Dëshironi të filloni kompaninë tuaj? Ju mund të keni një parazit në tru.

A është dëshira për të krijuar një kompani e shkaktuar nga një parazit i trurit?

Në Parkun Kombëtar Yellowstone, një ujk i vetmuar zakonisht përfundon i vdekur. Ujqërit gri zakonisht jetojnë dhe gjuajnë në tufa, por ndonjëherë një anëtar i tufës largohet nga grupi i tij i familjes. Ujqër të tjerë, duke mbrojtur territorin e tufës së tyre, do të vrasin të vetmuarin. Një goditje nga një dre ose një bizon mund të jetë vdekjeprurëse. Dhe pastaj ka më shumë kërcënime prozaike, si goditja nga një makinë. Pra, pse çdo ujk do të rrezikonte të godiste vetë?

Përgjigja tradicionale: ambicia. “Jo shumë ujqër i mbijetojnë procesit,” thotë Kira Cassidy, një biologe në terren me Projektin Yellowstone Wolf, i cili rifuti ujqërit në park në vitin 1995. “Por nëse e bëni këtë, ju keni një shans të mirë për të filluar tufën tuaj.” Këta janë qentë më të mirë, thotë teoria, të cilët heqin kufizimet e shoqërisë së ujqërve borgjezë për të bërë emër.

Por çfarë e frymëzon një ujk të veçantë që të ngrihet dhe të lërë tufën e tij pas? Çfarë i motivon ata? Cassidy dhe kolegët e saj kishin një hipotezë: mbase një infeksion parazitar po i detyronte ata të merrnin vendime jo fort të mirë menduara. Konkretisht, një mikroorganizëm i quajtur Toxoplasma gondii.

Toxo, siç njihet ndyrshe, ka një cikël jetësor barok. Ai riprodhohet në speciet e maceve (si pumat në Yellowstone), por më pas kërcen te të tjerë, nga minjtë dhe hienat te njerëzit dhe ujqërit. Dhe sapo të zërë vendin e një kafshe të re, Toxo lidhet me të gjitha llojet e sjelljeve të çuditshme – shumica e tyre nxiten nga një oreks çuditërisht i madh për rrezik. Ekipi i Cassidy analizoi mostrat e gjakut të marra nga 229 ujqër gri të kapur dhe i krahasoi me mënyrën se si ujqërit silleshin në natyrë. Rezultatet, të publikuara muajin e kaluar në revistën Communications Biology, ishin befasuese. Ujqërit që lanë tufën e tyre kishin dy herë më shumë gjasa të ishin pozitivë për Toxoplasma. Dhe ujqërit toksopozitiv kishin 46 herë më shumë gjasa se ujqërit e pa infektuar për t’u bërë udhëheqës të tufës.

Ndërsa po i analizojmë, ne padyshim shohim dallime në atë që duket si personalitet – sa të turpshëm janë, sa të guximshëm janë, sa të gatshëm janë të kalojnë një rrugë,” tha Cassidy. “Shumë gjëra mund t’i kem përmendur plotësisht me personalitetin në vitet e kaluara, tani më duhet të rimendoj disa nga ato gjëra. Tani mendoj se ndoshta një pjesë e kësaj ishte për shkak të parazitit.”

Nëse Toxo i kthen ujqërit në rrezikmarrës, a mund të ketë të njëjtin efekt tek ne? Kryesisht infektimi ndodh nga kontakti me jashtëqitjet e maces, ujin e kontaminuar ose mishin e papjekur, dhe deri në 80% e njerëzve mund të jenë toksopozitiv, shumica e tyre pa e ditur as këtë. Dhe ka prova të skicuara, por joshëse që Toxoplasma ndryshon sjelljen tonë gjithashtu – veçanërisht sjelljen sipërmarrëse.


Që do të thotë, shumë anëtarë të species sonë që shfaqin tendenca “qensh alfa” në fushën e biznesit mund të jenë tokso-pozitive. Ndjeheni sikur doni të filloni kompaninë tuaj? Të dhënat e ujkut Yellowstone lënë të kuptohet se është vetëm efekti anësor i një protozoari që banon në trurin tonë në një përpjekje të dështuar për të krijuar më shumë protozoarë. Ndoshta ai biznes që ju admironi nuk është themeluar nga Ozi i Madh dhe i Fuqishëm, një lider heroik me përmasa epike, por nga paraziti pas perdes.

