Arsyeja kurioze pse spanjollët hanë kaq vonë

Ju mund ta kaloni me kënaqësi gjithë ditën duke ngrënë dhe pirë kudo që të jeni në Spanjë.

Megjithatë, kini parasysh se kjo do të thotë të rivendosni rutinën tuaj të të ngrënit dhe të hani drekën dhe darkën tuaj të paktën një ose dy orë më vonë se sa mund të jeni mësuar. Kjo do të thotë drekë diku pas orës 14:00 dhe darkë në orën 21:00 më e hershmja, megjithëse pas orës 22:00 është shumë më normale. Por pse spanjollët hanë kaq vonë?

Kur dielli është më i lartë në qiell në Spanjë, nuk është mesditë, por ora 13:30. Nëse matni oraret e vakteve sipas pozicionit të diellit, dhe jo sipas asaj që thotë në orë, spanjollët po hanë drekën pak a shumë në të njëjtat orare me pjesën tjetër të Evropës. Darka, rreth shtatë orë më vonë, përputhet gjithashtu me homologët e tyre evropianë. Pra, pse orët janë jashtë sinkronizimit?

Epo, deri në vitin 1942, Spanja ishte në kohën mesatare të Greenwich, njësoj si Mbretëria e Bashkuar. Por më pas gjenerali Franko, me mençurinë e tij të dyshimtë, vendosi t’i vendoste orët e vendit një orë përpara në përputhje me Gjermaninë, kohën e Evropës Qendrore (CET) ose GMT+1. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, megjithatë, Spanja qëndroi në CET.

Nëse shikoni vendndodhjen e saj gjeografike, Spanja është në zonën GMT. Meridiani i Greenwich kalon nëpër Castellón, në bregun lindor, kështu që shumica dërrmuese e vendit është në perëndim të tij – siç është Portugalia, Ishujt Kanarie dhe Britania e Madhe, të cilat natyrisht janë të gjitha në GMT. Galicia, në cepin veriperëndimor të Spanjës, është aq larg në perëndim sa që me të vërtetë duhet të jetë në zonën tjetër kohore, GMT-1.

Një faktor tjetër që ndikon në kohën e vonesës së ngrënies është se në vitet e varfërisë që pasuan Luftën Civile Spanjolle në vitet 1940 dhe 1950, shumë njerëz kishin dy punë: një nga mëngjesi herët deri në orën dy dhe një tjetër nga pasditja vonë deri në vonë në mbrëmje, kështu që ata duhej t’i përshtatnin vaktet e tyre rreth orëve të gjata të punës.

Ka një kërkesë në rritje për të rikthyer Spanjën në GMT, por ndryshimi i rutinës do të kërkonte edhe ndryshime të tjera. Buletinet kryesore të lajmeve, për shembull, janë në orën nëntë të mbrëmjes dhe programet e njohura si telenovela dhe reality show, madje nuk fillojnë deri rreth orës 22:15 dhe vazhdojnë të paktën deri në orën 23:30. Dyqanet janë të hapura të paktën deri në orën 20:00 dhe po ashtu edhe shumë muzeume. Megjithëse disa biznese, veçanërisht kompani shumëkombëshe, tani japin vetëm një orë ose më pak për drekë, shumë të tjerë lejojnë dy orë ose më shumë, dhe shumë njerëz në të gjitha llojet e profesioneve duhet të kthehen në punë të paktën deri në orën 19:00.

Megjithatë, pavarësisht nga orët e tyre të punës apo rutinat e përditshme, spanjollët mund të gjejnë gjithmonë kohë për të ngrënë. Sigurisht, ata nuk po hanë të gjithë gjatë gjithë ditës, çdo ditë, por ndonjëherë sigurisht që duket kështu. Çuditërisht, megjithatë, ata janë në përgjithësi më pak të rrëmujshëm se Mbretëria e Bashkuar. Kjo ka të bëjë shumë me ngrënien e vakteve të duhura; ngrënia e drekës në kohën e drekës dhe e darkës në darkë është ende shumë e rrënjosur në shoqërinë spanjolle, që do të thotë më pak ushqime me yndyrë të lartë dhe me ushqim të varfër që grumbullohen në kilogramë.

Burimi: The Telegraph
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here