Si të bëni një ditë pune 5-orëshe të funksionojë për ju

Grindja jonë 9-me-5 ka krijuar një kult tek punëtorët. Dhe, për fat të keq, dita e punës tetë-orëshe nuk ka lëvizur në 100 vjet.

Mos harroni se epoka e informacionit përfaqëson ndryshimin më të madh që nga Revolucioni Industrial dhe se strukturat e familjes kanë ndryshuar në mënyrë dramatike që nga fillimi i viteve 1900.

Megjithatë, ne vazhdojmë të largohemi: Punëtorët hipin në makinat e tyre çdo mëngjes dhe bllokojnë autostradat, pastaj e bëjnë përsëri natën. Të hënat janë objekt frike. Të mërkurat janë “ditë me gunga“. Mëngjeset e së premtes sjellin lehtësim thjesht sepse ato janë shtytja e fundit përpara fundjavës.

Dhe ideja e përgjithshme që punëtorët pritet të durojnë 70% të javës së tyre në mënyrë që ata të mund të shijojnë 30% të tjera? Kjo është marrëzi kolektive.

Pse kompania ime kaloi në një javë pune 5-orëshe?
Kompania ime vendosi t’i bënte gjërat ndryshe. Unë drejtoj një biznes që shet pajisje vozitjesh, kështu që një ditë më e shkurtër pune që liroi pasditet e punonjësve tanë për një jetë të jashtëzakonshme ishte një përshtatje e natyrshme për markën tonë të stilit të jetesës në plazh.

Ne vendosëm të kalojmë në një ditë pune pesë-orëshe, ku të gjithë punojnë nga ora 8 e mëngjesit deri në 13:00. Duke eliminuar një pushim një orësh, ne e reduktuam kohën tonë të punës me vetëm dy orë. Punonjësit tanë nuk paguhen më pak dhe unë ende pres që ata të jenë dy herë më produktivë se punëtori mesatar.

Rezultatet kanë qenë befasuese. Vitin e kaluar, ne u emëruam kompania private me rritjen më të shpejtë në San Diego. Këtë vit, ekipi ynë me nëntë persona do të gjenerojë 9 milionë dollarë të ardhura.

Kur u them njerëzve se ekipi im punon vetëm pesë orë në ditë, përgjigja e tyre është gjithmonë, “Kjo është mirë, por nuk do të funksionojë për mua“. Modeli 9-me-5 është aq i rrënjosur në mendjet e tyre sa nuk mund të imagjinojnë asgjë tjetër.

Por ju mund të reduktoni orët tuaja me 30% dhe të ruani të njëjtin nivel produktiviteti. Tre arsye pse:

Njerëzit nuk janë makina. Vetëm për shkak se jeni në tryezën tuaj për tetë orë nuk do të thotë se jeni produktiv. Edhe punonjësit më të mirë ndoshta kryejnë vetëm dy deri në tre orë punë aktuale. Dita pesë-orëshe ka të bëjë me menaxhimin më efikas të energjisë njerëzore duke punuar me breshëri për një periudhë më të shkurtër.

Lumturia rrit produktivitetin. Studimet tregojnë se punëtorët më të lumtur janë më produktivë dhe kjo ka kuptim: të kesh kohë për të ndjekur pasionet, për të ushqyer marrëdhëniet dhe për të qëndruar aktiv, ju jep më shumë energji, emocionalisht dhe fizikisht.

Më pak orë krijojnë mungesë. Sendhil Mullainathan dhe Eldar Shafir shkruajnë se të kesh më pak kohë krijon periudha të produktivitetit të rritur; termi i tyre për këto periudha ishte “dividentë të fokusuar“. Një ditë pune pesë-orëshe ofron menaxhim të saktë të kohës duke i detyruar punëtorët t’i japin përparësi aktiviteteve me vlerë të lartë.

Si të zbatohet një ditë pune 5-orëshe.
Pyetja që dëgjoj më shpesh nga njerëzit është: “A mund të funksionojë një ditë pesë orëshe për të gjithë?

Për fat të keq, nëse puna juaj duket e njëjtë si gjatë Revolucionit Industrial, përgjigja ndoshta nuk është. Profesionet që kërkojnë një prani 24-orëshe, të tilla si zbatimi i ligjit, reagimi i urgjencës dhe infermieria nuk janë kandidatë të mirë për ditën e punës pesë-orëshe. As punët që kërkojnë punë në unison me një numër të madh njerëzish (si prodhimi i filmit) nuk do të kualifikohen.

