Thënie nga Nënë Tereza që frymëzojnë dashuri, besim dhe shpresë

Unë jam një laps i vogël në dorën e një Zoti që shkruan, i cili po i dërgon një letër dashurie botës,” shkroi një herë Nënë Tereza. Lërini fjalët e saj të dashurisë dhe besimit t’ju frymëzojnë çdo ditë.
Kur problemet e përditshme ju pushtojnë, reflektimi i disa citimeve të Nënë Terezës mund të frymëzojë shpresën dhe një fokus të ripërtërirë për të jetuar një jetë dashurie, shërbimi dhe besimi.
Një nga humanitaret më të mëdha të epokës sonë, Shën Tereza e Kalkutës, siç u quajt pas kanonizimit të saj në vitin 2016 nga papa Françesk, i tregoi botës se si t’i duam dhe t’i shërbejmë më pak fatit rreth nesh. E vogël në përmasa dhe shtat, ajo e kompensoi atë me zellin dhe përkushtimin e saj ndaj njerëzve që i donte dhe i ndihmonte – më shpesh ata që shiheshin si të dëbuar dhe të margjinalizuar nga komunitetet e tyre. Kur murgesha e përkushtuar me origjinë shqiptare fitoi çmimin Nobel për Paqen në vitin 1979, ajo dhuroi të gjithë çmimin e saj në para për të varfërit në Indi.
Në jetën e saj të gjatë, ajo preku jetët e miliona njerëzve përmes pranisë dhe akteve të saj bamirëse, si dhe të vërtetave që ndau nga përvoja e saj e besimit. Si dikush që mishëroi natyrën shërbëtore të Krishtit, duke qenë duart dhe këmbët e tij për të tjerët, ajo na la me mençuri të qëndrueshme për të frymëzuar besimin tonë. Në fjalët e saj dhe veçanërisht në veprimet e saj, ne shohim se një jetë dashurie – sado e madhe apo e vogël, e qetë apo e njohur – është domethënëse, kuptimplotë dhe e fuqishme.
Reflektoni me këto thënie nga Nënë Tereza gjatë gjithë ditës tuaj. Ndani ndonjë thënie me një mik për t’i inkurajuar ata. Ose printoni dhe mbani një të tillë në dhomën tuaj të shtëpisë ose zyrës për ta mbajtur mendjen në krye të mençurisë së saj. Në fund të fundit, gjërat e vogla që bëni sot në dashuri mund dhe do të ndryshojnë nesër.
Thënie nga Nënë Tereza
Nëse i gjykon njerëzit, nuk ke kohë për t’i dashur ata.”
Paqja fillon me një buzëqeshje.”
Kemi frikë nga e ardhmja sepse po e humbim të sotmen”.
Jo të gjithë ne mund të bëjmë gjëra të mëdha.  Por ne mund të bëjmë gjëra të vogla me dashuri të madhe.”
E djeshmja ka ikur. E nesërmja nuk ka ardhur ende. Kemi vetëm të sotmen. Le të fillojmë.”
Sa herë që i buzëqesh dikujt, është një veprim dashurie, një dhuratë për atë person, një gjë e bukur.”
Fjalët e mira mund të jenë të shkurtra dhe të lehta për t’u thënë, por jehona e tyre është vërtet e pafundme.”
Mos mendoni se dashuria për të qenë të vërtetë duhet të jetë e jashtëzakonshme. Ajo që na duhet është të duam pa u lodhur.
Varfëria më e tmerrshme është vetmia dhe ndjenja e të qenit i padashur.”
Nuk është e rëndësishme se sa shumë japim, por sa shumë dashuri kemi dhënë për të dhënë.
Një jetë që nuk jetohet për të tjerët nuk është jetë.
Unë preferoj që ju të bëni gabime në mirësi sesa të bëni mrekulli në gabime.”
Nëse gjeni lumturi, njerëzit mund të jenë xhelozë. Jini të lumtur gjithsesi.”
Unë, e vetme, nuk mund ta ndryshoj botën, por mund të hedh një gur nëpër ujëra për të krijuar shumë valë.”
Zoti nuk kërkon që ne të kemi sukses, ai kërkon vetëm që ju të përpiqeni.”
Uria për dashuri është shumë më e vështirë për t’u hequr sesa uria për bukë.”
Ji i lumtur në këtë moment, mjafton. Çdo moment është gjithçka që na nevojitet, jo më shumë.”
Disiplina është ura midis qëllimeve dhe arritjeve.
