Historiani i Yale, i cili parashikoi kthesën fashiste të Trump, parashikon dështimin e Putinit në Ukrainë

Një historian i Yale, i cili parashikoi kthesën fashiste të ish-presidentit të SHBA, Donald Trump, pretendon se presidenti rus Vladimir Putin po humbet luftën e tij në Ukrainë, duke thënë se fakti që rusë të tjerë të fuqishëm po flasin hapur do të thotë se despoti është “humbur në mjegullën e luftës“.

Ne tani dëgjojmë rregullisht … nga njerëz përveç Putinit, për shembull, ish-kryeministri dhe presidenti Dmitri Medvedev, për kuptimin e luftës, pasojat katastrofike që presin Ukrainën dhe Perëndimin, e kështu me radhë. Kjo është një shenjë se Putini po humbet kontrollin”, tha Timothy Snyder, Profesor i Historisë në Yale, të shtunën në një temë të gjatë në Twitter.

Midis një morie arsyesh të tjera të Snyder për pohimin: “Propaganda e dënimit” të Rusisë po shërben si “përgatitje retorike për një luftë për pushtet pas rënies së Putinit” dhe “proklamatat drastike” po shërbejnë si “dëshmi që rusët e rëndësishëm mendojnë se Rusia po humbet“.

Rusia është në gjendje të mobilizojë popullin e saj për luftë “vetëm në nivelin e emocioneve, jo të trupave“, tha Snyder, duke shtuar se vendi ka pësuar “humbje të tmerrshme në meshkuj” që nga pushtimi i Ukrainës në fund të shkurtit.

Rajonet ruse tani po punojnë shumë për të gjetur “vullnetarë” shumë të paguar, të cilët dërgohen të vdesin me pak trajnim,” tha ai. “Putini ka qartazi frikë se një mobilizim i përgjithshëm do të zhbënte popullaritetin e tij dhe do të rrëzonte regjimin e tij. Në këtë kuptim, ai është i dobët.”

Faktorët tentativë si “zotërimi mbi rivalët, mbështetja e butë në popullatë, dhe integriteti i ushtrisë” e mbajnë Putinin në pushtet – tha Snyder.

Putini ka qenë i mirë për të na mbajtur të gjithëve në mjegull. Por tani ai vetë duket i humbur në mjegullën e luftës.”

Snyder ka paralajmëruar prej kohësh publikisht për kërcënimin ekzistencial që Trump paraqet për demokracinë amerikane, duke thënë pak para trazirave të Kapitolit të 6 janarit se “ne jemi në një zjarr të ngadaltë të Reichstagut tani“.

Donald Trump nuk është aq i aftë sa Hitleri,” i tha ai Salon në tetor 2020. “Ai nuk punon aq shumë sa Hitleri. Ai nuk ka të njëjtin nivel besimi si Hitleri, por ai është duke kërkuar qartë zjarrin e Reichstagut. emergjenca… ‘Antifashistë’ dhe ‘banditë’ dhe ‘rendi e ligj’ e kështu me radhë është pjesë e kësaj përpjekjeje.

Donald Trump vazhdon të përpiqet që zjarri i Reichstagut të funksionojë”.

Burimi: Fortune
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here