Tregjet e mallrave përgatiten për një dollar të shfrenuar

Malli më i rëndësishëm në botë nuk është nafta, gazi, bakri apo xeherori i hekurit: janë dollarët.

Kjo duhet të bëjë që ata që janë në anën e gjatë të tregtisë së mallrave të dridhen tani. Një dollar amerikan në steroid po dëmton monedhat nga Britania e Madhe dhe Evropa në Japoni, Indi dhe Kinë, të cilat kanë rënë të gjitha nën nivelet afatgjata ditët e fundit. Megjithatë, ndryshe nga ato vende, nafta e papërpunuar, drithërat dhe metalet nuk kanë asnjë bankë qendrore për të mbështetur vlerën e tyre kundrejt emëruesit në rritje në të cilin janë çmimet.

Një matje e ponderuar e vlerës së monedhës së gjelbër është më e larta në 20 vjet, ndërsa Indeksi i Mallrave të Bloomberg Spot po mbyllet në nivelin më të ulët që nga pushtimi i Rusisë në Ukrainë.

Sigurisht, rritja e kostos së prodhimit do të dobësojë ofertën e mallrave në kufi. Investitorët mbeten të kujdesshëm për financimin e lëndëve djegëse fosile dhe kjo nuk ka gjasa të ndryshojë me rritjen e kostove të huamarrjes. Rritja e kërkesës nga ekonomitë që ngadalësohen me shpejtësi do të bjerë më shpejt sesa mund të përshtatet oferta e mallrave.

Në vitet 1960, kontradiktat e regjimit të rrënuar të kursit fiks të këmbimit të Bretton Woods, shkaktuan që qeveritë evropiane të akuzonin Uashingtonin për “eksportim të inflacionit“. Më pas, Richard Nixon shkëputi monedhën e gjelbër nga ari në 1971, eksportuesit e naftës së papërpunuar ngritën çmimet dy vjet më vonë për të rikuperuar të ardhurat e tyre jo-dollar, dhe bota me të vërtetë kuptoi se si ndihej inflacioni.

Duket se po shohim një model të ngjashëm tani – përveçse nuk është inflacioni që po eksporton Jay Powell, por shërimi brutal i tij ndërsa normat e interesit në SHBA vazhdojnë të rriten. Bërja e mallrave më pak të përballueshme për një pjesë të madhe të ekonomisë globale është padyshim një mënyrë që bota të përshtatet me kushtet e vështira që u panë që kur Covid-19 filloi të zbehet. Nëse një bum i ofertës dështon të shfaqet, një rënie në kërkesë është e vetmja alternativë. Amerika po eksporton recesion në botë. Tregjet e mallrave shpresojnë më mirë që kjo kthesë monetare të mos përfundojë aq shkatërruese sa ajo nëpër të cilën kaloi bota 50 vjet më parë.

Sa herë që presidenti Joe Biden poston në Twitter për rënien e shpejtë të çmimeve të benzinës, ia vlen të kurseni një mendim për konsumatorët kudo në botë. Nëse monedha juaj është një nga ato që kanë rënë në muajt e fundit, atëherë ju në fakt po paguani më shumë për naftën tuaj bruto tani sesa keni qenë para fillimit të pushtimit rus të Ukrainës. Në figurën më poshtë tregohet se si po blihet një fuci naftë Brent me monedha të ndryshme.

Burimi: Bloomberg
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here