Lidhja Toxo-sipërmarrës
Përpara se ata që duan të jenë Elon Musks-at e ardhshëm të Silicon Valley të fillojnë të organizojnë festa Toxo, më lejoni të them vetëm: Mos e bëni. Jo vetëm që me siguri nuk do të funksiononte, por pothuajse mund t’ju bëjë të sëmureni vërtet. “Në akademi, nëse ndjekim pyetje interesante si kjo, ndoshta jemi pak më ndryshe, me vidhat pak më të liruara,” tha Dan Lerner, një profesor biznesi në Universitetin IE në Spanjë, i cili studion lidhjen e Toxoplasma me sipërmarrjen. “Por të lexosh gazetat dhe të mendosh, ‘Oh, po, më lër të ha pak jashtëqitje maceje’ do të ishte një ide vërtet e keqe. Nuk ka asnjë lojë fjalësh.”

Toksoplazma riprodhohet duke infektuar macet, duke u futur në traktin e tyre gastrointestinal dhe më pas duke u futur në jashtëqitjen e tyre. Atje ajo merr një formë krejtësisht tjetër që mund të infektojë pothuajse çdo kafshë me gjak të ngrohtë që bie në kontakt me të. Kjo është kur gjërat bëhen drithëruese. Në jo-macet, Toxo qëndron në sy dhe në tru. Duket se i bën minjtë e infektuar më shumë të prirur të hyjnë në vende të panjohura dhe të kenë më pak frikë nga era e urinimit të maces – një “tërheqje fatale“, siç e quajti studimi klasik i fenomenit, që do t’i kthente minjtë e infektuar në pre më të lehtë. Kur një mace ha brejtësin e infektuar, copat Toxo hidhen në hostin e tyre të ri si minjtë që hidhen nga një anije që po fundoset dhe cikli fillon përsëri.

Pra, pse ndonjë nga këto do ta bënte një ujk të infektuar të dëshirojë të fillojë tufën e vet? Askush nuk është vërtet i sigurt për mekanizmin me të cilin Toxo ndikon në sjellje. Ndoshta rrit prodhimin e testosteronit. Ndoshta cistet e trurit që shkakton në një rrëmujë të pritësit me neurotransmetuesit si dopamina, duke ndryshuar sistemin e shpërblimit të trurit. Ose ndoshta është thjesht një përgjigje e përgjithësuar inflamatore ndaj infeksionit. Por cilido qoftë mekanizmi, mos e mendoni si zombizim të parazitëve të huaj. Mikrobet nuk “dëshirojnë” asgjë. Ata thjesht riprodhohen. Nëse ata krijojnë ndonjë lloj shtytje në një mikpritës, është shtytja më e zhveshur, ridrejtimi i butë i një nëne që e drejton një foshnjë që të mos kërcejë në një këmbë tavoline.

Përveç në këtë rast, mund t’i udhëzojë ata drejt një raundi të Serisë A. Lerner dhe kolegët e tij kanë gjetur se studentët pozitivë për Toxo kanë më shumë gjasa të diplomohen në biznes, me një interes të veçantë në sipërmarrje. Duke marrë mostra nga pështyma e pjesëmarrësve në ngjarjet e sipërmarrjes, ata zbuluan se njerëzit toksopozitiv kishin më shumë gjasa të kishin filluar bizneset e tyre. Dhe duke parë të dhënat kombëtare të sipërmarrjes, vendet me më shumë veprime për fillimin e biznesit kanë gjithashtu nivele më të larta të Toxoplasma në përgjithësi.

“Ju nuk do të thoni kurrë, ‘Oh, ky person ka Toxoplasma dhe për këtë arsye ata do të jenë një sipërmarrës,” tha Stefanie Johnson, drejtoresha e Institutit Doerr për Liderët e Ri në Universitetin Rice dhe një bashkëpunëtore e shpeshtë e Lernerit. “Është brenda popullatave. Të dhënat tona ishin mostra të mëdha.” Efektet nuk ishin aq të theksuara sa me udhëheqësit e ujqërve. Por ata ishin aty.

Mund të jetë joshëse të mendosh për këtë si një gjë të natyrshme mashkullore – se dëshira për të luajtur një rol dominues në botë është rezultat i një infeksioni. Ndoshta maskuliniteti toksik është fjalë për fjalë toksik. Por biologët e ujqërve, siç rezulton, janë përpjekur për dekada që t’i bëjnë njerëzit të ndalojnë përdorimin e shprehjes “mashkull alfa“. Tufat e ujqërve zakonisht udhëhiqen nga një mashkull dhe një femër, dhe drejtuesit e tufës nuk veprojnë si Harvey Weinstein. Ata duan të udhëheqin, por nuk janë budallenj.

