet për këtë pa folur për privatësinë dhe mbrojtjen e të dhënave tregtare, sepse pritshmëritë për privatësinë janë degraduar gjatë 20 viteve të fundit”, tha ligjvënësi demokrat.
Të rinjtë në fakt kanë shumë pak pritshmëri për privatësinë, kjo është ajo që tregojnë sondazhet dhe të dhënat.”
Crow, një ish-ushtarak, i cili shërbeu tre herë në detyrë në Irak dhe Afganistan, vazhdoi: “Njerëzit do të pështyjnë shumë shpejt në një filxhan dhe do ta dërgojnë atë në 23andMe dhe do të marrin të dhëna vërtet interesante për prejardhjen e tyre.”
Dhe merreni me mend çfarë? ADN-ja e tyre tani është në pronësi të një kompanie private. Mund të shitet me shumë pak mbrojtje të pronësisë intelektuale ose mbrojtje të privatësisë dhe ne nuk kemi regjime ligjore dhe rregullatore për t’u marrë me këtë.
Crow vazhdoi të këshillojë se “një diskutim i hapur dhe publik rreth… si duket mbrojtja e informacionit të kujdesit shëndetësor, informacionit të ADN-së dhe të dhënave tuaja, sepse ato të dhëna në të vërtetë do të prokurohen dhe mblidhen nga kundërshtarët tanë për zhvillimin e këtyre sistemeve.  ”
Ofruesi i shërbimit të ADN-së 23andMe ka deklaruar vazhdimisht se nuk i shet informacionet private të klientëve.
Kjo nuk është hera e parë që testimi i ADN-së vihet në dyshim si një rrezik për sigurinë personale.
Shqetësimet rreth blerjes së ADN-së nga Kina të anëtarëve të shërbimit amerikan e shtynë Pentagonin të lëshonte një këshillë në fund të vitit 2019 për të gjithë forcën kundër përdorimit të kompleteve komerciale të testimit të ADN-së për të zbuluar prejardhjen e dikujt, raportoi Breitbart News.
Ka një shqetësim në rritje në komunitetin shkencor se palët e jashtme po shfrytëzojnë përdorimin e të dhënave gjenetike për qëllime të dyshimta, duke përfshirë mbikëqyrjen masive dhe aftësinë për të gjurmuar individët pa autorizimin ose vetëdijen e tyre,” tha Pentagoni në këshillën e tij të 20 dhjetorit 2019, raportuar për herë të parë nga Yahoo News.
Megjithatë, as memorandumi dhe as raporti i Yahoo News nuk përmendën në mënyrë specifike Kinën si shqetësimin kryesor.
Por dy burime të kongresit thanë për Breitbart News se paralajmërimi i Pentagonit u nxit nga shqetësimi mbi përpjekjet e Kinës për të marrë ADN-në dhe informacione të tjera personale shëndetësore nga kompanitë e njohura në SHBA.
Burimi: Breitbart News
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here