Recesioni është i pashmangshëm pa naftën ruse, thotë studimi i Dallas Fed

Ekonomia globale ka të ngjarë të mos jetë në gjendje të shmangë një recesion pa rifillimin e eksporteve ruse të energjisë këtë vit, sipas një studimi nga ekonomistët e Bankës Federale të Rezervës së Dallasit.

Nëse pjesa më e madhe e eksporteve ruse të energjisë është jashtë tregut për pjesën e mbetur të vitit 2022, një rënie ekonomike globale duket e pashmangshme,” shkruajnë ekonomistët Lutz Kilian dhe Michael Plante në një artikull të postuar nga Dallas Fed të martën. “Ky recesion mund të zgjasë më  shumë se ai në vitin 1991.”

Autorët paralelizuan situatën aktuale me recesionin global të vitit 1991, i cili nisi nga pushtimi i Kuvajtit nga Iraku dhe shkaktoi një tronditje të furnizimit me naftë. Në atë kohë, Arabia Saudite reduktoi pjesërisht ndikimin duke u zotuar se do të rriste prodhimin dhe duke ndihmuar në sigurimin e asaj që studiuesit e quajtën “vetëm një recesion i shkurtër i SHBA-ve“, i cili zgjati më pak se një vit.

Refuzimi i institucioneve financiare për të mbështetur eksportet ruse të energjisë ka qenë zhvillimi kryesor që i ka vënë këto dërgesa në rrezik, shkruajnë ekonomistët e Dallas Fed. “Ky rezultat ishte kryesisht i paparashikuar, pasi sanksionet e SHBA-së dhe Bashkimit Evropian fillimisht përjashtuan qëllimisht eksportet ruse të energjisë.”

Skemat e shkëmbimit
Zëvendësimi i këtij furnizimi mund të jetë sfidues, duke pasur parasysh që Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe kanë sinjalizuar se nuk do të ofrojnë lehtësim, thanë studiuesit. Ata gjithashtu theksuan se prodhuesit e argjilës në SHBA janë “të kufizuar nga pengesat e zinxhirit të furnizimit, mungesa e fuqisë punëtore dhe këmbëngulja e investitorëve publikë për disiplinën e kapitalit“.

“Ka indikacione se disa vende importuese të naftës po eksplorojnë skema alternative të pagesave që shmangin përdorimin e kredisë tregtare, anashkalojnë sanksionet aktuale financiare ose mbështeten në monedha alternative“, të cilat mund të ndihmojnë në lehtësimin e goditjes së shkaktuar nga vështirësitë e financimit, shkruajnë Kilian dhe Plante.

Sipas autorëve, pa një përgjigje të ofertës, rënia e eksporteve ruse do të shkaktojë një goditje inflacioniste që kompreson shpenzimet.

Nëse nuk mund të frenohet mungesa e furnizimit me naftë ruse, duket e nevojshme që çmimi i naftës të rritet ndjeshëm dhe të mbetet i ngritur për një periudhë të gjatë për të eliminuar kërkesën e tepërt për naftë,” shkruajnë ata. “Ky shkatërrim i kërkesës ka të ngjarë të ndihmohet nga efekti recesionar i çmimeve më të larta të gazit natyror dhe çmimeve të mallrave të tjera, veçanërisht në Evropë.”

FMN, ndërkohë, ende sheh ekonominë globale në zgjerim këtë vit. Drejtoresha Menaxhuese e Fondit Monetar Ndërkombëtar, Kristalina Georgieva tha të martën se ndërsa ekzistonte “rreziku i mundshëm i recesioneve” në disa ekonomi, të tjerat me rikthim të shpejtë nga pandemia, janë në një pozicion më të fortë për të përballuar jehonat nga lufta në Ukrainë.

Burimi: Bloomberg Markets
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here