Ka edhe më: Toksoplazma prek edhe femrat. Një bazë e mirë e të dhënave për infeksionin Toxo njerëzor janë gratë shtatzëna – ato testohen për parazitin, sepse ai mund të infektojë fetusin dhe të shkaktojë dëme të rënda. Kështu, për një punim të botuar vitin e kaluar, ekipi i Lerner dhe Johnson bashkoi të dhënat për të gjitha bizneset e reja në Danimarkë të filluara nga gratë nga viti 2005 deri në 2014 me të dhëna për statusin e grave daneze të Toksoplazmës. Ata zbuluan se gratë që ishin pozitive për parazitin kishin pothuajse 30% më shumë gjasa për të filluar një biznes.

Tani, le të mos shkojmë shumë larg. Përveç fillimit të një kompanie, Toxo tek njerëzit është lidhur vetëm me një sërë sjelljesh: norma të larta të skizofrenisë dhe vetëvrasjeve, veçanërisht, dhe një rritje në gjasat për t’u aksidentuar me makinë. Nuk kam qenë në gjendje të gjej studime që e lidhin atë me ndonjë sjellje tjetër të tingullit alfa, si udhëheqja politike, shërbimi ushtarak, hedhja me parashutë ose shuplaka e Chris Rock. Dhe të gjitha këto studime njerëzore tregojnë korrelacion, jo shkakësi. Pa një mekanizëm të qartë – pa e ditur se si Toxo mund të ndryshojë sjelljen tonë – më së shumti që mund të thuash është se e gjithë kjo ia vlen të shqyrtohet më tej. Njerëzit janë, e dini, të komplikuar. “Mënyra se si është ndërtuar mendja jonë, diapazoni i saj është si kafshët, por ai diapazon është jashtë grafikut,” tha Ajai Vyas, një neurobiolog në Universitetin Teknologjik Nanyang në Singapor që studion ndërveprimet e sjelljes Toxoplasma-pritës. “Unë personalisht prirem të jem jodeterminist.”

Do të thotë, faktorë të tjerë mund të shpjegojnë të gjithë ata sipërmarrës të infektuar me toxo. Ndoshta biznesmenët e infektuar me Toxo ishin tashmë guximtarë. Në fakt, kjo mund të ishte mënyra se si ata u infektuan në radhë të parë, nëse do të kishin më shumë gjasa të udhëtonin nëpër botë dhe të ekspozoheshin ndaj ujit të kontaminuar, ose më shumë të ngjarë të lëpinin prapanicën e një maceje. Ndoshta aftësia e tyre për të marrë rrezik është shkaku, jo efekti.

Megjithatë Toxoplasma funksionon, nuk mund ta detyrojë dikë të bëjë diçka për të cilën nuk ka pasur kapacitetin. Është e mundur që Toxo thjesht të intensifikojë oreksin bazë të një personi për rrezik, njësoj si rritja e volumit në një këngë që tashmë po luhet. Kështu i sheh Ajai Vyas studimet që janë bërë te kafshët. “Ndoshta ka një vazhdimësi të sjelljes,” tha ai, “dhe paraziti e zhvendos atë drejt impulsivitetit dhe marrjes së rrezikut.”

Johnson dhe Lerner nuk janë dakord. Në lëndët që ata studiuan, thotë Lerner, paraziti dukej se “reduktonte frikën nga dështimi“.

Normalisht,” vazhdon ai, “njerëzit do të mendojnë për rreziqet, dhe këtu – nuk do të them se kjo i shtyn ata ta bëjnë atë, por i ndalon ata të mendojnë për të.”

Si kanë rënë T-të e larta
Është e zakonshme që mikrobet të ndikojnë në sjellje. Ekziston një kërpudhë që i bën milingonat të ngjiten në një pikë të lartë të favorshme dhe më pas shpërthen prej tyre, për t’u përhapur më gjerësisht. Një lloj krimbi i bën karkalecat të kërcejnë në pishina në kërkim të ujit. Mikrobet në zorrën e njeriut me sa duket mund të ndikojnë në humorin tonë. Dhe nëse Toxo ndryshon sjelljen tek njerëzit, ndoshta ne jemi plot me mikroorganizma të tjerë që po bëjnë të njëjtën gjë.

