A janë njerëzit që bëjnë pushime ata që promovohen?

Shumë njerëz kufizojnë lumturinë dhe suksesin e tyre duke supozuar se pushimi nga puna do t’i dërgojë një mesazh negativ menaxherit të tyre dhe do të ngadalësojë përparimin e tyre në karrierë. Por një studim i ri thotë se e kundërta është e vërtetë. Marrja e një pushimi në fakt mund të rrisë gjasat për të marrë një rritje page ose një promovim.

Shoqatën e Udhëtimit në SHBA me nismën e tyre e re, Projekti: Time Off, është një nga ekzaminimet më të fuqishme se si pushimet ndikojnë njësoj si kompanitë, ashtu edhe punonjësit. Analiza e tyre ka zbuluar se amerikanët po marrin më pak kohë pushimesh se në çdo moment në katër dekadat e fundit. Pse? Sipas Gary Oster, Drejtor Menaxhues i Projektit: Time Off: “Shumë njerëz nuk marrin pushim sepse mendojnë se kjo do të ndikojë negativisht në perceptimin e menaxherit të tyre për ta. Por, nuk është aspak kështu.”

Nëse ju ose dikush që njihni duhet të bindet për të përdorur kohën tuaj të pushimeve, këtu është një listë e arsyeve pse kjo thjesht ka kuptim të mirë biznesi:

1. Marrja e një pushimi rrit shanset për të marrë një rritje page ose promovim.

Sipas Project: Time Off, njerëzit që marrin të gjithë kohën e tyre të pushimeve kanë një shans 6.5% më të lartë për të marrë një promovim ose një rritje page sesa njerëzit që lënë 11 ose më shumë ditë pushim me pagesë në tryezë. Kjo përqindje mund të duket e vogël (dhe është një korrelacion kundrejt një shkaku), por është e kundërta polare e idesë që të qëndrosh në punë mund të nënkuptojë të ecësh përpara. Thjesht nuk bën.

2. Një tru pozitiv dhe i angazhuar përmirëson matjet e rëndësishme të biznesit.
Ka kërkime që tregojnë se kur truri mund të mendojë pozitivisht kur është me pushime, produktiviteti përmirësohet me 31%, shitjet rriten me 37%, dhe kreativiteti dhe të ardhurat mund të trefishohen. Në fakt, përfundimi i artikullit, “Inteligjenca Pozitive“, i cili bazohej në një dekadë kërkimesh, ishte se “përparësia më e madhe konkurruese në ekonominë moderne është një tru pozitiv dhe i angazhuar“. Për t’u angazhuar vërtet në punë, trurit tuaj i duhen pushime periodike për të fituar perspektivë dhe energji të freskët.

Por jo të gjitha pushimet krijohen në mënyrë të barabartë. Merrni parasysh hulumtimet që tregojnë se pushimet mesatare nuk sjellin asnjë përmirësim në nivelet e energjisë ose lumturisë së njerëzve pas kthimit në punë. Në këto raste, nuk ishte koha e largimit që shkaktoi ndikimin negativ ose neutral, ishte stresi i udhëtimit. Në një studim me mbi 400 udhëtarë nga e gjithë bota, Michelle Gielan nga Instituti për Kërkime Pozitive të Aplikuara gjeti një lidhje të fortë negative midis stresit të udhëtimit dhe lumturisë. Megjithatë, u zbulua gjithashtu se 94% e pushimeve rezultojnë në nivele më të larta lumturie dhe energjie nëse 1) planifikoni një muaj përpara dhe përgatitni kolegët tuaj për kohën tuaj larg, 2) shkoni jashtë qytetit tuaj (sa më larg aq më mirë), 3 ) takoheni me një mikpritës lokal ose udhëzues tjetër me njohuri në vendndodhje dhe 4) vendosini detajet e udhëtimit përpara se të shkoni. Pushimet inteligjente çojnë në lumturi dhe energji më të madhe në punë, dhe për rrjedhojë, produktivitet, inteligjencë dhe elasticitet më të madh.

3. Menaxheri juaj do t’ju perceptojë si më produktivë.

Sipas hulumtimit të bërë nga Shoqata e Udhëtimit në SHBA, menaxherët e lidhin lumturinë personale me produktivitetin. Në fakt, kur u pyetën se çfarë përfitimi nga koha e pushimeve do t’i motivonte menaxherët të flisnin me punonjësit e tyre për përdorimin e më shumë ditëve të pushimeve, përfitimi kryesor ishte rritja e lumturisë personale (31%), e ndjekur nga produktiviteti (21%). Pse fiton lumturia? Sepse shumica e menaxherëve e kuptojnë se punonjësit e lumtur janë më produktivë dhe bashkëpunues.

4. Të mos marrësh pushim do të thotë t’i japësh vetes një ulje page.

Nuk ka asnjë kërkim të nevojshëm për këtë; është thjesht ekonomi e thjeshtë. Nëse jeni një punonjës me rrogë dhe nëse pushimet me pagesë janë pjesë e paketës suaj të kompensimit, në thelb po merrni një ulje vullnetare të pagës kur punoni në vend që të merrni atë kohë pushimi. Pse dikush do ta bënte këtë? Katër nga 10 punonjës thonë se nuk mund të bëjnë pushimet e tyre sepse kanë shumë punë për të bërë. Por, mendoni për këtë në këtë mënyrë: Pavarësisht nëse bëni apo jo pushime, do të keni ende shumë punë për të bërë. Jeta është e kufizuar dhe puna është e pafundme.

Por, ç’do të thotë nëse punoni në një kulturë që thjesht nuk mbështet pushimet? Në këtë rast, është koha të mblidheni me kolegët tuaj dhe të krijoni një skenar të ri social që thotë: “Sigurisht që ne i marrim të gjitha ditët tona të pushimit me pagesë, sepse duam lumturi dhe sukses më të madh në punë”. Kjo i jep të gjithëve licencë për të përfituar nga pushimi. Sapo shkrimi social ta lejon këtë, vendimi juaj për t’u bërë më i lumtur bëhet shumë më i lehtë.

Filloni të ndryshoni bisedën në kompaninë tuaj tani, thjesht duke ndarë këtë hulumtim. Më pas, filloni të planifikoni pushimet tuaja të ardhshme. Është mirë për ju dhe karrierën tuaj.
Burimi: Harvard Business Review
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here