Vonesa e raketave hipersonike e vendos SHBA-në mbrapa Rusisë dhe Kinës

Arma e parë hipersonike e SHBA-së do të shtyhet me një vit, sipas një plani të ri, edhe pse ligjvënësit protestojnë se Pentagoni ka mbetur prapa në një teknologji të re që Rusia e ka përdorur tashmë në Ukrainë dhe Kina e ka demonstruar në një nisje hapësinore.
Sipas një deklarate të Forcave Ajrore, synimi për të pasur një “aftësi të hershme operacionale” për raketën Lockheed Martin Corp. (LMT) deri më 30 shtator, është zhvendosur prapa, diku në vitin e ardhshëm fiskal.  Pentagoni ka thënë se arma e reagimit të shpejtë të lëshuar nga ajri, ose ARRW, pritet të jetë “arma e parë operacionale hipersonike e vendit“.
Armët hipersonike janë të vështira për t’u gjurmuar dhe shkatërruar sepse ato fluturojnë pesë herë më shumë se shpejtësia e zërit dhe mund të manovrohen.  Muajin e kaluar, Rusia debutoi një raketë hipersonike ajër-tokë në sulmin e saj në Ukrainë, dhe në korrik Kina goditi një objektiv demonstrimi në Tokë me një armë nga orbita.  Kundërshtarët nuk duhet të përmbushin standardet rigoroze të vendosura sipas sistemit të  mbrojtjes së SHBA-së ose të përballen me publikun mbi vonesat dhe dështimet.
Raketa Lockheed dështoi në tre teste të njëpasnjëshme motorike përforcuese vitin e kaluar, duke e lënë atë pas për të kaluar dy teste motorike shtesë dhe të paktën një nga raketat e montuara plotësisht.
Tani, “për shkak të anomalive të fundit të testeve të fluturimit“, testi i parë i të gjithë raketës është zhvendosur në periudhën midis 1 tetorit dhe 30 dhjetorit me teste shtesë të planifikuara më vonë në vitin e ardhshëm fiskal, sipas deklaratës së Forcave Ajrore.
Me vonesat, “Zyrtarët e Departamentit të Mbrojtjes tani duket se po sinjalizojnë se ARRW nuk do të jetë arma e parë hipersonike e vendosur nga Shtetet e Bashkuara,” tha Kelley Sayler, analiste e teknologjisë së raketave me bazë në Uashington, e cila ndjek programin.
 Shkëmbimet e “nxehta”
Ritmi më i ngadalshëm i programeve hipersonike të SHBA-së shkaktoi një sërë shkëmbimesh të “nxehta”, kur Sekretari i Mbrojtjes Lloyd Austin dëshmoi të martën përpara Komitetit të Shërbimeve të Armatosura të Dhomës së Përfaqësuesve.
Ne jemi prapa kundërshtarëve tanë”, tha përfaqësuesi republikan i Ohios, Mike Turner.
Pa e mohuar këtë, Austin tha: “Duhet të jemi të kujdesshëm sepse hipersonia është një aftësi, zotëri, por nuk është aftësia e vetme“.
Sekretari i Forcave Ajrore Frank Kendall ka shfaaur padurim me projektin prej 1.4 miliardë dollarësh, i cili është mbrapa në fazë zhvillimi.  Shërbimi ka buxhetuar vetëm 46 milionë dollarë financim prokurimi në kërkesën fiskale të 2023 dhe asnjë deri në vitin 2027, sipas planit pesëvjeçar.  Me miratimin e Kongresit, 46 milionë dollarët do të zhvendoseshin për kërkime të vazhdueshme.
Pavarësisht pengesave, kemi marrë mësime domethënëse nga çdo testim” dhe Forcat Ajrore “planifikojnë të rishqyrtojnë një vendim prokurimi në vitin fiskal 2024 pasi të jenë arritur piketa specifike të programit“, thuhet në deklaratën e shërbimit.
Lockheed iu dha një kontratë zhvillimi fillestare prej 480 milionë dollarësh në prill 2018, e cila u zgjerua në dhjetor 2019 në 986 milionë dollarë.
Burimi: Bloomberg
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here