4 pyetje super të vështira për intervista pune

Këto janë tiparet kryesore të personalitetit që punëdhënësit do të kërkojnë pa marrë parasysh se për çfarë pozicioni po punësojnë – dhe ka shumë mundësi që rezymeja juaj tashmë i shfaq ato në një farë mënyre. Por këto ditë, menaxherët e punësimit nga disa firma nuk janë të kënaqur të marrin punëkërkuesit me fjalën e tyre – ata duan ta shohin atë për ta besuar.

Dhe kjo është arsyeja pse disa kompani e kanë kthyer në kokë procesin e intervistimit. Në vend të pyetjeve tradicionale që mund të prisni në një intervistë, ata po u japin kandidatëve probleme për të zgjidhur – probleme të cilat, në një vështrim të thjeshtë, mund të duken krejtësisht të rastësishme.

Google, për shembull, ka qenë i njohur për të pyetur: “Sa njerëz po përdorin Facebook në San Francisko në orën 14:30 të së premtes?” Hewlett-Packard pyet: “Nëse gjermanët do të ishin njerëzit më të gjatë në botë, si do ta vërtetonit?

Çfarë? Madje, nga fillohet?

Këtu është sekreti (po, ka një sekret): Intervistuesi juaj nuk po kërkon domosdoshmërisht një përgjigje të duhur. Ai dëshiron të përcaktojë se sa shpejt mund të mendoni në këmbët tuaja, si do t’i qaseni një situate të vështirë dhe, më e rëndësishmja, nëse mund të qëndroni pozitivë dhe proaktivë dhe të bëni përparim përballë një sfide.

Pra, nëse një nga këto pyetje “për zgjidhjen e problemeve” hidhet në rrugën tuaj – relaksohuni, jini vetvetja dhe trajtojeni me qetësi. Flisni me intervistuesin gjatë procesit tuaj të brendshëm të mendimit, në mënyrë që ai të fitojë njohuri për mënyrën se si mendoni dhe analizoni informacionin.

Më poshtë janë disa nga llojet më të vështira të pyetjeve që punëdhënësit dihet të bëjnë – dhe udhëzuesi juaj se si t’i plotësoni ato.

1. Hartoni një plan evakuimi për këtë ndërtesë zyre
(Frymëzuar nga Google)

Ashtu si me çdo sfidë komplekse në punë, hapi i parë për t’iu përgjigjur një pyetjeje si kjo është identifikimi i qartë i problemit. Nëse hartimi i një plani evakuimi ishte me të vërtetë detyra juaj në punë, definitivisht nuk do të mund ta zgjidhnit atë në një takim njëorësh – do t’ju duheshin shumë më tepër informacion. Pra, kur një punëdhënës bën këto lloj pyetjesh, ideja është në të vërtetë për të parë nëse mund të identifikoni dhe shpjegoni sfidat kryesore të përfshira.

Për shembull, në pyetjen e një plani evakuimi, do të duhet të dini natyrën e fatkeqësisë përpara se t’i përgjigjeni. Një zjarr do të kishte një plan ndryshe nga një uragan apo tërmet, apo jo? Ju gjithashtu duhet të dini se sa shkallë, ashensorë dhe njerëz janë në ndërtesë.

Kur ju paraqitet një pyetje e ndërlikuar si kjo, mos kini frikë t’i përgjigjeni asaj me më shumë pyetje. Ajo që intervistuesi kërkon në të vërtetë është që ju të mund të mendoni përmes informacionit që ju nevojitet për të arritur një zgjidhje, dhe më pas ta kërkoni – ose të shpjegoni se si do ta kërkoni atë – në një mënyrë të strukturuar dhe logjike.

2. Sa topa tenisi mund të futni në një limuzinë?
(Frymëzuar nga Monitor Group)

1000? 10,000? 100,000? Në këto lloj pyetjesh, intervistuesi nuk dëshiron domosdoshmërisht një numër të saktë – ai dëshiron të sigurohet që ju të kuptoni se çfarë po ju kërkohet dhe se mund të vini në lëvizje një mënyrë sistematike dhe logjike për t’u përgjigjur.

