Prindërimi mund të jetë luks? Më shumë millenials dhe Gen Z po zgjedhin të mos kenë fëmijë

Gjatë jetës së saj të rritur, Margaret Rakowski, 35, herë pas here ishte e interesuar të bëhej nënë. Por koha nuk dukej kurrë e duhura. Dhe paratë ishin arsyeja kryesore pse.

Unë u rrita në një mijëvjeçar kur, në çdo moment historik të jetës sime, ndonjë ngjarje shkatërruese po ndikonte në stabilitetin tim personal dhe financiar,” tha Rakowski, konsulente IT që jeton në New Orleans, Luiziana. Recesioni i madh goditi gjatë punës së saj të parë jashtë kolegjit. Shto ndryshimet klimatike, një mjedis politik shumë polarizues gjatë presidencës së Trump, dhe më pas pandemia, dhe Rakowski ka humbur plotësisht interesin për prindërimin.

Nëse paratë nuk do të ishin një problem në moshën madhore të saj të hershme, “ndoshta do të kisha përfunduar duke zgjedhur të kisha fëmijë,” thotë Rakowski.

Por ajo është e lumtur që gjërat dolën ashtu siç dolën. Në retrospektivë, thotë ajo, të konsiderosh se mëmësia më së shumti vinte nga një vend i pritjeve shoqërore dhe gjinore, në krahasim me dëshirën personale.

Rakowski është mes një numri në rritje të të rinjve në SHBA, të cilët po zgjedhin të qëndrojnë pa fëmijë – shumë për arsye financiare.

Ka një kosto financiare kaq të madhe për të pasur fëmijë këto ditë, saqë nëse nuk keni një rrjet të gjerë familjar për të mbështetur nga kostot e kujdesit për fëmijët, ushqimi, veshmbathja dhe arsimimi, mund të jetë gjithashtu një luks,” thotë Angela Sanchez, 31 vjeç. , shkrimtare dhe konsulente me qendër në Los Anxhelos.

Disa banorë të qytetit tashmë ndihen të tensionuar nga kostoja e lartë e jetesës në zonën e tyre të metrosë. “Nuk mund të përballoj as qiranë, e lëre më një fëmijë. Macja ime është mjaft e shtrenjtë”, thotë Serena Lee, 25 vjeç, një koordinatore e riciklimit të mbetjeve organike që jeton në Los Angeles, Kaliforni.

Interesi për prindërimin ka qenë në rënie prej vitesh
Lindjet në SHBA kanë rënë çdo vit që nga viti 2007, përveç në 2014, sipas një raporti të fundit të Statistikave Kombëtare Vital të CDC. Shkalla totale e lindshmërisë ra në 1,641 lindje për 1,000 gra në vitin 2020. Kjo është 4% më pak nga viti 2019, duke bërë një rekord të ri të ulët.

Ashtu si në shumë vende të tjera të zhvilluara, popullsia e SHBA-së nuk po rritet me një ritëm aq të shpejtë sa të zëvendësohet. CDC thotë se kjo do të kërkonte një normë fertiliteti prej rreth 2,100 fëmijë për 1,000 gra.

Sipas një analize të Institutit Brookings, shkalla e fertilitetit në SHBA “ka të ngjarë të jetë dukshëm nën nivelet e zëvendësimit për të ardhmen e parashikueshme” dhe “kërkime të mëtejshme nevojiten për të kuptuar më mirë arsyet e rënies afatgjatë“.

Një popullsi në plakje e tensionon ekonominë sepse një fuqi punëtore në tkurrje mund të ofrojë më pak shërbime dhe të paguajë më pak taksa. Një shqetësim i veçantë është e ardhmja e përfitimeve të daljes në pension, pasi më shumë njerëz marrin nga sigurimet shoqërore sesa paguajnë për to.

Shumica e millenials thjesht po mbijetojnë
Shtatë në 10 millenials jetojnë nga paga në pagë, sipas një sondazhi të vitit 2021 të LendingClub dhe PYMNTS.com me më shumë se 3,000 amerikanë. Rritja e një fëmije mund ta bëjë atë ekuilibër më të pasigurt.

USDA vlerëson se rritja e një fëmije nga lindja deri në moshën 17 vjeç kushton rreth 230,000 dollarë, për një çift me të ardhura mesatare që fitojnë 59,200 deri në 107,400 dollarë në vit. Kjo nuk ndikon në koston e një arsimi universitar. Këto shifra, më të fundit të disponueshme, janë për një fëmijë të lindur në 2015-ën, dhe prandaj mos e merrni parasysh rritjen e fundit të inflacionit.

SHBA nuk njihet si një vend miqësor për familjen. Vendi nuk garanton leje lindje ose atësie për punëtorët, ose pushim mjekësor për punonjësit në përgjithësi, ose kujdes shëndetësor për qytetarët e tij.

Kjo zhvendos shumë nga barra e prindërimit te individët, dhe si përgjigje shumë individë thonë: “Jo, faleminderit.”

Thjesht nuk e ndjeva kurrë atë dëshirën intensive që të tjerët e kanë përshkruar për të mbajtur një fëmijë dhe, pavarësisht kundërshtimeve nga të tjerët, “ora ime e nënës” kurrë nuk më ndiqte apo më bëri të ndihesha ndryshe”, thotë Whitney Mackman, 37 vjeç, një profesoreshë angleze që jeton në New Orleans, Luiziana.

Në shumë raste, fëmijët kanë filluar të duken opsionalë, si një bonus për ata që mund ta përballojnë atë. “Memeja e ‘Bimët janë kafshët shtëpiake të reja, kafshët shtëpiake janë fëmijët e rinj dhe fëmijët janë kafsha e re ekzotike’nuk mund të ishte më e vërtetë,” thotë Sanchez.

Burimi: Grow
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here