10 këshillat më të mira për kursimin e karburantit që çdo shofer duhet të dijë

Me rritjen e çmimeve të naftës së papërpunuar dhe me gjasat e kostove të larta të karburantit, provoni këto masa të thjeshta por efektive dhe ekonomike
Çmimet e karburantit po rriten në nivele rekord dhe nuk duket se ka ndonjë fund të mundshëm në horizont.

Kushdo që po bën planet e tij për blerjen e një automjeti elektrik (EV) mund të dëshirojë ta mendojë dy herë gjithashtu. Kostoja e nikelit, një komponent thelbësor për bateritë, është rritur në nivele rekord si rezultat i luftës në Ukrainë, e cila ka të ngjarë të rrisë çmimin e automjeteve të reja elektrike. Kërkesa për modelet e përdorura ka të ngjarë të rritet gjithashtu pas rritjes së çmimit të karburantit.

Dhe edhe nëse blini një makinë elektrike, çmimi i energjisë elektrike po rritet. Këtu janë 10 këshilla që do të ulin kostot e karburantit nëse përdorni benzinë ose naftë. Shumica e tyre vlejnë edhe për makinat elektrike, për të nxjerrë ngarkesën e çmuar të baterisë.

Mendojeni pedalen e gazit si një rubinet
Sa më shumë të shtypni pedalin e gazit, aq më shumë karburant – qoftë benzinë, naftë apo energji elektrike – do të rrjedhë, ashtu si hapja e një rubineti. Pra, sa më shumë të përshpejtoni, aq më shumë karburant do të përdorni. Kjo do të thotë gjithashtu që nëse jeni në marshin shumë të lartë, le të themi i katërti në vend të të tretit, dhe duhet ta shtyni me forcë pedalin e gazit për të ruajtur xhirot, do të përdorni më shumë karburant sesa po t’i jepni gaz në marshin më të ulët.

Filloni të vëzhgoni peshën
Sa më shumë të peshojë një makinë, aq më shumë karburant do të përdorë për të lëvizur. Hiqni kutinë e veglave që nuk e përdorni kurrë dhe çdo gjë tjetër që thjesht ka ngelur aty dhe mund të habiteni se sa peshë do të kursejë. Ekspertët kanë llogaritur se duke zvogëluar peshën e përgjithshme të makinës suaj me 5% do të shihni se ajo ka nevojë për 5% më pak energji për të përshpejtuar në një shpejtësi të caktuar.

Mos u fiksoni me shpejtësinë
Sa më shpejt të ngisni, aq më shumë karburant do të përdorni. Eksperti i trajnimit të shoferëve, Paul Ripley, tha: “Nëse i jepni makinës me 80 km/orë në autostradë dhe jo 70, do të digjni rreth 25% më shumë karburant për shkak të rezistencës së erës së makinës.”

“Kur ngisni makinën në autostradë, vendosni kontrollin e makinës në 65km/orë, madje uleni më shumë në zonat që nuk ka trafik. Përmbajuni kufirit të shpejtësisë dhe gjatë një viti do të habiteni se sa më pak karburant do të përdorni.”
Bëhuni një “mashtrues” i erës
Kompanitë e makinave shpenzojnë miliona orë pune dhe paund për të bërë makina për të “mashtruar” erën. Në fund të fundit, sa më lehtë një makinë të rrëshqasë në ajër, aq më pak karburant do të përdorë. Në mënyrë kundërproduktive, ata më pas shtojnë çatitë e diellit dhe ofrojnë raftet e çatisë dhe kutitë si opsione. Dhe ne shpesh ngasim makinën me dritaret ulur, duke rritur zvarritjen aerodinamike.
Jepini makinës me çatinë e diellit të mbyllur. Ai ajri që ju kalon ndër flokë po ju kushton para.

