Gratë në Skoci tani kanë të drejtë ligjore për produkte falas për menstruacionet

Produktet menstruale, duke përfshirë tamponët dhe pecetat higjenike do të vihen në dispozicion pa pagesë në objektet publike në Skoci.
Projektligji për Produktet Menstruale u miratua njëzëri nga ligjvënësit skocezë në nëntor 2020, duke përfaqësuar një fitore historike për lëvizjen globale kundër varfërisë së periodave.

Ligji i ri nënkupton se produktet menstruale do të jenë të disponueshme për t’u aksesuar në ndërtesat publike, duke përfshirë shkollat dhe universitetet në të gjithë Skocinë. Do të jetë përgjegjësi e autoriteteve lokale dhe ofruesve të arsimit që të sigurojnë që produktet të jenë në dispozicion pa pagesë.

Ligji ishte ideja e ligjvënëses skoceze të Punës, Monica Lennon, e cila prezantoi projektligjin në prill 2019.

Krenare për atë që kemi arritur në Skoci”, shkroi Lennon në Twitter të hënën. “Ne jemi të parët, por nuk do të jemi të fundit.

Në një dokument që mbështet legjislacionin, Lennon tha se ishte e arsyeshme të pritej që 20% e popullsisë me menstruacione të përdorte programin, duke pasur parasysh se statistikat zyrtare të pabarazisë tregojnë se gati 20% e grave në Skoci jetojnë në varfëri relative.

Ligji është një nga një varg programesh të krijuara për të trajtuar varfërinë e periudhës në Skoci, e cila ka disa kompetenca të transferuara nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar.

Në vitin 2018, qeveria skoceze njoftoi se studentët në shkolla, kolegje dhe universitete në të gjithë vendin do të jenë në gjendje të aksesojnë produktet sanitare falas, përmes një investimi prej 6.3 milion dollarë. Në vitin 2019, ajo ndau 4.85 milionë dollarë për të vënë në dispozicion produktet e periodave pa pagesë në biblioteka dhe qendra rekreative.

Në Mbretërinë e Bashkuar në tërësi, 1 në 10 vajza të moshës 14-21 vjeç raportoi se nuk ishte në gjendje të përballonte produktet menstruale, sipas një sondazhi të vitit 2017 nga Plan International UK. Sondazhi zbuloi gjithashtu se gati gjysma ishin në siklet nga periodat e tyre dhe rreth gjysma kishin humbur një ditë të tërë të shkollës për shkak të tyre.

Kryetari i Bashkisë së Londrës Sadiq Khan vlerësoi ligjin e ri në Twitter dhe bëri thirrje për më shumë veprime nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar.

Një ditë monumentale për #PeriodDignity. Merita për shumë aktivistë, sindikalistë dhe @MonicaLennon7 që e bënë këtë realitet,” shkroi Khan në Twitter. “Tani është koha që Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të ndjekë shembullin dhe t’i japë fund varfërisë së periodave.”

Në janar 2021, Britania e Madhe hoqi normën 5% të tatimit mbi vlerën e shtuar (TVSH) për produktet menstruale. Dhe në vitin 2019, Anglia nisi një iniciativë për të ofruar produkte sanitare falas në shkolla.

Në nivel global, vetëm një pjesë e vogël e vendeve kanë zero taksa të shtuara për produktet sanitare, duke përfshirë Kanadanë, Indinë, Australinë, Kenian dhe disa shtete të SHBA.

Vitin e kaluar, Gjermania votoi për të ulur normën e taksave për produktet e higjienës femërore, pasi i konsideroi ato si një domosdoshmëri të përditshme dhe jo një luks.

Burimi: CNN
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here