5 mënyra për të qenë një udhëheqës i fortë

Pavarësisht nga madhësia e kompanisë suaj, ka të ngjarë të tërhiqeni në shumë drejtime si CEO. Është e rëndësishme të mos shpërqendroheni dhe të mbani në mendje pesë prioritetet e mëposhtme.

1. Përcaktoni strategjinë: duke iu përgjigjur pyetjes “çfarë”
Hapi i parë konsiston në përgjigjen e “çfarë”. Çfarë problemi po përpiqet të zgjidhë biznesi juaj? Çfarë e bën zgjidhjen e biznesit tuaj më të mirë se zgjidhjet e tjera të disponueshme gjerësisht? Si CEO, është përgjegjësia juaj të përshkruani qartë propozimin e vlerës: vlerën e mundshme që një biznes premton të japë.

Ju gjithashtu do t’ju duhet të përcaktoni se cila është baza juaj e konsumatorit, pozicioni i tregut dhe peizazhi konkurrues. Përgjigja e “çfarë” këtu do të ndihmojë në kristalizimin e avantazhit konkurrues të kompanisë (arsyeja pse zgjidhja juaj është më e mirë se zgjidhjet e tjera lehtësisht të disponueshme në treg). Përcaktimi i kësaj strategjie paraprakisht do t’ju lejojë të zgjidhni më pas një ekip, të ndani vizionin, të shpërndani burimet dhe në fund të menaxhoni performancën e biznesit tuaj.

2. Zgjidhni ekipin: duke iu përgjigjur “kush”
Hapi i dytë konsiston në përgjigjen e “kush”. Ndoshta një nga komponentët më kritikë të udhëheqjes së një biznesi janë njerëzit e tij. Të gjithë e kemi dëgjuar shprehjen, njerëzit ose do ta bëjnë ose do ta prishin biznesin tuaj.
Në fund, nuk ka rëndësi se cila është propozimi i vlerës së klientit, audienca e synuar apo avantazhi konkurrues nëse nuk keni një ekip të talentuar që është në gjendje të ekzekutojë. Kurimi i anëtarëve të duhur të ekipit është një kombinim i artit dhe shkencës.

Ndonjëherë anëtari më i talentuar i ekipit, duke pasur parasysh të gjitha provat empirike, nuk është domosdoshmërisht zgjedhja e duhur. Me fjalë të tjera, një ekip plot me Tom Bradys do të humbiste çdo lojë. Në vend të kësaj, jepni përparësi diversitetit të mendimit. Punësoni njerëz që janë më të zgjuar, më të mirë dhe të ndryshëm nga ju.

Në fund të fundit, liderët që e kuptojnë se nuk mund t’i bëjnë të gjitha janë liderë që krijojnë sukses duke krijuar ekipe të klasit botëror. Këto ekipe luajnë me pikat e forta të njëri-tjetrit dhe kompensojnë dobësitë e njëri-tjetrit – duke e shtyrë një biznes drejt rritjes së paimagjinueshme.

3. Ndani vizionin: duke iu përgjigjur “pse”
Hapi i tretë konsiston në përgjigjen e “pse”. Në mënyrë të veçantë, duke iu përgjigjur arsyes pse qëndron prapa vendimeve kryesore të biznesit që ndikojnë në mënyrën se si punojnë njerëzit tuaj dhe në trajektoren e biznesit në përgjithësi.

Për shembull, pse biznesi juaj po hap një zyrë të re? Pse po prezantoni një linjë të re produkti ose shërbimi? Punonjësit tuaj duhet të kuptojnë arsyetimin që qëndron pas vendimeve kryesore. Jo çdo vendim, por me siguri ato të mëdha. Pikërisht, vendimet që përbëjnë vizionin tuaj.

Komunikimi i kësaj – si brenda ashtu edhe jashtë – duhet të bëhet rregullisht. Ndërsa biznesi evoluon, ju dëshironi të siguroni që punonjësit, klientët dhe partnerët të kuptojnë se ku po shkon biznesi dhe, më e rëndësishmja, pse. Të armatosur me këtë njohuri, punonjësit, klientët dhe partnerët tuaj do të ndihen të fuqizuar për të kontribuar në këtë vizion kolektiv.

4. Alokoni burimet: duke iu përgjigjur pyetjes “si”
Hapi i katërt konsiston në përgjigjen e “si”. Përpara se të kaloni në këtë hap, është thelbësore që strategjia dhe vizioni i biznesit të jenë të qarta. A ndani burime drejt zhvillimit të produktit, anëtarëve të rinj të stafit apo ndoshta një blerjeje të re?
Epo, përgjigja nuk është aq e thjeshtë. Përdorni strategjinë dhe vizionin tuaj të përshkruar për të ndihmuar në informimin e këtyre përgjigjeve. Pyesni veten se si kjo nismë do të ndihmojë në arritjen e qëllimeve që keni vendosur për kompaninë tuaj.

Si CEO, ka të ngjarë të mos keni kurrë të gjithë informacionin që ju nevojitet për të marrë një vendim. Paraliza e analizës mund të vrasë momentin tuaj. Pra, si udhëheqës, është e rëndësishme që të ndjeheni rehat duke marrë vendime të arsimuara pa pasur të gjithë informacionin. Arritja e ekuilibrit të duhur këtu është çelësi; përgjigjja e këtyre pyetjeve është si të ecësh në një litar të ngushtë.

5. Menaxhoni performancën: ciklin e reagimit
Hapi i pestë nuk përfshin një të qenësishme çfarë, kush, pse ose si, por është hapi i fundit dhe cikli përfundimtar i reagimit që lidh këtë cikël pesë-pjesësh. Shumica e përgjegjësive tuaja si CEO do të jenë me natyrë largpamëse, por analizimi i së kaluarës është po aq i rëndësishëm për suksesin e biznesit.

Sa mirë po performon biznesi kundrejt objektivave që keni vendosur brenda strategjisë: A po përmbushen standardet? Nëse përgjigja është jo, mund t’ju duhet të rregulloni elementet e çfarë, kush, pse dhe si. Të jesh në gjendje të rrotullosh në kohë reale dhe të modifikosh qasjen tënde është ajo që i dallon liderët e mëdhenj nga ata të mirë.

Së fundmi, mos harroni të menaxhoni performancën tuaj. Një udhëheqës u përgjigjet njerëzve të tij – jo anasjelltas. Ai ose ajo angazhohet për t’u shërbyer më mirë nevojave të kompanisë dhe njerëzve të saj; ky është kategorikisht roli i CEO.

Burimi: Entrepreneur
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here