Vaksinimi në Ballkan dhe infektimet në vendet kryesore në botë dhe Ballkan.

  1. Po jetojmë në ditë kur është duke u zhvilluar fushata më e madhe e vaksinimit në histori. Më shumë se 1.65 miliardë doza janë administruar në 176 vende – të mjaftueshme për të vaksinuar plotësisht 10.8% të popullsisë globale. Sipas të dhënave të mbledhura nga OBSH deri më 22 Maj, shkalla e fundit ishte afërsisht 29.1 milion doza në ditë. 

Në Sh.B.A, janë dhënë 286 milion doza deri më tani. Në javën e fundit, janë administruar mesatarisht 1.83 milion doza në ditë. Përhapja e koronavirusit në SHBA vazhdon të ngadalësohet, me vendin që përfundon javën e tij të parë që nga qershori pa asnjë ditë infeksioni që tejkalon 30,000, sipas të dhënave të përpiluara nga Universiteti Johns Hopkins dhe Bloomberg. Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve paralajmëruan se zonat e vaksinuara në SH.B.A. mund të bëhen pika të nxehta për një mutacion të koronavirusit të zbuluar së pari në Indi dhe po rrit mbikëqyrjen e variantit më të transmetueshëm.

Izraeli ishte i pari që tregoi se vaksinat kishin një efekt mbarëkombëtar. Vendi ka udhëhequr botën në vaksinime dhe deri në Shkurt më shumë se 84% e njerëzve të moshës 70 vjeç e lart kishin marrë dy doza. Rastet e rënda të virusit dhe vdekjet ranë me shpejtësi. Një analizë e veçantë në Mbretërinë e Bashkuar tregoi rezultate të ngjashme. Deri tani Mbretëria e Bashkuar ka administruar 60.6M vaksina të kryera me një mbulim popullsie prej 45.4%. 

Shtetet e Europes Veriore si Norvegjia, Suedia, Finlanda, etj variojnë me mbulim vaksinimi nga 21% në 26% të popullsisë. 

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tërhoqi pretendimet nga ish-ndihmësi i Kryeministrit Boris Johnson se zyrtarët ndoqën një strategji të imunitetit të tufave në ditët e para të pandemisë Covid-19.

Tani janë administruar doza të mjaftueshme për të vaksinuar plotësisht 10.8% të popullsisë globale – por shpërndarja është anashkaluar. Vendet dhe rajonet me të ardhurat më të larta po vaksinohen më shumë se 30 herë më shpejt sesa ato me më të ultat.

Të dhënat e Shqipërisë sipas Bloomberg Tracker tregojnë se në vendin tonë, e cila e filloi vaksinimin në mes të Janar 2021 e deri në 25 Mars, përqindja e popullsisë së vaksinuar ishte poshtë 1.0%. Nga kjo datë deri në 22 Maj, vaksinimi është rritur në 12.3%.  Periudha më e lartë e infektimit qe nga fillimi i vaksinimit ka qenë Shkurti, ku maja arriti më dt 13 Shkurt me 387 raste në ditë të infektuar. Sipas të dhënave zyrtare të OBSH, në 25 Mars rastet ditore të infektimit ishin 161. Në 22 Maj janë dëshmuar 10 raste infektimi. Pra kemi një tendencë në zbritje të ndjeshme të infektimeve ditore. 

Për të krahasuar vendin tonë me popujt e Ballkanit, kemi paraqitur më poshtë një grafik ku tregohet numri i vaksinave të kryera dhe përqindja e popullsisë së vaksinuar për secilin shtet. Të dhënat janë marrë nga faqja e OBSH për secilin shtet dhe janë vendosur në grafik.

Në Shqipëri, niveli i fundit i vaksinimit është mesatarisht 7,494 doza në ditë. Me këtë ritëm, do të duhen edhe 16 muaj për të mbuluar 75% të popullsisë. 

Në Serbi, niveli i fundit i vaksinimit është 52,884 doza në ditë, mesatarisht. Me këtë ritëm, do të duhen edhe 4 muaj për të mbuluar 75% të popullsisë. 

Në Maqedoninë e Veriut, niveli i fundit i vaksinimit është 8.497 doza në ditë, mesatarisht. Me këtë ritëm, do të duhen edhe 11 muaj për të mbuluar 75% të popullsisë. 

Në Malin e Zi, niveli i fundit i vaksinimit është 2,376 doza në ditë, mesatarisht. Me këtë ritëm, do të duhen edhe 11 muaj për të mbuluar 75% të popullsisë. 

Në Itali, niveli i fundit i vaksinimit është 503,233 doza në ditë, mesatarisht. Me këtë ritëm, do të duhen edhe 4 muaj për të mbuluar 75% të popullsisë.

Dhe së fundmi në Greqi, niveli i fundit i vaksinimit është 80,608 doza në ditë, mesatarisht. Me këtë ritëm, do të duhen edhe 5 muaj për të mbuluar 75% të popullsisë. 

Morëm në krahasim këto shtete, pasi prej tyre presim cdo vit fluksin e turistëve që vizitojnë vendin tonë. /mendimi.al

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here