Çfarë është déjà vu?

A keni pasur ndonjëherë atë ndjenjën e çuditshme që keni përjetuar të njëjtën situatë më parë, edhe pse kjo është e pamundur? Ndonjëherë madje mund të duket sikur po rijetoni diçka që tashmë ka ndodhur. Ky fenomen, i njohur si déjà vu, ka habitur filozofët, neurologët dhe shkrimtarët për një kohë shumë të gjatë.

Duke filluar nga fundi i viteve 1800, filluan të shfaqen shumë teori në lidhje me atë që mund të shkaktonte déjà vu, që do të thotë “tashmë e parë” në frëngjisht. Njerëzit menduan se mbase ai buronte nga mosfunksionimi mendor ose ndoshta një lloj problemi i trurit. Ose ndoshta ishte një lemzë e përkohshme në funksionimin përndryshe normal të kujtesës njerëzore. Por tema nuk arriti në fushën e shkencës deri vonë.

Kalimi nga paranormalja në atë shkencore
Në fillim të këtij mijëvjeçari, një shkencëtar i quajtur Alan Brown vendosi të bënte një rishikim të gjithçkaje që studiuesit kishin shkruar rreth déjà vu-së deri në atë pikë. Pjesa më e madhe e asaj që ai mund të gjente kishte një aromë paranormale, që kishte të bënte me të mbinatyrshmen – gjëra të tilla si jetët e kaluara ose aftësitë psikike. Por ai gjeti gjithashtu studime që anketuan njerëzit e rregullt rreth përvojave të tyre déja vu. Nga të gjitha këto dokumente, Brown ishte në gjendje të nxirrte disa gjetje bazë mbi fenomenin déjà vu.

Për shembull, Brown përcaktoi se afërsisht dy të tretat e njerëzve përjetojnë déjà vu në një moment të jetës së tyre. Ai përcaktoi se shkaktari më i zakonshëm i déjà vu-së është një skenë ose vend, dhe shkaktari tjetër më i zakonshëm është një bisedë. Ai gjithashtu raportoi për sugjerime gjatë një shekulli apo më shumë literaturë mjekësore për një lidhje të mundshme midis déjà vu dhe disa llojeve të aktiviteteve në tru.

Rishikimi i Brown e solli temën e déjà vu në sferën e shkencës më të zakonshme, sepse u shfaq si në një revistë shkencore që shkencëtarët që studiojnë njohjen priren të lexojnë, ashtu edhe në një libër që synon shkencëtarët. Puna e tij shërbeu si një katalizator për shkencëtarët për të hartuar eksperimente për të hetuar déjà vu.

Testimi i déjà vu-së në laboratorin e psikologjisë
I nxitur nga puna e Brown, një ekip kërkimi filloi të kryente eksperimente që synonin testimin e hipotezave rreth mekanizmave të mundshëm të déjà vu-së. Ne hetuam një hipotezë gati shekullore që sugjeronte se déjà vu mund të ndodhë kur ka një ngjashmëri hapësinore midis një skene aktuale dhe një skene të pakujtuar në kujtesën tuaj. Psikologët e quajtën këtë hipoteza e familjaritetit Gestalt.

Për shembull, imagjinoni se po kaloni stacionin e infermierisë në një njësi spitalore në rrugën tuaj për të vizituar një mik të sëmurë. Edhe pse nuk keni qenë kurrë më parë në këtë spital, jeni të goditur nga ndjenja që keni qenë. Shkaku themelor për këtë përvojë të déjà vu-së mund të jetë se faqosja e skenës, duke përfshirë vendosjen e mobiljeve dhe objekteve të veçanta brenda hapësirës, kanë të njëjtin plan urbanistik si një skenë tjetër që keni përjetuar në të kaluarën.

Ndoshta mënyra se si është vendosur stacioni i infermierisë – mobiliet, sendet në banak, mënyra se si lidhet me qoshet e korridorit – është e njëjtë me mënyrën se si është rregulluar një grup tavolinash mirëseardhjeje në lidhje me tabelat dhe mobiljet në një korridor në hyrjen në një ngjarje shkollore që keni marrë pjesë një vit më parë. Sipas hipotezës së familjaritetit Gestalt, nëse situata e mëparshme me një plan urbanistik të ngjashëm me atë aktuale nuk ju vjen në mendje, mund të mbeteni vetëm me një ndjenjë të fortë familjariteti për situatën aktuale.

Për të hetuar këtë ide në laborator, ekipi përdori realitetin virtual për të vendosur njerëzit brenda skenave. Në këtë mënyrë mund të manipuloheshin mjediset ku njerëzit gjendeshin – disa skena ndanin të njëjtën plan urbanistik, ndërkohë që ishin të dallueshme. Siç parashikohej, déjà vu kishte më shumë gjasa të ndodhte kur njerëzit ishin në një skenë që përmbante të njëjtin rregullim hapësinor të elementeve si një skenë e mëparshme që ata shihnin, por nuk mbanin mend.

Ky hulumtim sugjeron se një faktor kontribues në déjà vu mund të jetë ngjashmëria hapësinore e një skene të re me atë në kujtesë që nuk arrin të kujtohet me vetëdije për momentin. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se ngjashmëria hapësinore është shkaku i vetëm i déjà vu-së. Me shumë mundësi, shumë faktorë mund të kontribuojnë në atë që e bën një skenë ose një situatë të ndjehet e njohur. Më shumë kërkime janë duke u zhvilluar për të hetuar faktorë shtesë të mundshëm në lojë në këtë fenomen misterioz.
Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here