Pra, thjesht merrni frymë thellë dhe filloni të mendoni përmes matematikës. (Po, është në rregull të kërkoni një stilolaps dhe një letër!)

Për shembull, filloni duke vlerësuar në metër kub të një limuzine dhe vëllimin e një topi tenisi (gjithashtu në metër kub). Pretendoni se limuzina është një kuti për t’i thjeshtuar gjërat për veten tuaj dhe thjesht bëni një shënim me zë të lartë që po e përafroni. Ndani njërën në tjetrën, ndani vendet në limuzinë dhe lëvizni prej andej. Edhe nëse nuk i dini matjet e sakta, qëllimi i vërtetë është të impresiononi punëdhënësit tuaj të mundshëm me aftësinë tuaj për të arritur në thelbin e problemit shpejt dhe me qëllim.

3. Sa duhet të paguani për të larë të gjitha dritaret këtu?
(Frymëzuar nga Google)

Mos harroni se jo të gjitha pyetjet duhet të kenë një përgjigje të ndërlikuar. Në fakt, me një pyetje si kjo, shumica e kandidatëve as nuk japin një përgjigje të saktë. Punëdhënësit thjesht po bëjnë pyetjen sepse është e vështirë të përgatitesh dhe duan të shohin nga afër se sa shpejt mund të mendosh në këmbë.

Përgjigjet e përgatitura mund ta shkurtojnë atë për pyetjet e hapura si “Më trego për veten” ose “Cilat janë pikat e forta dhe të dobëta?” Por, punëdhënësit duan të shohin që ju të qëndroni të qetë kur ndiheni të pasigurt – dhe se jeni në gjendje të mendoni jashtë kutisë nëse ju largojnë nga skenari.

Po, kjo pyetje është veçanërisht e gjerë – por ju mund ta shmangni atë duke përmendur atë që konsideroni si një çmim të drejtë për dritare në vend që të përpiqeni të kuptoni numrin e dritareve në zonë. Fliteni këtë. Ju të dy e dini se nuk ka informacion të mjaftueshëm për të marrë një përgjigje plotësisht të saktë, kështu që relaksohuni dhe shikoni se ku shkon mendja juaj.

4. Shpjegojini internetin një 8-vjeçari me 3 fjali
(Frymëzuar nga Microsoft)Qëllimi i pyetjeve të tilla është të testoni aftësinë tuaj për të komunikuar ide komplekse në gjuhë të thjeshtë.Pavarësisht nëse e përshkruani internetin si një “seri komplekse tubash” ose si “re“, çelësi këtu është të mbështesni shpjegimin tuaj me logjikë dhe fakte lehtësisht të kuptueshme. Ajo që thoni nuk ka aq rëndësi, por mënyra se si mund ta sqaroni dhe mbroni duke iu përgjigjur pyetjeve më të rëndësishme që kërkon punëdhënësi: Çfarë? Si? Pse?

Për shembull, provoni këtë:

Çfarë? Përdorni fjalinë tuaj të parë për të krijuar një premisë bazë: “Interneti është një seri tubash“.

Si? Fjalia juaj e dytë mund të përshkruajë të parën: “Tubacionet lidhin informacionin që ruhet në kompjuterë në të gjithë botën.”

Pse? Së fundi, mbylleni duke përmbledhur qëllimin e Internetit: “Ai i ndihmon njerëzit të aksesojnë informacionin global shpejt dhe me lehtësi.”

Po, pyetjet e intervistës si këto katër mund të jenë më shumë se pak frikësuese. Por, ata gjithashtu mund t’ju japin një shans për t’i treguar një punëdhënësi se kush jeni, si mendoni dhe nëse stili juaj i punës përputhet me pozicionin.

Burimi: themuse.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here