Mënyra më e mirë për të mbajtur qetësinë tuaj
Cili harxhon më shumë karburant: hapja e dritareve apo ndezja e ajrit të kondicionuar? Në fakt varet se sa shpejt po ecni. Shoqata e Inxhinierëve të Automobilave në SHBA studioi ndikimin në ekonomi të drejtimit të automjetit me dritare të hapura dhe me ajër të kondicionuar.

U zbulua se nën 45 km/orë, të kesh dritaret e hapura konsumon më pak karburant sesa kondicioneri. Tejkalimi i kësaj shpejtësie dhe zvarritja shtesë nëpër ajër e shkaktuar nga dritaret e hapura tejkalon karburantin që përdor kondicioneri.

Sigurisht, nëse mund ta përballoni mospërdorimin e ajrit të kondicionuar në ditët e nxehta të verës, kur qëndrimi brenda makinës suaj është i vetmi pushim nga vapa e pakëndshme, është një çështje krejtësisht tjetër.
Fryni gomat tuaja
Sa më e butë të jetë një gomë, aq më shumë karburant do t’i duhet makinës për të mbajtur rrotat në punë – ashtu si kërkon më shumë energji për të ngarë një biçikletë me goma të shfryra.

Prodhuesit e makinave punojnë me partnerët e prodhuesve të gomave për të gjetur presionin optimal të gomave për të maksimizuar trajtimin dhe ekonominë e makinave. Disa madje specifikojnë një grup presionesh më të larta inflacioni për ekonomi më të mirë të karburantit. Udhëtimi nuk do të jetë aq i rehatshëm, por sigurisht që do të kurseni para.

Presionet e rekomanduara për gomat tuaja do t’i gjeni në manualin e përdorimit, brenda kapakut të mbushësit të karburantit ose në shtyllën e derës së shoferit. Ia vlen t’i gjesh ato: organizata bamirëse TyreSafe thotë se një gomë me 6 psi nën presion do të përdorë 3% më shumë karburant.

Mbani makinën tuaj të servisuar
Një makinë e servisuar rregullisht është një makinë e lumtur. Jo vetëm që një makinë që është servisuar sipas orarit të prodhuesit ka më pak gjasa të prishet, por gjithashtu do të përdorë më pak karburant.

Ndërsa vaji i motorit “plaket“, vetitë e tij lubrifikuese fillojnë të përkeqësohen. Sa më pak të lubrifikohet një motor, aq me më pak efikasitet do të funksionojë dhe aq më shumë karburant do të përdorë.

Ndërroni marshin më herët
Instruktori i shoferëve Ripley tha: “Këshilla ime është të ndërroni marshin më herët se sa zakonisht. Përpiquni t’i mbani rrotullimet e motorit nën 2000 rpm gjatë gjithë kohës. Sa më të ulëta të jenë rrotullimet, aq më pak karburant përdor motori.”

Merrni këshilla nga një hipermiler
Hipermiling është kur shoferët përdorin një sërë aftësish për të bërë kilometrat maksimale për një galon nga një makinë. Menaxheri i flotës Kevin Booker ka thyer Rekordet Botërore Guinness për efikasitetin e karburantit.

Ai shpjegoi: “Hipermiling ka të bëjë me leximin e rrugës përpara, në mënyrë që të mos kesh nevojë të ndalosh ose të përshpejtosh papritur; gjithçka ka të bëjë me drejtimin e butë dhe gjykimin e mjedisit tuaj.”

Kërkon përqendrim, sepse jeni duke parë një rrugë të gjatë përpara dhe po përpiqeni të parashikoni se çfarë po bëjnë përdoruesit e tjerë të rrugës. Por Booker beson se ai po kursente deri në 40£ në muaj në një udhëtim ditor 112 km.

Bëni më pak udhëtime
Duket e qartë, por sa më pak të ngisni makinën tuaj, aq më pak karburant do të përdorni. Disa udhëtime nuk mund të shmangen, por duke planifikuar më mirë udhëtimet tuaja, do të bëni më pak kilometra dhe do të kurseni më shumë para.

Burimi: The Telegraph
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here