Që është një mendim i egër. Përmblidhni të gjitha ato efekte dhe shumë shpejt filloni të pyesni veten: Sa nga ajo që bëni jeni ju dhe sa nga ajo që bëni janë ato? Nëse sjelljet aq komplekse sa sipërmarrja mund të nxiten nga një parazit i vogël me, me sa duket, pa interes për pasqyrën e humbjeve dhe fitimeve, ndoshta të gjitha llojet e aktiviteteve njerëzore janë me të vërtetë thjesht aksidentale, ose të rastësishme për baticat riprodhuese mikrobike. Ky ishte sugjerimi i një punimi me ndikim të vitit 2006 të titulluar “A mundet paraziti i zakonshëm i trurit, Toxoplasma gondii, të ndikojë në kulturën njerëzore?

Madhësia e efektit të Toxos te ujqërit e Yellowstone befasoi edhe autorin e asaj letre, një ekolog parazitësh në Shërbimin Gjeologjik të SHBA-së, i quajtur Kevin Lafferty. “Unë jam i magjepsur nga ideja se ky parazit, pa asnjë përfitim për veten e tij, mund të përcaktojë rezultatet e ndërveprimeve sociale,” tha Lafferty. “Nuk bëhet fjalë vetëm për këtë, por Toxo përcakton se kush është mashkulli alfa.”

Që nga viti 2006, Lafferty është interesuar gjithnjë e më shumë për mënyrën se si Toxo mund të ndikojë te njerëzit përmes niveleve të testosteronit. Kjo ide nuk do të jetë ndonjë surprizë për vëllezërit e “high T” që e shohin hormonin e tyre maskulinizues si fantazmë në makinat e tyre me performancë të lartë. Por Lafferty mendon se është më e ndërlikuar se kaq. Nivelet e larta të testosteronit, në fund të fundit, nuk japin një avantazh të padiskutueshëm. Nivelet e larta T ju bëjnë të bëni gjëra budallaqe dhe të vdisni më shpejt.

Të jesh një mashkull alfa në një grup ose në ndonjë sistem shoqëror ndoshta kërkon të kesh testosterone shumë përtej optimales,” tha Lafferty. “Ju mund të parashikoni se burrat mund të kenë më pak gjasa të jenë të suksesshëm në ato fusha, nëse rritja e testosteronit po i shtyn ata të kalojnë kulmin e performancës për ato tipare.” Vetëm për shkak se Toxo mund të shtyjë një mashkull alfa për të filluar një kompani, kjo nuk do të thotë se do të jetë një kompani e suksesshme.

Pra, po, ndoshta nisja e një startup është “sinonim në thelb me udhëheqjen e tufës“, siç thotë Lerner. Por edhe ai pyet nëse i njëjti tipar mund t’i bëjë kompanitë më shumë gjasa të dështojnë. “Për sa i përket suksesit sipërmarrës, aftësia për të vazhduar me të tjerët është shpesh një gjë e mirë dhe zakonisht e nevojshme,” vëren ai. Bashkëpunëtorja e tij, Johnson, është e etur të krahasojë shkallën e dështimit të bizneseve të nisura nga njerëz toxo-pozitiv kundrejt njerëzve toxo-negativë. “Unë nuk mendoj se ne ishim në gjendje ta kapnim këtë,” tha ajo.

Cassidy, biologia e Yellowstone, shpreson të pyesë të njëjtat gjëra për ujqërit e saj. Ekipi i saj pa nëse ata ishin liderë, por jo nëse ishin udhëheqës të mirë. Sa zgjat mandati i tyre? Sa është shkalla e mbijetesës së tufës kur ata janë në krye? “Ky do të jetë një nga hapat e ardhshëm për këtë studim, për ta parë atë,” tha Cassidy. “Prirja ime tani është që ata të kenë mandate më të shkurtra.”

Ndoshta alfa e Silicon Valley përfshihet, disi, nga ky mikroorganizëm i çuditshëm. Por nëse doni një përpjekje me cilësi të lartë dhe të qëndrueshme që ndërton vlerë dhe ndryshon botën? Epo, le të themi që as liderët alfa dhe as kompanitë që ata hapin nuk duhet të jenë parazitare, brenda apo jashtë.

Burimi: Business Insider
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here