Por për shumicën dërrmuese të punonjësve të njohurive, marrja e më pak orësh për të gjeneruar produktivitet më të lartë është shumë e menaxhueshme. Ja se si të filloni:

1. Zbatoni rregullin 80-20.
Java e punës 4-orëshe e Timothy Ferriss kërkohet të lexohet për këdo që kërkon të adoptojë një ditë pune më të shkurtër. Një nga idetë më të rëndësishme të diskutuara është Parimi Pareto: Ai thotë se 80% e prodhimit vjen nga 20% e përpjekjeve. Vlerësoni ditën tuaj të punës për të identifikuar ato 20% aktivitete dhe eliminoni pjesën tjetër.

2. Kalimi në një mentalitet prodhimi.
Njerëzit që e përjashtojnë ditën e punës pesë-orëshe zakonisht mendojnë se është e pamundur, sepse ata matin punën në orë dhe jo me rezultate. Megjithatë, shumica e punëtorëve të njohurive nuk paguhen me orë. Ata paguhen me një pagë të barabartë.

Për të ndihmuar ekipin tim të zhvendoset në një mentalitet prodhimi, unë përpilova një plan për ndarjen e fitimeve, ku 5% e fitimeve u jepen punonjësve që demonstrojnë produktivitet shembullor.

3. Hiqni qëndrimin ‘gjithmonë i disponueshëm’.
Një nga kundërshtimet e mia më të mëdha për të kaluar në një ditë pune pesë-orëshe ishte zvogëlimi i orëve të departamentit tonë të shërbimit ndaj klientit. Isha i shqetësuar se nëse e përgjysnim orët tona të hapura, do të humbnim gjysmën e biznesit tonë.

Por më pas kuptova se ne nuk kishim një dyqan komoditeti. Klientët tanë blejnë tabela të reja ndoshta një herë në pesë vjet. Nuk kishte rëndësi se kur ishim të hapur për sa kohë që këta klientë e dinin orarin tonë.

Pra, bëmë kalimin dhe asgjë nuk u prish. Ne ende marrim afërsisht të njëjtin numër telefonatash çdo ditë dhe emailet zakonisht përgjigjen brenda disa orësh.

Kuptoni se edhe në shoqërinë tonë të kënaqësisë së menjëhershme, të qenit i disponueshëm gjatë gjithë ditës nuk është i nevojshëm. Thjesht duhet të komunikoni kur të jeni në dispozicion.

4. Përdorni teknologjinë për të rritur efikasitetin.
Një nga përfitimet e papritura të ditës pesë-orëshe të punës ka qenë se është ekspozuar dobësi në kompaninë tonë që ishin fshehur nga orët e punës. Për të lejuar punonjësit e magazinës dhe shërbimit ndaj klientit të punonin 30% më pak (pa rritur stafin tonë), ne duhej të kuptonim se si t’i shërbenim të njëjtit numër klientësh në më pak kohë.

Zgjidhja e dukshme ishte shfrytëzimi i automatizimit. Në magazinë, ne reduktuam kohën tonë të paketimit dhe transportit, duke përdorur softuer. Në shërbimin ndaj klientit, ne rishikuam faqen tonë të FAQ-ve ose pyetjeve të bëra shpesh dhe krijuam udhëzime video për t’i ndihmuar klientët të ndihmojnë veten e tyre.

Pasi të vendosni një kufizim kohor në punë, jeni të detyruar të merrni parasysh se si mund të merrni teknologjinë për të bërë ngritje të rëndë, për të rritur prodhimin tuaj. Përdorni përgjigjet automatike të postës elektronike, konfiguroni detyrat automatike të bazuara në aktivizues dhe mësoni të përdorni makrot e tastierës.

5. Mos e kufizoni veten në një javë 25-orëshe.
Punonjësit e mi e dinë se mund të dalin gjithmonë nga zyra pa faj, por performuesit më të mirë gjithsesi kalojnë 12 orë në ditë.

Ashtu si me një punë 9-me-5, duhet të pranoni se do të ketë raste kur dëshironi ose keni nevojë të punoni një ditë shumë të gjatë. Por kur mund të largoheni nga zyra në orën 13:00 për të bërë sërf ose për të marrë fëmijët nga shkolla, puna nuk është e ndarë nga jeta; është e gjitha vetëm për të jetuar.

Kalimi i stafit tim në një ditë pune pesë-orëshe ishte një nga vendimet më të vështira që kam marrë ndonjëherë, por sot punonjësit e mi janë më të lumtur, më produktivë dhe të investuar në biznes.

Ju gjithashtu mund të bëni hapin drejt një dite pune pesë-orëshe. Thjesht duhet të kaloni në një mentalitet prodhimi dhe të hiqni dorë nga frika. Do të mahniteni nga produktiviteti dhe liria që mund të arrini kur ndaloni së godituri pa mend orën.

Burimi: Entrepreneur
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here