Lutja nuk është të kërkosh. Lutja është ta vësh veten në duart e Perëndisë, në dispozicionin e Tij dhe të dëgjosh zërin e Tij në thellësi të zemrës tënde.”
Unë mund të bëj gjëra që ju nuk mundeni, ju mund të bëni gjëra që unë nuk mundem; së bashku mund të bëjmë gjëra të mëdha.”
Jeta është një këngë, këndoje. Jeta është një luftë, pranoje.”
Dashuria e vërtetë është dashuria që na shkakton dhimbje, që dhemb dhe megjithatë na sjell gëzim. Kjo është arsyeja pse ne duhet t’i lutemi Zotit dhe t’i kërkojmë Atij që të na japë guximin për të dashur.”
Unë jam një laps i vogël në dorën e një Zoti që shkruan, i cili po i dërgon një letër dashurie botës.”
Nëse je i përulur, asgjë nuk do të të prekë, as lavdërimi, as turpi, sepse ti e di se si je.”
Mos prisni për liderë;  bëje vetëm, nga personi në person.”
 “Ji i mirë dhe i mëshirshëm. Askush të mos vijë kurrë tek ti pa u larguar më mirë dhe më i lumtur.”
Një nga realitetet që ne jemi të thirrur të kalojmë të gjithë është të kalojmë nga neveria në dhembshuri dhe nga dhembshuria në habi.”
Jeta është një mundësi, përfito prej saj. Jeta është bukuri, admiroje. Jeta është një ëndërr, realizoje.
Le të bëjmë një pikë, që takohemi me njëri-tjetrin me një buzëqeshje, kur është e vështirë të buzëqeshësh. Buzëqeshini njëri-tjetrit, gjeni kohë për njëri-tjetrin në familjen tuaj.”
Nëse nuk mund të ushqeni njëqind njerëz, ushqeni vetëm një.
Kurrë mos u shqetësoni për numrat. Ndihmoni një person në një kohë dhe gjithmonë filloni me personin më të afërt.”
Dashuria për të qenë e vërtetë, duhet të kushtojë – duhet të lëndojë – duhet të na zbrazë nga vetja.
Mos lejoni që të dëshpëroheni nga ndonjë dështim për sa kohë që keni bërë më të mirën tuaj.”
Të jesh i padëshiruar, i padashur, i pakujdesshëm, i harruar nga të gjithë, mendoj se është një uri shumë më e madhe, një varfëri shumë më e madhe sesa një person që nuk ka asgjë për të ngrënë.”
Jeta është një sfidë; ne duhet ta ndërmarrim atë.
Varfërinë nuk e krijoi Zoti. Jemi ne që e kemi shkaktuar atë, ju dhe unë përmes egoizmit tonë.
Njerëzit janë jorealistë, të palogjikshëm dhe egoistë. Duajini ata gjithsesi.”
Personi që jep me një buzëqeshje është dhuruesi më i mirë sepse Zoti e do një dhurues të gëzuar.”
Një person i mbushur me gëzim predikon pa predikuar.”
Unë nuk lutem për sukses; Kërkoj besnikëri.”
Unë e di se po prek trupin e gjallë të Krishtit në trupat e thyer të të uriturve dhe të vuajturve.”
Secili prej tyre është Jezusi i maskuar.”
Ji besnik në gjërat e vogla, sepse në to qëndron forca jote.”
Gëzimi është një rrjet dashurie në të cilën mund të kapësh shpirtrat.”
Puna pa dashuri është skllavëri.”
Mënyra se si ndihmoni në shërimin e botës është që ta filloni me familjen tuaj.”
“Ne vetë mendojmë se ajo që po bëjmë është vetëm një pikë në oqean. Por oqeani do të ishte më i vogël për shkak të asaj pike që mungon.”
Po, duhet ta jetosh jetën bukur dhe të mos lejosh që fryma e botës që të bën perëndi nga fuqia, pasuria dhe kënaqësia të bëjnë të harrosh se je krijuar për gjëra më të mëdha.”
Duhet të dimë se jemi krijuar për gjëra më të mëdha, jo vetëm për të qenë numër në botë, jo vetëm për të marrë diploma dhe diploma, këtë punë e atë punë. Ne jemi krijuar që të duam dhe të na duan.”
Dikur besoja se lutja i ndryshon gjërat, por tani e di se lutja na ndryshon neve dhe ne i ndryshojmë gjërat.”
Ne nuk kemi nevojë për armë dhe bomba për të sjellë paqen, ne kemi nevojë për dashuri dhe dhembshuri.”
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here