Udhëtimet e biznesit po rikuperohen pasi më shumë drejtues po zgjedhin takimet përballë në vend të Zoom

Që nga janari, Jen Coleman e ka hequr zakonin e saj të videokonferencave, duke fluturuar nga shtëpia e saj në Londër, fillimisht në Miami dhe më vonë në Melburn, për të takuar personalisht klientët e saj – dhe për të fituar një rinovim kontrate për kompaninë e saj. “Kam kaluar dy vjet në Zoom,” tha Coleman, 33, e cila ndihmon kompaninë australiane të telefonit Optus të menaxhojë marrëdhëniet e saj me shoferin e Formula 1, Daniel Ricciardo. “Thjesht nuk është më njësoj.”
Përvoja e Coleman është vetëm një pjesë e vogël e dëshmisë që tregon një rikthim në udhëtimet e biznesit. Frika e hershme e linjave ajrore se aplikacionet e videokonferencave si Zoom, Teams dhe Skype mund t’i mbajnë udhëtarët fitimprurës të biznesit në shtëpi përgjithmonë po pakësohen pasi qeveritë po lehtësojnë kufizimet dhe drejtuesit po rizbulojnë vlerën tregtare të kontaktit njerëzor. Të dhënat nga katër kompanitë kryesore që menaxhojnë udhëtimet e korporatave tregojnë se dy vjet pasi Covid-19 e shtyu aviacionin në prag falimentimi, kabinat e klasit premium po mbushen përsëri. Pesimistët “gabuan“, tha Andrew Crawley, shefi tregtar për American Express Global Business Travel, lider në industri. “Udhëtarët e biznesit po kthehen.”

Ky do të jetë çelësi për ringjalljen e linjave ajrore. Klientët e korporatave zakonisht ofrojnë kthime më të mëdha, duke shpenzuar më shumë se 1 trilion dollarë për udhëtime në 2019, sipas Këshillit Botëror të Udhëtimit dhe Turizmit. FCM Travel, e cila ka prani në pothuajse 100 vende, tha se biznesi është në 80% të ritmit të vitit 2019 dhe në disa vende ka kaluar përpara niveleve para pandemisë. “Po rikthehet shumë më i fortë se sa e parashikonte kushdo”, tha Bertrand Saillet, drejtor menaxhues i operacioneve aziatike të kompanisë.

Ndërkohë që mbetet për t’u parë nëse rimëkëmbja mund të mbahet – drejtuesit në fund të fundit mund të bëjnë më pak udhëtime pune sesa më parë, sapo euforia fillestare e kthimit në udhëtim të shuhet – ritmi i rimëkëmbjes po forcon besimin tek linjat ajrore ndërsa ato vendosin flota dhe hartojnë rrjetet e tyre pas pandemisë. Indeksi i Bloomberg World Airlines është rritur me rreth 50% nga niveli më i ulët i majit 2020. “Unë mendoj se këtë tremujor ne do të jemi në gjendje të shtrojmë të gjithë pyetjen: ‘A po kthehet udhëtimi i biznesit?‘” Shefi Ekzekutiv i United Scott Kirby tha për televizionin Bloomberg. “Udhëtimi i biznesit po rikuperohet kaq shpejt sa na bën të ndihemi vërtet, vërtet të sigurt.”

Fotografia nuk është uniforme. Rimëkëmbja është “anemike” në Kinë, e cila ende po mbyll qytete të tëra në një përpjekje për të zhdukur Covid-in, dhe në Hong Kong, ku vizitorët e huaj duhet të karantinohen pas mbërritjes.
Disa në biznes thonë se do të ketë një shkallë pakësimi pas dy vitesh suksesi relativ me mbledhje virtuale. Të paktën, drejtuesit do të bëhen më selektivë, duke hequr dorë nga udhëtimet marxhinale që do t’i lejojnë ata të shohin shkurtimisht kolegët pa përfitime të menjëhershme dhe të matshme, tha Keith Tan, CEO i Bordit të Turizmit të Singaporit: “Njerëzit janë të lumtur që nuk janë më të detyruar të udhëtojnë me orë dhe orë të tëra dhe të kalojnë jet lag për takimet që tani dihet se mund të zhvillohen në mënyrë efektive përmes Zoom.”

Megjithëse shërbimi i rezervimit në internet Hotel Planner parashikon se do të duhen edhe dy vjet shtesë që udhëtimet e biznesit të rikuperohen plotësisht, shumë drejtues po e kompensojnë kohën e humbur. Shumica e kompanive që iu përgjigjën një sondazhi të prillit nga Shoqata Globale e Udhëtimit të Biznesit thonë se po i rikthejnë drejtuesit në avionë pasi stafi kthehet në zyrë dhe udhëtimet anulohen më rrallë. AustralianSuper, fondi më i madh i pensioneve në vend, po dërgon menaxherë në mbarë botën për të mbikëqyrur investimet dhe për të takuar stafin. Në mars, CEO Paul Schroder fluturoi për në Londër, shëtitja e tij e parë jashtë vendit që nga pandemia. “Ne nuk kemi alternativë veçse të investojmë siç duhet për t’i bashkuar njerëzit,” thotë Schroder. “Ka diçka të veçantë në takimin ballë për ballë.”
Burimi: Bloomberg Business
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here